Hej, är med i en förening i fjällen där vi har en majoritet av "riktiga" åretruntboende medlemmar (15 lägenheter) samt ett fåtal lägenheter som ingår i ett andelssystem. Dessa förvärvades individuellt/veckovis av 20-tal personer som inte är med i styrelsen, kommer aldrig på möten och nyttjar det enbart som fritidsboende. Från början var nästan alla lägenheter av andelstyp, men nu har vi omvandlat majoriteten till heltidsboende och önskar bli av med andelslägenheterna. Banken lånar inte heller ut till föreningen så länge det är en blandad konstruktion. Lagen verkar dock skydda de med andelarna väl så länge som de betalar avgiften i alla fall, så tacksam för tips om någon har förslag på om det går att tvinga ut dem mot någon ersättning. Är det någon som har liknande erfarenheter av en motsvarande förening ?
 
Ni kan ju fråga om någon är villig att sälja till er, men kommer nog att kosta en del och vem ska betala då. I övrigt brukar det vara så att andelslägenheter har ett tilsvidaredatum fram i tiden, och kan inte ändras med mer än medlemmarnas godkännande, nu är det flera som har samma lägenhet , så tror det blir svårt att få någon med en andel att köpa ut alla för den enheten Efter det datumet upphör andelsförfarandet och kan vara långt fram. i får se efter vad som sägs i de stadgar som ni har. Detta är liksom Timeshera i utlandet där det är en slutperiod på kanske 80 år innan en likvidation ska ske och ombildning till något, det är i praktiken omöjligt att komma ifrån dessa andelar utomlands, det enda är om det inte betalas, då konfiskeras andelen och säljs på nytt, men bara den delen och inte övriga delar för objektet
 
Jaha intressant, det visste jag inte - vi har nog ingen sådan bortre gräns faktiskt i den här föreningen, så det bli väl till att bjuda något för de kvarvarande andelsägarna. Vi har redan dubblat deras veckoavgifter med motivering att det blir ökat slitage i dessa lägenheter. FInns det något mer man kan göra ? Det är alltså den sista andelsinnehavaren som måste sälja för att vi skall komma vidare ? Känns ju nästa som utpressningsläge...
 
Veckoavgifter ja ,men var det inte en engångsavgift i nyägaravtalet med, ungefär som en bostadsrätt,objektet köps för en summa och sen betalas det något som kan kallas hyra. Sen det med utpressning kan du glömma, fungerar inte, allt måste ske på frivillig basis, dom som är ägare till andelen har besittningsrätt så länge dom betalar underhållskostnaden som kan kallas hyra. Hur har det varit för att få till med heltidsboende,har dessa som nu är det, köpt ut dom andra eller har det varit osålda veckor som köpts.
Inget ovanligt på andelsverksamhet med ett sånt förfarande
 
Hej tack, jo precis det var en andel som såldes mot en initial kostnad, pch sedan är det hyra på den påskveckan som jag innehar. giddar att andelsförfarandet drar ned värdet på hela fastigheten, sämre belåningsmöjligheter varför vi gärna vill få ut dessa. tidiare har vi löst in utestående andelar till anskaffningspris, men alla kommer nog inte gå md på det eftersom fjällstuge,arknadej wxploderat senaste tio åren. Låter som att det blir tuffa förhandlingar så.
 
Är ni många som är i det här, hur många % är ni gentemot dom andra, det är en styrelse som måste kalla alla medlemmar,för att dryfta detta, kanske det finns andra som är intresserade med att vara s.k fastboende. Ni måste gå den långa vägen om ni ska komma någonvart.. Det ska inte kunna befaras av andra som en kupp, då åker taggarna ut. Vid en kallelse så ska det klart framgå vad ni vill,inget spel i kulisserna och framför allt så ska det vara fullmakter med från kanske några som nappar på ert erbjudande. Vi ska inte tala om vad det gäller för peningvärde här på forumet,utan behåll det inom er. Som du säger det blir tufft då det är ingångsvärdet som betalas och om andelen har ökat i värde som ska ersättas till en innehavare. Ni som är då för detta måste träffas och försöka få ihop en skrivelse till övriga andelsinnehavare, stöt och blöt skriften, läs fram och tillbaka för att se om något ska ändras och ha inte bråttom, då kan det gå fel.
 
Låter som om ni redan nu gått längre än ni har laglig rätt att göra genom differentieringen av avgifterna. Har ni inte ändrat andelstalen har jag svårt att se att ni har rätt att straffdebitera vissa andelsägare.

För att ställa en ofin fråga: vad för rätt anser ni er ha att bestämma över andras ägande?
 
  • Gilla
muppenx och 2 till
  • Laddar…
Nu har jag dålig koll på hur juridiken ser ut runt de här konstruktionerna. Men jag har svårt att tro att er höjning av just deras avgifter har lagligt stöd. Kolla det noga. Det kan bli oerhört dyrt för föreningen om ni börjar ta ut olagliga avgifter av vissa medlemmar.
 
Håller med hempularn, ni kanske ska debitera barnfamiljer lite mer än ensamboende också? En barnfamilj sliter ju betydligt mer än en ensamboende.
 
Nej inget sådant, andelstalen räknades om och stämman godkände allt, så det är inget konstigt med det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.