Är i behov av ett sylvasst stämjärn som självklart ska kunna slipas vid behov. Vad ska man tänka på vad gäller märke och kvalitet. Har fn några stämjärn av sämre kvalitet som inte duger till finlir. Har sneglar lite på Bahco´s järn - är de top-of-the-line eller finns andra märken som är bättre?
 
Tack mikko! Bra urval och priser. Har du egen erfarenhet om dess kvalitet? Om man vill handla några enstaka stämjärn som fungerar "all-round" har du tips på vilken/vilka bredd(er) som man har mest nytta av?
 
Jag vill bara påpeka att den tyska firman jag hänvisade till har i stort sett samma grejor till ett bättre pris än den svenska näthandlaren.

Jag köpte min kombinationsvinkel av den tyska firman. Märk att vinkeln hos den svenska handlaren är den enklare med gjutjärnshuvud och den tyske leverantören saluför endast vinklar med de smidda och härdade huvudena

http://www.fine-tools.com/combi.htm

http://www.tools4wood.se//catalog/p...d/227?osCsid=0afa425203eea096ae900840e0e676f2

Här kan vi jämföra exakt samma produkt:

468 kr i Sverige
http://www.tools4wood.se//catalog/p...d/208?osCsid=0afa425203eea096ae900840e0e676f2

407,66kr i Tyskland, antaget att 1 EUR = 9,35 SEK (2006-04-12)
http://www.fine-tools.com/winkel.htm
 
Du har helt rätt (måste självklart inkludera dig i mitt tack för de bra tipsen). Känns dock säkrare att beställa från svensk firma. Ologiskt? Hur är dina erfarenher av din beställning från den tyska firman (leveranstider etc)
 
Jag har goda erfarenheter av fine-tools. Första gången beställde jag något som han egentligen inte hade i sortimentet, och då blev leveranstiden ca 2 veckor.

Andra gången beställde jag en hel del (ca 3500 kr), och grejerna kom efter ett par dagar med UPS. En artikel var dock restnoterad, och kom med en senare keverans, även den med UPS. Den restnoterade artikeln debiterades mitt kort först när den skickades. Vidare var frakten för den kostnadsfri.

För övrigt kan jag rekommendera följande:
http://www.fine-tools.com/G307900.htm
 
Lite spooky, stod och fingrade på en liknande skönhet förra veckan, har dock inte slagit till ännu.
 
  • Gilla
Staaw
  • Laddar…
Planerar även inköp av bra brynen till stämjärnen, men efter att ha varit inne på fine-tools verkade det finnas en massa olika "paket". Förslag till vad som bör köpas för att slipa stämjärn?
 
För att bryna skönheten ovan och även vissa stämjärn använder jag en "Combination stone large", nr 309367 med 1000/6000 mesh. 6000 mesh ger spegelblank slipyta
http://www.fine-tools.com/japwas.htm

Om det skall bli någon fason på bryningen måste man ha en "Honing guide". jag använder en Veritas MK.II. En skicklig yrkesman bevöver troligen ingen honing guide
http://www.fine-tools.com/hilf.htm

Stenen var inte tillräckligt flat vid leveransen, och jag lyckades få tag i en utrangerad planslipslipskiva på jobbet. 350 mm diam, finkornig hartsbunden diamant. (ca 20000 SEK om den hade varit ny) Fungerar utmärkt att dressa japanska vattenbrynen. Annars går det bra med våtslippapper på t.ex glasskiva, men det tar längre tid, eftersom pappret blir slött snabbt.
 
Doctool skrev:
Om man vill handla några enstaka stämjärn som fungerar "all-round" har du tips på vilken/vilka bredd(er) som man har mest nytta av?
En bragrunduppsättning består av 6, 12, 18, 25 och 32 mm

skall du börja med ett så skulle jag rekomendera 25:an eller möjligtvis 18, beror väl lite på vad du skall göra.

/m
 
P-plats.se skrev:
Jag rekomenderar C.I. Fall och Stanley.
Säljs av järn och bygghandeln...

[länk]
Jovisst, jag skulle ju inte sätta ett japanskt handgjort stämjärn i en plankvägg för att göra ett hål till en dosa. I det läget har jag några Bahco/Sandvik (jag vet inte vad de heter för närvarande)

Å andra sidan skulle jag inte sätta byggstämjärnen ovan, efter vad de har utsatts för, i en handskuren laxstjärtsfog i ädelträ. Det senare kräver väl egentligen inte några handgjorda japanska stämjärn, men är man verktygtfetischist, så är man...

Vad skulle du (Doctool) ha stämjärnen till?

P-plats! Jag har ännu inte sett dig rekommendera något som du inte själv saluför. Då menar jag Luna/toolstore som huvudgrossist till den traditionella järnhandeln, som jag har förstått att du företräder. Observera att detta bara är en notering jag har gjort, och att jag mycket väl kan vara ute och cykla.
 
Självklart har jag ett antal grovisar till grövre jobb. Det jag är ute efter är ett par stämjärn för att göra lite snygga hål för tappar, halvavancerade fogar i divisionen under laxstjärtfog etc. Drömmer att göra den perfekta laxstjärtfogen men det får nog vänta lite.....
 
Självklart kan man få till laxstjärtar med fräsjiggar. De blir oerhört tighta och ser också ytterst maskingjorda ut. Möjligen undantaget Leigh-jiggarna. Med dem kan man faktiskt få snygga laxstjärtar, som påminner om handskurna. Men hantverk är det inte! Att ställa maskiner är också kul!
 
Själv kör jag alltid med bordscirkelsågen eller radialarmsågen för tappar vid möbler.
Angående stämjärn så har jag Bahco för råare jobb och gamla bildhuggarjärn för finlir.
Slipar och bryner dem på en Tormek slip, den rankas nog som världens bästa slip och rekommenderas helhjärtat. Det blir rakbladsskärpa på det mesta :)

/Kent
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.