9 541 läst · 45 svar
10k läst
45 svar
Besvärlig bygglovsprocess för fasadändring
Det finns intressen att typhusområden inte tillåts vad som helst då det kan bli rena vilda västern
Samtidigt får vi inte ha bygglov som skydd för nödvändig frihet för den enskilde!!
En balansgång som medmänsklighet kan lösa
Samtidigt får vi inte ha bygglov som skydd för nödvändig frihet för den enskilde!!
En balansgång som medmänsklighet kan lösa
Grundstött
· Halland
· 28 355 inlägg
Skulle vi kunna få se bilden?G Guvald skrev:
Det som du nämner syns ju mycket bättre på ett foto!B byggarätt skrev:
Jag utgår från att både denna förändring och den som trådskaparen tar upp är på "baksidan", och inte särskilt synlig från där folk rör sig.H hempularen skrev:
Varför då över huvud taget söka bygglov för en liten fönster/dörrändring?
Varför, varför, varför
Lösvirkesbyggare
· HELSINGBORG
· 556 inlägg
Likställighetsprincipen gäller inte bygglov. En granne kan få bygga ett större hus än vad lagd detaljplan godkänner, du får inte. När du klagar, anges att din granne beviljades "avvikelse". Dvs byggnadsnämnden godkände grannens "avvikelse" men inte din. OBS ordet "kan" i meningen "Vidare KAN bygglov beviljas om från detaljplanen avvikande åtgärder tidigare har godtagits". Men tryck på och lycka till! Vi är många som lidit mycket i bygglovsprocesser!S Sir Duke skrev:*Om* de andra fått bygglov så borde du få det också. Inte bara för att din fasadändring gör att utseendet blir mer likt, utan för att kommunen ska behandla sina invånare lika:
"Likställighetsprincipen går att finna i kommunallagen. Där uttrycks det att kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Kravet på likabehandling av kommunmedlemmarna är således inte absolut. Det framgår att särbehandling är tillåten, om det finns sakliga skäl för den. Det innebär att kommuner och landsting måste kunna motivera en särbehandling av kommunmedlemmar sakligt och objektivt, om det inte finns uttryckligt lagstöd för en sådan."
[länk]
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 609 inlägg
Det kan man förstås fråga sig. Kanske för att TS vill göra rätt. En lika motiverad fråga är varför kommunen alls ska ha rätt att lägga sig i slika frågor.KnockOnWood skrev:
Jag tror absolut att likställighetsprincipen är svag - men om man ska försöka bygga ett case och lägga upp sin taktik är det bra att brainstorma, och den principen är trots allt en pusselbit som kan tala för eller i vart fall inte emot ens sak. Även om det är ett halmstrå. Överklaga kostar ju inget.banjoragge skrev:Likställighetsprincipen gäller inte bygglov. En granne kan få bygga ett större hus än vad lagd detaljplan godkänner, du får inte. När du klagar, anges att din granne beviljades "avvikelse". Dvs byggnadsnämnden godkände grannens "avvikelse" men inte din. OBS ordet "kan" i meningen "Vidare KAN bygglov beviljas om från detaljplanen avvikande åtgärder tidigare har godtagits". Men tryck på och lycka till! Vi är många som lidit mycket i bygglovsprocesser!
Lösvirkesbyggare
· HELSINGBORG
· 556 inlägg
Vid ett överklagande kollar man mest på ev. procedurfel. Har nyligen tröskat ett sådant ärende. Logiska argumenten var vattentäta. Men sakfrågan bedömdes inte alls, endast om bygglovsenheten hanterat äredet felaktigt, dvs följde man rutinerna eller ej. Sakfrågan bedömdes inte alls.S Sir Duke skrev:Jag tror absolut att likställighetsprincipen är svag - men om man ska försöka bygga ett case och lägga upp sin taktik är det bra att brainstorma, och den principen är trots allt en pusselbit som kan tala för eller i vart fall inte emot ens sak. Även om det är ett halmstrå. Överklaga kostar ju inget.
Lösvirkesbyggare
· HELSINGBORG
· 556 inlägg
Kommuner har inte så mycket makt över medborgarna längre. Bygglovsenheterna är en underbar maktapparat att jävlas med medborgarna. Dock är det väldigt olika mellan kommuner och över tid. Det för att man aldrig vet vad som kan passera. För att inte tala om de olika avgifterna för bygglov, attefall och feiggebod.Nötegårdsgubben skrev:
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 609 inlägg
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 609 inlägg
Jag känner inte till så många förslummade villa- eller radhusområden, men de finns säkert. Vad jag vänder mig emot är det småduttande som gör att varje fönsterflytt blir en fasadändring som kräver bygglov. Jag tycker det är trams - även om jag förstår att det går att hitta exempel på när en fastighetsägares fasadändring påverkar grannfastigheterna så mycket att en bygglovsprocess i gemene mans ögon vore motiverad. Men jag tar hellre den orättvisan än den vi har idag.
Jag håller med dig men har man upplevt vissa kulturernas möte med rad typhus så blir det onödiga problem?Nötegårdsgubben skrev:Jag känner inte till så många förslummade villa- eller radhusområden, men de finns säkert. Vad jag vänder mig emot är det småduttande som gör att varje fönsterflytt blir en fasadändring som kräver bygglov. Jag tycker det är trams - även om jag förstår att det går att hitta exempel på när en fastighetsägares fasadändring påverkar grannfastigheterna så mycket att en bygglovsprocess i gemene mans ögon vore motiverad. Men jag tar hellre den orättvisan än den vi har idag.
Överexploatering av områden blir lätt att människor sätter igång och piffar upp som de tycker?
banjoragge skrev:Likställighetsprincipen gäller inte bygglov. En granne kan få bygga ett större hus än vad lagd detaljplan godkänner, du får inte. När du klagar, anges att din granne beviljades "avvikelse". Dvs byggnadsnämnden godkände grannens "avvikelse" men inte din. OBS ordet "kan" i meningen "Vidare KAN bygglov beviljas om från detaljplanen avvikande åtgärder tidigare har godtagits". Men tryck på och lycka till! Vi är många som lidit mycket i bygglovsprocesser!
Alla ska behandlas lika inför lagen (i detta fall PBL) innebär inte att man ska få göra likadant som grannen. Handläggning av lovärenden ska genomföras på samma vis enligt lagen, men utslaget behöver inte bli detsamma som grannen. De vanligaste argumentet vid bygglovaökningar är ”men grannen fick ju” och ”det stör ju ingen”. Börjar bli tråkigt, och är inte argument som håller. Följer man antagen detaljplan går bygglovsprocessen smidigt.R Robert-san01 skrev:
Inte min erfarenhet ... småpåvar ställer till det på många sätt och blundar för andraM MetteKson skrev:Alla ska behandlas lika inför lagen (i detta fall PBL) innebär inte att man ska få göra likadant som grannen. Handläggning av lovärenden ska genomföras på samma vis enligt lagen, men utslaget behöver inte bli detsamma som grannen. De vanligaste argumentet vid bygglovaökningar är ”men grannen fick ju” och ”det stör ju ingen”. Börjar bli tråkigt, och är inte argument som håller. Följer man antagen detaljplan går bygglovsprocessen smidigt.
Jag vet inte om sett så många förslummade typhusområden. Många av dessa kanske idag anses trista, men de är ändå typiska för en viss tid inom arkitekturen och det tycker jag ska bevarad, även om en del tycker de är ”fula och tråkiga”. Om husköpare vid husköp tar reda på vilka regler som gäller på just den fastigheten innan köp (undersökningsplikten) så skulle många besvikelser kunna undvikas och handläggningen av liv gå lättare. Det kan även gälla om det finns svartbyggen mm på fastigheten, det är också nåt som kan ställa till det (och bli dyrt).B byggarätt skrev: