Hm, jag bodde i ett fint och välgenomtänkt miljonprogram på Orrholmen, som hade renoverats. Man fick bort PCB, samt isolerade och fixade så energiförbrukningen skönt till värden som t o m var under en hel del nybyggda flerfamiljshus (bosadsrätter).

Total kostnad var c.a 10 procent av att bygga nytt, av det jag kunnat läsa om projektet, dolumenterades rätt så bra.

Men man sa ju i efterhand att just att man planerade så bra, var anledningen att att man kunde hålla ned kostnaderna.

I de nybyggda bostadsrätterna inte så långt ifrån, saknar jag samma smarta tänk, man verkar inte vilja tänka längre än näsan räcker när det gäller trafik bil/buss/cykel/gång, hur barn o vuxna skall kunna vara ute, möteplatser mellan områden, ja inte ens vettiga cykelvägar får man till. Irriterar mig något att man inte samordnar mer med t.ex garage, det gagnar ju alla som bor eller besöker området.
 
"Här saknas långsiktighet. Har kommunernas bostadsbolag ekonomin för denna nödvändiga sociala insats?"

"Anledningen till det eftersatta underhållet är dels att bostadsbolagen ser bristande lönsamhet i renoveringsprojekt"

"En stor del av lägenheterna med akut renoveringsbehov tillhör det så kallade miljonprogrammet. Där finns det bostadsbolag som anser att det inte är finansiellt hållbart att renovera bostäderna över huvud taget."

Här blir det ju uppenbart att kommuner inte ska äga fastigheter (vissa i alla fall). Antingen driver man ett bostadsbolag för att tillgodose invånarna med boende, och då ingår att driva det på ett ekonomiskt hållbart sätt, eller så säljer man av och låter andra kompetenta fastighetsägare ta över (det kan vara att bilda BRF eller att en mindre enskild ägare med mycket kompetens tar över, det behöver inte vara en stor hyperkortsiktig aktör).

Här blir det ju uppenbart att kommunerna plundrat visthusboden och ätit upp nästa års utsäde för att kortsiktigt slippa höga kostnader. Ett skolexempel på syrsan som sjöng hela sommaren istället för att spara, och sedan svalt hela vintern. Man har inte tagit ut tillräckligt höga hyror för att klara det långsiktiga underhållet, förmodligen för att en allt större del av de boende inte själva betalar hyran, utan det gör kommunens socialkontor. Alltså skjuter man på nödvändigt underhåll för att få ner kostnaderna kortsiktigt.

Sverige i ett nötskal...
 
  • Gilla
Jocke Best och 2 till
  • Laddar…
Sen kan man undra om det är sant eller inte. Byggbranschen själva som tagit fram rapporten.
 
Många Bostadsrätter är också eftersatta i under håll, och långsiktiga underhållsplaner saknas,
och i Bostadsrätter så sitter det ofta "vanligt" folk i styrelserna(med stor makt) och det är inte alltid viljan och kunskapen finns där till att vilja se att nödvändiga kostsamma renoveringar behöver göras vilket då även ofta innebär höjd avgift(vilket de själva inte vill ha) och de blundar även för ett osunt boende med bla fuktskadade badrum, kök och fukt från grunder med fukt och mögelskador upp i bostäderna med sjuka människor som följd.

De stora Bostadsbolagen(ex Hsb mfl) kan även agera kraftfullt, de har stor makt både för att mörka problemet och även för att få det åtgärdat.

Hög procent(ca 30%) av alla bostäder i Sverige har någon typ av fukt mögelskador!!!!!(torra el blöta)

Hälsoskyddet i kommunerna tar inte heller sitt ansvar här,
när Brf inte tar sitt ansvar och åtgärdar dessa skador ska kommunen gå in och ställa krav på Brf att åtgärda, kommunerna vet ofta vilka Brf som det handlar om men kommunen tar inte sitt ansvar heller så en ordentlig skärpning från kommunerna skulle nog få många människor i Sverige att kunna växa upp och bo i en hälsosammare miljö(och ex barn slippa få livslånga problem med bla Astma mm, ev kan även antibiotikaanvändningen även minska vilket förstås är livsviktigt för alla).

Folkhälsomyndigheten behöver också ta krafttag och utöva sitt tillsynsansvar mot kommunerna,
(Folkhälsomyndigheten har under hösten försökt(genom seminarie/föreläsningar) att ge ex miljöinspektörer i kommunen bättre kunskap om detta med fukt mögel i bostäder och hur de ska agera.
Jag har dock fortfarande inte nu sett kommunen agera ang detta.

Miljödomstolen kan det juridiska men har inte kunskap om fukt och mögelskador(detta vet inte de flesta vanliga människor), här brister det också! Miljödomstolen måste ändra sitt sätt att arbeta med ex att alltid ta in ordentligt kompetenta tekniska råd i mål ang fukt mögelskador i bostäder, det borde vi kunna kräva av Miljödomstolarna!!

Mycket kunskap finns och många otroliga människor som vigt sina liv för att få till en bättre boendemiljö och bättre hälsa för oss människor i Sverige, så hopp finns!!

Detta ovan är skrivet av en som Tyvärr har över 20 års erfarenhet av att ha bott och bor fortfarande efetr ca 20 ÅR! i en fukt och mögelskadad Hsb Brf(mycket har efterhand åtgärdats efter bla hot om vite, beslut och Domar mm).



.
 
  • Gilla
kalle55
  • Laddar…
O OMLAJA skrev:
Sen kan man undra om det är sant eller inte. Byggbranschen själva som tagit fram rapporten.
Du behöver inte undra det är sant.
 
Läge att riva de värsta kåkarna. Sluta renovera möget och bygg något människovärdigt.
 
Hyresgästföreningen brukar ju tycka att hyran är för hög och att allt under 90% belåning är att ha för mycket låst kapital.
 
  • Gilla
fia_mstd
  • Laddar…
J Jehu skrev:
Läge att riva de värsta kåkarna. Sluta renovera möget och bygg något människovärdigt.
Och det ska bekostas av?
 
MultiMan
Det största problemet är väl snarast hyrorna i nybyggena som alltför många inte har råd med. Det räcker ju med renoveringar av gammalt bestånd för att den ständigt ökande ojämlikheten ska visa sig, med gamla hyresgäster som tvingas flytta.

Edit: som svar till Jehu och Fia_mstd
 
  • Gilla
brfbo
  • Laddar…
Det går att bygga billigare, det går att bygga mindre och det går att bo trängre än folk tror. Självklart måste befintliga bostäder underhållas och renoveras!
 
  • Gilla
jocke31 och 2 till
  • Laddar…
Klyftorna är ganska stora mellan rik å fattig i dagsläget. Verkar dessutom bli än värre.
Är det någon som är förvånad att vissa måste bo i trånga, mögliga och eftersatta bostäder?
 
  • Gilla
brfbo
  • Laddar…
Internationellt sett är de små. Men visst är det ett problem att de växer. Samhället skulle må bra av mindre skillnader.
 
  • Gilla
brfbo
  • Laddar…
Många av lägenheterna som behövs renoveras är i grunden i bra hus, så renoverar man rätt så är det inte en jättekostnad.
Problemet är att många hyresvärdar renoverar en lägenhet i taget och chockhöjer hyran på den och skiter i underhåll på fasad och värme.
 
  • Gilla
brfbo
  • Laddar…
MultiMan MultiManOriginal skrev:
Det största problemet är väl snarast hyrorna i nybyggena som alltför många inte har råd med. Det räcker ju med renoveringar av gammalt bestånd för att den ständigt ökande ojämlikheten ska visa sig, med gamla hyresgäster som tvingas flytta.

Edit: som svar till Jehu och Fia_mstd
Ett annat stort problem är de underprissatta hyrorna i äldre miljonprogramhus. De låga hyrorna är till att börja med dopade med skattemedel (under byggtiden) för att sedan vara underprissatta genom att fastighetsägarna (allmännyttan) inte tog ut ett pris som motsvarande vad löpande underhåll av kåkarna kostade.

Nu sitter vi med alldeles för låga hyror, som har lockat kommunerna att fylla på miljonprojekten med människor utan egen betalningsförmåga, där det inte går att höja hyrorna (varken de boende eller kommunen klarar av att betala de högre hyrorna) och det inte går att renovera då intäkterna är för låga.

De ständigt ökande klyftorna beror inte på att hyreslägenheter har för låga hyressubventioner, utan på att det fortfarande fylls på boende som inte har egen inkomst, och inte under överskådligt tid har en möjlighet att få det (utan statlig subvention).

Ser någon en röd tråd här?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.