1 722 läst · 6 svar
2k läst
6 svar
Hur man vänder en balk
Jo, det gör det. Du får kanske tryckkrafter där du inte vill ha dem. Flänsarna är kortare i toppen på T-et vilket är positivt vid tryckkrafter. Du kan få ofördelaktig buckling eller vippning. Beror alltså på vad du har för lastfall och hur nära gränserna du är för balken..
Främst handlar det om att den inte ska svikta/svanka nedåt.
Medlem
· Blekinge
· 10 117 inlägg
Om det bara gäller sviktproblematiken spelar det ingen roll. Yttröghetsmomentet är det samma i y-led. Vippningsrisken däremot är ju kolossalt olika beroende på hur man vänder balken.
Vet ej hur mkt du kan, men i Eurokod 3, 1991-1-3 kan du läsa på om stabilitetsproblematik, då heter det LT buckling (lateral torsional buckling). Där ser du att du måste kolla ffa vilken sida om din balk som får tryck (buckling/knäckning uppstår vid tryckta delar). Och eftersom ditt tvärsnitt inte är dubbelsymmetriskt för en t-balk så blir lastfallet och hur du vänt balken väldigt viktigt.ricebridge skrev:
Men är det bara utböjnaden du kikar på och att du är långt från någon knäckgräns så är det knappast kritiskt i ditt fall.
Men korta svaret är ja, det spelar en roll, ibland...
Medlem
· Blekinge
· 10 117 inlägg
När man testar för nedböjning utnyttjar man normalt en väldigt liten del av balkens kapacitet. Därför kan man bortse från en rad otrevligheter som kan inträffa vid högre grad av utnyttjande. Risken för buckling (att livet deformeras) är störst i samband med höga och slanka balkar, t.ex. i broar och i hallbyggnader. Orsaken kan vara både för höga tvärkrafter och för höga normalkrafter. Höga tvärkrafter beror ofta på stora spännvidder. Risken för vippning kan vara stor även vid mindre konstruktioner, beroende på balktyp och montering. T-balkar är inte särskilt effektiva i förållande till sin egenvikt, då är en I eller H balk bättre.