j.erkers
Sålde förra bilen på blocket till en "nysvensk". Prutade lite på telefon på ett redan bra pris men handpenning, ca 10%, betalades. Löfte att hämta bilen dagen efter. Det dyker upp en "kompis" som vill pruta men efter att ha berättat att jag inte har något emot att behålla handpenningen och sälja till någon annan så blev det trots allt en smidig affär (Swish och ägarbyte i app).
Underlättade kansk att kompisen åkt tåg i 50 mil för att köpa bilen...
Hann med tre samtal och fick några mail innan annonsen doldes 10-15 minuter efter den publicerades.
 
Krilleman
Jag sålde nyss en Volvo på blocket.

Innan bekräftelsen från blocket blivit skickad till mig kom det: ”Sista prisen kompis?” Sen var denna typen av köpare som hökar. Vissa skickade flera meddelanden.

Såldes till en svensk äldre herre dagen efter som inte ens prutade då han visste vad bilen var värd...
 
R Rkarlsson skrev:
Tex mellan 22-06 får bara närmaste anhöriga ringa men inga andra. Mycket bra =)
Finns ju en del nackdelar med att göra så! Kan ju uppstå situationer, när även andra kan behöva nå dig direkt t.ex. nödställda grannar, polis, brandkår m.fl , men visst, det är ju inte ofta, så allt är ju en bedömningssak.
 
Cheesen
A Andy78 skrev:
Just bilar är ju någon som en del köper och säljer för att göra sig en hacka på.
Jag brukar ignorera mailen om skambud eller skicka tillbaka annonser till dem på bilar som är i priskategorin de erbjuder.
Ibland brukar jag besvara mail som du får x kr direkt att alla som hör av sig kan komma direkt ingen har erbjudit sig att komma med pengarna senare.
Gjorde precis detta nyligen, hade ett smycke ute på tradera med mitt accepterade pris som utropspris. Fick plötsligt innan jag fått några bud på auktionen ett brev med bud närapå halva priset av mitt utgångspris, (budet var en bra bit under skrotvärdet) svarade med att länka till tre annonser som matchade budgivarens bud och tänkte inte mer på detta. Gissa om förvåningen var stor när det vinnande budet på min auktion blev brevskrivarens. Hon betalade dessutom o.m.g utan knorr...
 
B larry78 skrev:
Jag hade nog fan lastat in de i garaget o sagt hejdå. Önskat trevlig resa hem.
Vem sa att jag sålde till dem? ;) De vägrade betala fullt pris och jag vägrade pruta så de fick faktiskt åka tomhänta. Sålde till en kille som var vettigare utan tjafs.
 
  • Gilla
mexitegel och 1 till
  • Laddar…
HasseTeknik HasseTeknik skrev:
Finns ju en del nackdelar med att göra så! Kan ju uppstå situationer, när även andra kan behöva nå dig direkt t.ex. nödställda grannar, polis, brandkår m.fl , men visst, det är ju inte ofta, så allt är ju en bedömningssak.
I hela mitt liv har aldrig någonsin polis brandkår eller övriga behövt ha tag i mig så jag chansar nog resten av livet =)
 
  • Gilla
Sthlm1891
  • Laddar…
Mikael_L
P pegasodavid skrev:
@pegasodavid Inget konstigt med det alls. Hon kanske kom på under samtalet att hon egentligen inte hade pengar över till den utgiften eller behövde räkna på det. Det är väl bättre att fundera än att säga "Jag köper" och sedan inte dyka upp (det händer hyfsat ofta). Hon kanske handlade åt någon annan som hon var tvungen att konsultera först?

Jo, nog fn var det konstigt!
All info fanns i annonsen, förutom "repfri", och när hon fick svar på det, behövde hon fundera... Men hon var kanske på jakt efter en tvättmaskin med repor?!? Vilket även det, känns konstigt i min värld.
Hon hade kanske haft inbrott och bl.a hennes (repiga) tvättmaskin var stulen ... :)
 
HasseTeknik HasseTeknik skrev:
Finns ju en del nackdelar med att göra så! Kan ju uppstå situationer, när även andra kan behöva nå dig direkt t.ex. nödställda grannar, polis, brandkår m.fl , men visst, det är ju inte ofta, så allt är ju en bedömningssak.
Eller närmast anhöriga som ringer från någon annans telefon pga det har hänt något.
 
  • Gilla
HasseTeknik
  • Laddar…
Mikael_L
F Freddy_kruger skrev:
-”Bästa priset kompis?”
Han fick inte köpa...
Alla som tror sig vara kompis med säljaren blir avvisade av mig.
Exakt.
Jag säljer eller köper aldrig saker av mina kompisar. :cool:

Business och vänskap är olika områden. Jag kan skänka bort saker eller byta tjänster, men sen är det stopp.
 
  • Gilla
tergo och 1 till
  • Laddar…
A Andy78 skrev:
Eller närmast anhöriga som ringer från någon annans telefon pga det har hänt något.
Man lägger till betrodda nummer som ringer 'igenom' spärren
Edit: såg nu att du skrivit någon annans telefon.... Men det går också att lösa genom regel att ringer samma nummer inom en viss tid så går det igenom
 
S
Staffans2000 Staffan2000 skrev:
Ja.
Hela begreppet bygger på att en potentiell köpare inte delar säljarens uppfattning om varans värde.
Om säljaren inte kan tolerera det, är skammen hans.
Du har fel. Läs tråden. En köpare som VET att varan är värd mycket mer, men ändå lägger sig 90% under det begärda priset, lägger ett skambud.
 
B Bigfoot skrev:
Det är ju egentligen inte dom värsta "skambudarna" på blocket som är jobbiga. De nöjer sig ju oftast med mail typ "betalar x kr för bilen, kan komma direkt och betalar kontant". Det är ju inget större jobb att kasta hundra sådana mail i skräpkorgen.
Det som är jobbigt är ju telefonanstormningen som börjar 10 sekunder efter att annonsen publicerats och uppenbarligen hinner de spekulanterna inte ens läsa annonsen i sin iver att vara först:
- Är kamremmen bytt?
- Den är bytt den xx-xx-xx vid xxx mil, det står först i annonsen.
- Hur länge har du haft den?
- x år, det står i annonsen.
O.s.v.
Sedan ska det ofta pratas lite om att det är ju väldigt mycket problem med just den här bilmodellen så det är inte så många som vill köpa en sådan. Men eftersom spekulanten har en mekanikerkompis som är specialist på den så är han beredd att ge ett bra deal.
Först 5-10 minuter in i samtalet ska det börja divideras om priset. Mitt svar då är att om ingen är intresserad av bilen inom någon vecka så kanske jag sänker priset i annonsen, men jag ser ingen anledning att börja pruta en minut efter att annonsen kommit ut. Ska det fortsätta tjafsas så är det läge att fråga varför han kastar sig på telefonen för att ringa på en bil som han tycker är för dyr när det finns en miljon andra bilar på blocket.

Min blocketstrategi:
* Sätt in annonsen en lördag morgon, sikta på att ha bilen såld samma dag och inse att det inte kommer att bli så mycket lugn och ro innan det är klart.
* "Rätt pris". Inte det man max tror att man kan få ut, för det är värt ett par tusenlappar att bli av med den snabbt och få bort annonsen. Men inte för lågt heller för då drar man till sig ännu fler spekulanter av den sort man inte vill ha.
* Klargöra redan i annonsen att det är ägarbyte i appen som gäller och att därmed svenskt körkort krävs, inget "köpa åt en kompis" med de risker som det för med sig. Jag brukar lägga med att det är swish eller cash som gäller också.
* Se till att ha svar på alla "vanliga frågor" typ kamremsbyte etc. i annonsen och bra bilder. Jag är övertygad om att det underlättar försäljningen och som en bonus så märker man vilka spekulanter som faktiskt läst annonsen ordentligt.
* När det gäller lycksökarna så brukar jag säga att det är priset i annonsen som gäller. Om det däremot är en uppenbart seriös spekulant som lite försynt frågor om det går att göra något på priset så brukar jag sänka det någon tusenlapp.
* Var inte rädd för att avbryta eller säga emot vid behov, det är lika bra att signalera att man inte är "svag"
* Inte känna någon slags skuld för att man har svårt att förstå den som ringer. Det är inte oartigt att avsluta samtalet med "jag förstår tyvärr inte vad du säger, hej då" om den som ringer pratar helkass svenska.
* Inte lova att hålla bilen längre än det tar för spekulanten att ta sig hem till mig, max ett par timmar. Den som vill "komma och kolla i morgon" får beskedet att återkomma då.
* Bilen visas hos mig, inget "möta upp vid järvägsstationen" eller liknande.
* Det är inte synd om spekulanten för att han "har långt att åka", "förväntat sig bättre skick", "är sjukskriven och förra bilen skurit" etc. Inte mitt problem! (Förutsatt att man varit normalt ärlig i annonsen.)
* Håll fast vid principerna. Det är lätt att börja ge efter om det är en trevlig och talför person som ringer, det är enklare om man bestämt sig från början. (T.ex. att ägarbytet görs i appen.)
* På plats så brukar jag ha lite prutmån för "bra" spekulanter förutsatt att jag inte redan sänkt det i telefon.

Hittills har det fungerat hyfsat, "lycksökarna" brukar bli bortsållade på telefon så att jag bara behöver träffa normala människor och bilen brukar bli såld samma dag. Men det är ju kanske inget bra sätt om man vill få ut max pris eller om det är en lite dyrare / ovanligare bil det gäller.

En annan intressant kategori är de som mailar / sms:ar "finns bilen kvar" och inget mer. Efter att ha svarat "Ja den finns kvar än så länge" så hör man sällan något mer av dom. Vad räknar dom med för svar? "Ja det har gått en timme och jag har inte sålt den än, du får den för halva priset"?
-Tycker du fått med allt i en mycket väl uttänkt strategi, om man mot förmodan ska hålla bilen ska det självklart betalas handpenning som är en del av då redan bestämt pris prutning tycker jag kan utebli om man håller bilen, om det då stämmer överens med annonsen.
-när jag säljer något antingen väldigt billigt eller ovanligt brukar jag sätt 2 veckors regeln Inget prut första två veckorna gör klart det i kommunikationen med eventuella köpare och är det inget seriöst intresse när dessa två veckor gått sänker jag priset själv, har blivit riktigt förvånad ibland när det vart noll intresse första 9 dagarna sen vart 4 st som hört av sig slutet av vecka 2 och då nästan alltid vart någon som betalt full pris har funkat typ 5 ggr så då har det mest vart olika saker i 1-5ts klassen.
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
Exakt.
Jag säljer eller köper aldrig saker av mina kompisar. :cool:

Business och vänskap är olika områden. Jag kan skänka bort saker eller byta tjänster, men sen är det stopp.
Stämmer så sjukt bra hört så många ggr när vänskap och relationer tagit säg smällar pga av man gjort affärer nu är det ju helt och hållet beroende på vad det gäller och i vissa fall kan det funka super att man gör saker åt varandra pga av man kan ha en stor tillit åt personen men kan också bli helt tokigt ex om någon säljer en bil till en vän och båda är okunniga och sedan visar sig bli massa trubbel då blir det ju lätt surt. Men somsagt är ju helt beroende på vem vad och hur, men jag brukar i regel hålla mig ifrån affärer med nära o kära känns bäst!
 
O Oeldling skrev:
Stämmer så sjukt bra hört så många ggr när vänskap och relationer tagit säg smällar pga av man gjort affärer nu är det ju helt och hållet beroende på vad det gäller och i vissa fall kan det funka super att man gör saker åt varandra pga av man kan ha en stor tillit åt personen men kan också bli helt tokigt ex om någon säljer en bil till en vän och båda är okunniga och sedan visar sig bli massa trubbel då blir det ju lätt surt. Men somsagt är ju helt beroende på vem vad och hur, men jag brukar i regel hålla mig ifrån affärer med nära o kära känns bäst!
Man skall aldrig göra affärer med större pengar med vänner eller släkt. Jag har gjort niten 3 gånger.
1 gång med en vän till familjen som visade sig vara värre än alla kompisar som ringer från blocket. Vi hade känt honom ett bra tag. Han fick ofta betala av till övrig familj till mig och de funkade. Men till mig är han skyldig 6000 kr fortfarande efter 4-5 år och han var en ynkrygg trots han är stor och vräkig och spelar tuff inför ovetandes människor.

Med släkt så har jag både köpt och sålt. Och just när man säljer gamla bilar så dyker de såklart alltid upp något, och de kvittar om du nästan ger bort bilen så kommer du få problem med negativa människor till släkt.
När jag köpte så trodde jag att jag fick en ok bil och inte ett vrak. Men jag brydde mig inte om att gnälla om det pga just familjefriden.

Fast om det är släkt som ber om en tjänst av mig som de inte själva vill eller kan göra så tar jag betalt i min tid om de inte har något de kan som är över min kunskap för då byter jag hellre tjänst.
 
Staffans2000
S SonnyListon skrev:
Du har fel. Läs tråden. En köpare som VET att varan är värd mycket mer, men ändå lägger sig 90% under det begärda priset, lägger ett skambud.

Jag har läst tråden, men håller inte med dig.
För det första: Värdet på en begagnad vara är nästan alltid osäkert, och inte allt för sällan, väldigt osäkert. Många säljare har en helt orealistisk syn på värdet enligt köparna, vilket är en av orsakerna till att det prutas. Den andra är att få köpare vill betala mer än nödvändigt OBEROENDE av vad de själva anser att varan är värd. Det är säljare som inte förstår dessa grundläggande förutsättningar för affärers genomförande som hittat på nonsensbegreppet "Skambud".

Som kuriosa kommer här några av mina blocketköp:

1. Två fasta nästan nya isolerfönster 21*10. utg.pris 6000. köpta för 4000.
2. Två helt nya oanvända snedfönster 120*70*30 utg.pris 500! köpta för 500. -"de är så billiga så jag kommer inte att försöka pruta alls"
3. Två Velux takfönster. Två år gamla. utg.pris 2000. köpta för 2000. (Se ovan).
4. Ett fast fönster nästan nytt. utg.pris 3500. köpt för 3500. Här var jag i behov av fönstret för stomresningen skulle starta. Just detta köp var lite ovanligt för det var en dam som sålde och hon (likt nästan alla andra damer) var helt oresonlig. "-Fönstret är värt 3500". Jag kontrade med att det legat ute på blocket i två månader, och därför var det uppenbarligen överprissatt! Det hade ingen effekt alls. Inte heller hjälpte det att hennes karl kom ilandes och försökte övertala henne att sänka priset. "-fönstret är värt 3500!" Eftersom jag hade bråttom fungerade hennes strategi, trots att priset var långt över vad man kunde förvänta sig.
Med ditt resonemang, SonnyListon så uppförde hon sig skamligt. Eller, är det bara köpare som kan agera skamligt?

Staffan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.