9 715 läst · 17 svar
10k läst
17 svar
Ny husägare och bara ångest
Ja men gud... De är ju de jag är rädd för, att någon ska säga va fan har ni gjort, ni har förstört huset.. Mögel och fukt knackar på dörren.. och så bli tvugna att göra om och jaaa..de gårju inte. Eller jo.. Men finnsju inga pengar. Men förstår vad du menar...Cruzze skrev:Det är långt ifrån raketvetenskap och vad som är bästa lösningen skiljer sig förstås åt beroende på hur huset är konstruerat och vad det finns för typer av fukt och där mitt svar också var vinklat p.g.a för lite info. Det är nog också därför du fått svar som gjort dig förvirrad. Själv skulle jag kontakta en byggnadsingenjör för att reda ut det hela om det finns problem eller inte. Er besiktningsman eller kommunen har säkert kontakter och även om det inte är helt gratis så kan man se det som en investering i sitt eget välbefinnande Inte kul att oroa sig, men det här kommer ni att fixa till!
De är nog orginal, men vet inte om de finns ångspärr eller fuktspärr. Isolerat med sågspån vet jag att de är. Vi tilläggsisolerade egentligen inte för värmens skull.. Utan för vi drog ny el och la den i väggen. Så reglade upp och stoppa i 50 mm glasull. Ja.. Bara att hoppas på att de inte bildas massa fukt i våra väggar nu då....F fb35523 skrev:Det du söker är kondensationspunkt. Ta (för att illustrera kondensationspunktsbegreppet) en helt otät vägg med t.ex. omålad vävtapet innerst, isolering emellan och sedan väv på utsidan. Tänk dig en riktigt kall vinterdag, säg -20 C och komplett torr luft ute. Inne har du just duschat och håller på att koka grönkål till hela släkten med risgrynsgröten på den andra plattan. Dessutom har ni övat juldanserna och transpirerat en hel del. Du har extremt fuktig luft inomhus och + 20 C. Kall luft kan inte binda lika mycket fukt så om du tar en plastpåse med inomhusluft och stoppar i kylen så kommer den att bli blöt på insidan. Ångan har kondenserat. I din vägg har du en temperatur som är 20 C på insidan och -20 på utsidan. i mitten är det +/- 0. Den fuktiga inomhusluften kommer att gå in i väggen och blandas med den kalla utomhusluften. En bit in i väggen (beroende på exakt fuktighet, väggens konstruktion mm) kommer luften att vara så kall att fukten kondenserar och bildar vattendroppar. Detta kommer att ske i en zon som kan vara ganska bred i detta fall. Tänk dig nu att du sätter en plastfolie på insidan av din vägg. Den hindrar din grönkålsånga från att nå isoleringen och kondenseras. Den luft som finns i väggen är torr vinterluft som kommer att värmas allt mer allt eftersom den närmar sig den varma sidan. Idealt har du helt stillastående luft därinne och det är bara fukten som utjämnas hela tiden inuti isoleringen. Nu kommer väggen att vara fri från kondenserad fukt och inte utsatt för risk för mögel p.g.a. detta.
I en riktig vägg har man ju inte bara isolering och väv, men ovanstående var ju bara en illustration. I verkligheten har du fasad, vindskyddspapp (fukttransparent), stomme, isolering (kanske, om man inte har lättbetong och tegel som vi) och någon typ av innervägg. Förhoppningsvis finns en fuktspärr.
Finns ingen fuktspärr kan du isolera hur mycket du vill på insidan och sedan ta en fuktspärr innerst och sedan ODF och gips eller vad du nu vill ha. Finns en tidigare fuktspärr kan du inte lägga till en till, det är DÅ det blir fel. Då har du stängt in en luftvolym som inte kan utjämna fuktigheten och inte cirkulera alls.
Ångbroms har jag aldrig hört, men jag är ingen byggare heller. Om den bromsar fukten åt båda håll kommer det att vara lika fuktigt innanför den som utanför den ibland (efter en tid) och risken för kondensation finns där med eller utan broms. Få nu inte panik utan fundera över hur resten av väggen ser ut. Vet du det? Vet du om det finns en ångspärr? Är det original från 1950 kan jag nästan garantera att det inte finns. Finns det inte så är risken ändå liten om du bara isolerat 50 mm. Å andra sidan tillför så lite isolering inte så mycket.
Glasfiber är utmärkt som isolering. Ta träspån istället så kommer den visserligen att kunna accumulera fukt under fuktiga perioder och torka under torra, men gör man rätt fungerar glasfiber bättre (bättre isolervärde) och om det skulle komma fukt i den kortvarigt (t.ex. läckage) förstörs den inte som spånet kan göra.
/Fredrik
Liknande trådar
-
Nybliven husägare, tips på hemsäkerhet?
Villalarm & Hemautomation -
Takbelysning i kök nuförtiden; snyggt och utbytbara ljuskällor?
Belysning -
Riva ut inredd källare (okunnig ny husägare)
Byggmaterial & Byggteknik -
Riva och bygga upp ny icke-bärande innervägg
Utbyggnad och tillbyggnad -
Nya gratis ritningar för husägare
Artikelkommentarer