Och INNAN du börjar med ytskikten i badrummet är det lämpligt att göra ev ändringar. Sedan du renoverat klart är det för sent att få till snygga och enkla lösningar.
Rakuttaget kan bytas till ett vanligt vägguttag, om du drar fram jord och har en jorfelsbrytare i centralen samt byter ut dosan som sitter för rakuttaget. Det finns inget som passar in i rakuttagsdosan.
Dom två anslutningsdosorna är säkert tänkt för tvättmaskin och torktumlare. Dom kan rakt av bytas mot vanliga uttag OM du har en JFB och avståndet till baskar/dusch är ok.
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Rakapparatsuttaget kan du inte byta rakt av mot ett annat uttag.

Uttag i våtrum måste följa vissa avtsåndsgränser, enkelt uttryckt minst 120 cm från dusch och 60cm från badkarskant. och de måste vara skyddade av jordfelsbrytare. Rakapparatsuttaget innehåller en "isolertransformator" som gör att du inte kan få en stöt mot jord. Det var den enda typ av uttag som var tillåtna i badrum innan jorfelsbrytaren kom. de andra bilderna ser ut att visa anslutningsdosor. Den oanvända kanske är tänkt för en torktumlare?
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Elektrikern vi känner ansåg att vi skulle installera en jordfelsbrytare och nämnde då något i stil med att man är tvungen att bryta spänningen till proppskåpet i bostadsrätten. Vart gör man detta?
Finns det t.ex. något som heter "fastighetscentral", där man bryter spänningen till vardera proppskåp i de olika bostadsrätterna?

Anledningen till att jag frågar är att jag måste mejla styrelsen och be de visa mig vart denna "centralen" finns. I mitt tycke skulle det kännas skönt om man visste vilka ord/benämningar man ska slänga sig med när jag hör av mig till de.
Tack
 
För att arbeta i din central vill elektrikern troligen kunna bryta strömmen på ett säkert sätt. det säkraste sättet är att skruva ur huvudsäkringarna för din lägenhet. Dom sitter vid er elmätare och påverkar ingen annan lägenhet än er lägenhet, så dom kan elektrikern skruva ur utan att det påverkar någon annan. Dina huvudsäkringar ska du ha tillgång till och du bör veta vart dom sitter.
Dom kan sitta i samma "rum" som fastighetscentralen som är den central som levererar ström till fastighetens gemensamma elförbrukning som tex tvättstugor, trappbelysning, motorvärmare mm.
Har inte elektrikern du känner koll på det här tycker jag att du ska se dig om efter någon annan. För har han inte koll på nått av det mest grundläggande så kan man undra hur det är med resten av kunskaperna.
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Finns nog många fastigheter där man inte har tillgång till sina egna huvudsäkringar.........särskilt om separata elmätare saknas.
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Bostadsrätter utan egen mätning är ytterst ovanliga, även om man kar byggt om till gemensamhetsmätning så finns nästan alltid dom g:a mätarplatserna kvar. Och skulle dom var bortplockade så är stigarna till lägenheterna med säkerhet separat avsäkrade.
Ps
Och man ska ha tillgång till sin egen huvudsäkring.
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Förstår inte riktigt det där med huvudsäkring. Jag bifogar en bild på mitt proppskåp, detta är egentligen de enda "el-prylarna" jag har sett i lägenheten hittills förutom vägguttag/strömbrytare och dylikt. Tack

Bild på öppet proppskåp med säkringar och en digital el-mätare på höger sida av skåpet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Huvudsäkringen sitter vid elmätaren.
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Vill bara tacka för alla era svar, tack!
 

Bästa svaret

El utan mätning till lägenheter är inte så ovanligt som man tror, men det finns mest i äldre HSB, Riksbyggen etc, byggår typ fram till 1975 eller så. Det var ett sätt att hålla nere kostnaderna.

Får Du en egen elräkning från Ellevio/E.on/Blomstermåla energi eller något liknande, eller står det en rad på Din avi för månadshyran som är lika varje månad: El 348:- / månad? Kan Du teckna eget avtal vem Du vill köpa ström av? Egen räkning, eget avtal = Egen elmätare!

Det brukar finnas ett elrum - Din central ser relativt modern ut (typ 80-tal och senare), och om man gjort om stigare, fixat 3-fas etc så sent är det nästan 100% på att Du borde ha egen mätare.

Den sitter då vanligen i ett elrum i källaren, och det är dit som elektrikern behöver bli insläppt av fastighetsskötaren/bovärden... Och om det inte är egen mätare så sitter säkringarna vanligen i "ett elrum i källaren", även om jag någon gång sett en liten central på varje våning, ofta bakom en lucka i trapphuset.

Din fastighetsskötare borde kunna svara på det här, du kan väl inte vara den första i hyreshuset som behöver ha en elektriker att pilla i centralen?
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Ny fråga.

- Jag tänkte sätta in ett infällt vägguttag i en betongvägg med hjälp av en murdosa? (bild)
Väggen är en mellanvägg, innervägg belägen mellan två bostäder i fastigheten. Vågar man borra och sätta in en sådan här murdosa? Hur tjock är väggen? Borde ju rimligtvis vara minst 200mm i mitt tycke. Huset är byggt 1989 om det har någon betydelse för väggens tjocklek. Tack
Avskalad betongvägg med utsatta elledningar redo för installation av ett infällt vägguttag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

1
 
Tidig morgon för en del men inte för en annan. I efterhand så borde jag inte köpt dessa strömbrytarna men nu gjorde jag det och får stå mitt kasst.

Bilden visar en strömbrytare med dubbeltrapp*. Den bruna kabeln går till en taklampa i hallen och den gula till ytterbelysningen utanför ytterdörren. Vad behöver jag göra för att få bägge att funka med vardera brytare? Behöver man verkligen ta en kabelstump och bygla 1 och 3 och därefter sätta den gula i L3? Tack
Nahaufnahme eines Doppeltrappenschalters mit braunem Kabel zu einer Deckenlampe und gelbem Kabel zur Außenbeleuchtung, montiert an einer Wand.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Om man går efter schemat på biltemabrytaren så ska fasledning (svart) in på 1 (som du har) därifrån en bygel till L3.
Tändtrådar till utgång 2 och L1.
Har sagt det många gånger, när dessa grejor byts ut, satsa några kronor extra och köp märkesnamn på brytarna.
 
  • Gilla
lnilsson och 2 till
  • Laddar…
E elmont skrev:
Ps
Och man ska ha tillgång till sin egen huvudsäkring.
Ingen av de lägenheter jag har bott i har jag haft tillgång till huvudsäkringarna utan det har alltid varit husets vaktmästare som har behövt bryta/byta dem, men vi har haft separat mätning. Antagligen för att allas huvudsäkringar sitter i samma rum så skulle man få tillgång dit in så kan man bryta till vilken lägenhet man vill.

N Nick&Wald skrev:
Behöver man verkligen ta en kabelstump och bygla 1 och 3 och därefter sätta den gula i L3? Tack
Det är inte helt ovanligt att man behöver bygla dem på billigare brytare. På kvalitetsbrytare så tror jag inte att jag har sett det, men är hemmapulare så kan mycket väl ha lyckats köpa bara de kvalitetsbrytare där man inte behöver det på.
Förvirrande med deras märkning när de inte är konsekventa i namngivningen mellan de två brytarna... Ditt sätt att bygla bör funka så länge du inte vill använda trappfunktionen. Men enligt bilden ska inkommande fas kopplas på L3 resp 1 samt tändtråden till den ena lampan på 2 eller 3 och tändtråden till den andra lampan till L1 eller L2. Jag hade följt bilden bara för att inte förvirra senare om man vill in och pilla i brytaren.
Använder du 2 och L1 så bör båda lamporna vara släckta när de två brytarna står i samma position, men man vet aldrig på billiga uttag så jag brukar alltid dubbelkolla det. Väldigt enkelt om du har en multimeter med ledningstestare med ljudsignal (piper om det är kontakt mellan två punkter och är annars tyst) för då kan man testa om det är kontakt innan man kopplar in något.
 
  • Gilla
Nick&Wald
  • Laddar…
Ja en fantastisk märkning på den inte nog med att få in L1, L2, L3 av någon anledning (verkar kanske lite elektriskt) men att förvirra med att inte hålla det lika per halva. Men man ser ju ett tydligt CE och troligtvis ingen 10-årig hyllvärmare så säkert en utmärkt produkt.
 
  • Gilla
etompau och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.