R reza666 skrev:
Bra poäng, jag har köpt LG Neon2 vilket ska hjälpa mot värmen och det är exakt det du skriver de säger denna panel är bra på. Sen tappar det "bara" 10% på 25 år vilket är teoretiskt 10% bättre än andra paneler. Men vi får se.
Oavsett när man lägger ut 200k så är 2-3k extra piss i nilen :D
Du missar poängen. Du kan få sämre utbyte med en för stor inverter.
 
Din anläggning kommer inte att producera några 17K. 15K inverter är bättre än 17,5K inverter som Robert säger. Den kommer att ligga närmare max och därför ha en högre verkningsgrad. Du kanske förlorar 0,1-0,2% på clipping under året med en 15K inverter medan du vinner 1% i högre verkningsgrad.
 
  • Gilla
Robert-san01
  • Laddar…
Tittar man på verkningsgraden för en Fronius Symo 17,5 kW då har den enligt databladet även nere vid så låg effekt som 10 % av märkeffekten fortfarande ca 96 % verkningsgrad. Vid märkeffekten har den ca 98,1 % verkningsgrad. Vi vet ju inte heller om trådstartaren tänker bygga ut sin anläggning i framtiden på annat tak. Då bra att ha en aningen för stor redan nu då den fortfarande kan användas efter utbyggnad och slippa skaffa ytterligare en växelriktare.
 
Några procent hit eller dit vid låglast spelar väl inte så stor roll? Det viktigaste är hög verkningsgrad nära toppeffekten.
 
Den som inte har någon anläggning själv kan vara mindre insatt i problematiken och känner möjligen inte till att hög verkningsgrad vid låglast är särskilt viktigt för en växelriktare för en solcellsanläggning. Detta till skillnad mot t.ex. en elmotor som ofta kan köras vid sin märkeffekt, går en solcellsanläggning sällan vid sin märkeffekt. Gärna skulle solcellsägaren vilja att solen ständigt står i zenit året om och inte heller släcks på natten, och inte ständigt flyttar sig över himlavalvet. Allt för att växelriktaren skulle kunna gå vid sin märkeffekt, och det ständigt. Men så är det tyvärr inte.

Det finns något för växelriktare som heter europeisk verkningsgrad där verkningsgraderna vid lägre last än märkeffekten vägs in.
 
Redigerat:
Jo, det är klart att det gör skillnad men någon procents skillnad vid låg last kan inte bli många kronor per år? Förmodligen gör några löv på panelerna lika stor skillnad.
 
Tack för all info. Jag tänkte inte på att jag tappar vid liten verkningsgrad men som @Arnodt skrev så verkar det handla om väldigt lite % tal. --> vid så låg effekt som 10 % av märkeffekten fortfarande ca 96 % verkningsgrad
Detta verkar ju helt ok kan jag tycka (men jag är som sagt dålig på detta).
Jag tänker även på framtiden. Då kanske jag bygger ut med några fler paneler på carporten...

Vad säger ni alla om ritningen? ser det korrekt ut efter uppdateringen? vill gärna skicka det till bolaget och få feedback från de :)
Men innan det så vore det bra om ni "kvalificerar" det så jag inte tänker helt galet.
 
På din skiss saknas inkommande servis, dvs elkabln som kommer från ditt elnätsbolag.

Du har ritat 2 st AC-ledningar från växelriktaren till smart metern, men så är det inte. Det går endast en AC-kabel från växelriktare och den går till den separata AC-brytaren.

Det finns forum för solceller, se där och lär, t.ex. tråd men finns många fler
http://solcellforum.18852.x6.nabble...ljshus-foto-m-m-klar-juni-2019-tp5016633.html

I den tråden har de ingen Fronius Smart meter och ej heller överspänningsskydd på AC-sidan, då servicen är markkabel och mindre risk överspänningar kommer in via servisen. Med det är givetvis bra att ha ett överspänningsskydd på AC-sidan i alla fall.
 
Redigerat:
Alltså jag är besviken på länsförsäkringar, ringde och pratade med deras skadeavdelning och bad om precis denna pdf du hittat. DE sa nej de har inga anvisningar. Vilket BS.
Nåja jag tackar för detta. Skickar det till Svea. Länsförsäkringar gav mig inga som helst tips utan säger om de gör enligt alla standard så ska det vara ok. Men hur sjutton vet jag om de fuskar med något. Jag har iaf bett de om beräkning för last.

Jag har varit på din länk @Arnodt och läst genom (även kommenterat för ett tag sedan). Det är lite överkurs för mig. Jag är inte helt med i alla dragningar om jag ska vara ärlig. Vill mest veta vad jag ska ha var mellan vilka delar. Alla dragningar får elektrikern lösa. Jag ska kolla när de gör det så klart och dokumentera.

Jag lärde mig också att jag bör ha 25A säkring när de installerar för min 17.5k växelriktare. Så jag lärde mig något men jag är lite för dum att lista ut hur smart mätaren och service kabeln ska kopplas i bilden. Har justerat lite mer i bilden (enkel version jämfört med Arne's feta el-ritning. Ska googla mer på det imon :D
Stort tack igen,
 
  • Schematisk bild av solcellssystem med komponenter som växelriktare, överspänningsskydd och last.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag tror många säljare på försäkringsbolag inte är vana vid att kunder har solcellsanläggning och vet därför inget om det.
Precis så säger de att om anläggningen har installerats enligt alla regler och förordningar då täcker deras försäkring skador.
Men försäkringsbolaget tittar och undersöker först hur det är med det då skada inträffat, och upptäcker då att reglerna inte har följts och vägrar kanske att betala ut ersättningen och menar på att du ska kräva solcellsfiman som installerat. Men de kanske har konkursat och finns inget att hämta där och du står där med notan och får själv slanta upp.

Söker du efter Faktablad 27 på Länsförsäkringars hemsida med deras egen sökfunktion får du ingen träff. Söker du däremot med en vanlig sökmotor t.ex. startpage.com då hittar den det faktabladet på Länsförsäkringars hemsida.

Informera gärna Länsförsäkrings-säljaren om att de har sådant faktablad, eposta det till säljaren. Man ska ju lära sig något nytt varje dag, även om man är en försäkringssäljare.

Om du väljer en Fronius Symo 17,5-3-M som har märkström 25,3 A. Alltså ström på 25,3 A är inget fel utan vad den i förmår att producera. Ska den avsäkras ska det vara högre säkring än 25 A, hellre 32 A. Säkringen får inte riskera att lösa ut vid växelriktarens märkström. Men du kanske max kan ha 25 A mätarsäkringar i din elcentral, om det en vanlig enfamiljs-elcentral och kan då inte(och får man inte) skruva i större mätarsäkring än 25 A.
 
Redigerat:
  • Gilla
reza666
  • Laddar…
Jag pratade faktiskt med deras skadeavdelning eftersom deras säljare visste knappt något. Men du har rätt , ska skicka filen till de och be de att i alla fall deras skadeavdelning borde veta om att de har denna guideline.

Jag har 25A på huvudsäkringen så jag kan nog inte ha högre.

Tack för all hjälp @Arnodt . Jag skickar senaste ritningen till firman så får jag se om vad de säger :)
 
R reza666 skrev:
En snygg panel på slutet av sidan, kanske så det ska se ut :)
[länk]
Eller så skall det vara icke brännbart bakom...

De hade också kunnat sätta en DC central för två strängar.

Schysst fallskydd montörerna hade!
 
Jag frågade Svea om just icke brännbart bakom och det var ok med träpaneler. Nu ser det ut som någon typ av plast i bilden så det är kanske inte ok men i mitt fall tyckte de det är ok.
Och visst kan man ha 1 DC brytare för båda strängar men skadar väl inte att ha 2. Ifall ifall de vill göra service på en sektion av installationen så slår man inte ut hela anläggningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.