Har precis köpt ett hus från -79 med originalelradiatorer. Eftersom de är 25 år gamla och med bi-metall-termostat tänkte jag byta mot moderna med elektronisk termostat (mjukvärme).

Har spanat in Siemens Unique och Nobö. Båda är av typen konvektor (ej oljefyllda), men oljefyllda är ju bara trögare och jag har hört att det är tvivelaktigt om inomhusklimatet blir bättre med oljefyllda jmf moderna konvektorradiatorer. Det fina är att dessa har centralstyrning så att man kan dela in huset i zoner och styra temperatur för olika tider på dygnet (har inte hittat detta för oljefyllda).

Har totalt 11 radiatorer och med centralstyrning ska det landa på runt 30 tusen exkl elektriker. Att dra in vattenburet tror jag blir mycket dyrare plus att jag kan spara lite pengar ändå med modernare termostater och nattsänkning. Huset är på 135 kvm och total elförbrukning är bara runt 15 000 kWh ändå idag (20-22 grader inomhus).

Har någon erfarenhet av dessa system? Funkar de bra? (Siemens kommunicerar trådlöst och Nobö via elnätet).

Ger nattsänkning någon större energivinst?

Max yttertemp är 90 grader (det finns hygien-radiatorer med max 60, men de är dyrare). Blir de i praktiken verkligen så varma då elektronisk termostat inte drar på fullt om det inte behövs?
 
behåll radiatorerna och kompletter med detta:http://www.iqtherm.se/

centralstyrning tycker inte jag är bra om huset delas in i 2-3 zoner. en givare i tex ett sovrum skall styra temperaturen i två andra sovrum, hur f-n ska givaren känna av tempen någon annanstans? då kan man lika gärna sätta givaren i grannens sovrum.
iqterm däremot har en givare per rum. har monterat i några hus och det funkar fint.
råd o rön har testat bla iq term å några till system, men då hade dom inte givare i varje rum vilket jag anser vara en felaktig installation av iq.
 
Nja, varje radiator har sin egen termostat. Om en (1) zon innehåller två rum så skickas temperaturen som ska hållas i dessa rum till respektive radiator. Varje radiator för sig får sedan reglera "sitt" rum.

Tack för tipset om iqtherm. ska kolla upp det.
 
  • Gilla
Byggdjuret
  • Laddar…
Hej Tomas,
Efter att ha läst ditt inlägg, och med tanke på din ganska stora planerade investering så känner jag mig nästan tvungen att fråga om du har gjort någon kalkyl på vad det skulle innebära att installera ett vattenburet system, med exempelvis en pelltspanna eller vattenmantlad pelletskamin som värmekälla?
 
Nej, jag har inte gjort någon kalkyl, men läst en del i forumet och en uppskattning skulle kanske vara 150 000 för konvertering till pellets, men då får man nog putta in en hel del tid själv också + att man blir av med bostadsutrymme.

Med 30 000 i bidrag och de 30 000 jag ändå tänkt lägga så återstår 90 lakan att slänga in. Eftersom huset bara drar 15 000 kWh/år idag och låt säga 5 000 av dem går till hushållsel så återstår 10 000 kWh. Om kostnaden kan halveras för pellets så blir besparingen per år ca 5 000 kr. Pay-off-tiden blir då 18 år och det är helt enkelt ingen lockande investering. Sedan misstänker jag starkt att de som konverterat till billigare värme sedan höjer inomhustemperaturen och äter upp en del av vinsten (men det är ju skönt med 25 grader inne i och för sig...).

För mina 30 000 får jag direkt-el deluxe :) Går man på ett billigare system med direkt-el kan man nog komma undan med 15 000 och ändå få schyssta elektroniska termostater.

Min fråga återstår: Är det någon som bytt till modern direkt-el och vad är er erfarenhet?

(Imorgon går flytten till huset så mitt bredband är nog nere ett tag... Får se när jag kan svara på denna tråd.)
 
Ursäkta att jag är lite provokativ, men jag tycker uppgifterna på elförbrukningen låter mycket optimistiska. 5 000 kWh för hushållsel får väl uppfattas som rimligt om man är mycket "sparsam". Att du sedan med resterande 10 000 kWh på 11 elradiatorer skulle kunna hålla 20-22 grader inomhus i ett över 25 år gammalt, 135 m2 stort hus låter som sagt mycket optimistiskt tycker jag.

Har du sett fakta (räkningar) på detta, eller är det mäklarens optimistiskt positiva siffror? Var i landet huset finns påverkar naturligtvis också..
Eller det kanske finns andra uppvärmningskällor också..?
 
Jag var också grymt skeptisk, men har kollat med nätleverantören och förbrukningen senaste året var 15 500 kWh för 2 vuxna och 2 tonåringar. Huset ligger i Kållered utanför Göteborg och är ett kedjehus som ligger ganska skyddat i en dal. Ventilationsspjällen vid alla fönster har varit öppna året runt och de ska ha haft en innetemperatur strax över 20 grader. Det är original 3-glas-fönster från -79 (ej gasfyllda) i hela huset och det är väl lite före sin tid. Kamin el liknande saknas; det finns bara direkt-el. Låter nästan för bra för att vara sant det håller jag med om.

Troligtvis går det upp nu när vi tar över eftersom min hustru är så frusen av sig... Det är därför jag vill kunna sänka på arbetstid och nätter så vi kan blåsa på lite mer när vi är i huset ;)
 
För det första som du riktigt påpekar så ger INTE oljeradiatorer ett dugg bättre värme än moderna konvektorer typ Siemens eller Nobö, att folk skruvar upp dessa kolosser på väggarna är ofattbart egentligen. Till skillnad från oljeradiatorer så är ju nattsänkning inte helt fel då en konvektor tar 2-3 minuter innan den ger full effekt mot däremot en oljeradiator tar det 20-30 minuter innan oljan hunnt värmas upp ordentligt.

På årsbasis så ger det säkert en viss besparing men det får matematikerna räkna ut men hört sägas att 1 gr.uppåt påverkar förbrukningen uppåt med 5% så sänkning ger ju något tillbaka.

Siemens eller Nobö går nog på ett ut det som skiljer är ju som sagt styrningen.
Vet att Siemens styrning fungerar mycket bra och är väldigt flexibelt och enkelt att använda, är ju också helt trådlöst.

Om man kan skall man ju överdimensionera lite så det finns marginal om det skulle smälla till ordentligt en vinter som t.ex denna, detta gör då att dom normalt inte eldar på max utan gör att yttemperaturen är lägre än 90 gr. för det mesta, men efter nattsänkning får man ju räkna med att dom är riktigt varma medan huset värms upp igen.
 
Angående nattsänkning.. De har gjorts undersökningar på om de verkligen är lönande... Och svaret är.. Nej.. De Kwh man sparar på natten tar man igen på morgonen när huset ska värmas upp igen...

Sen tycker även jag att 15 000 Kwh låter väldigt lite... Säker på att värmen inte är inkopplad innan mätaren!?!?!? ::)

Jag har 132 kvm uppvärmd boyta.. Inte världens bästa isolering.. Men jag gör av med 30 000 Kwh om året bara i uppvärmning.. 38 000 totalt..
 
Oups, vi måste vara väldigt snåla :-[
170 kvm uppvärmd boyta + 30 kvm "verkstad" där vi hållit 10+ i vinter. Fick just årsavläsningen på elen, 20 000 kWh (1 febr -05 - 1 febr -06). Och då har vi div elmaskiner i verkstaden också, kompressor, ventilslip, svets, pelarborr mm. + att vi kört tombola, flistugg, grästrimmer och motor- o kupevärmare inte att förglömma. Men vi är bara 2 pensionärer förstås :-?

Svarar Stefan här
Edit: Jo, vi har också kamin, en på varje våningsplan, men vi har nog inte eldat mer än ca 5 kbm den här vintern (tömt vedboden för att fixa taket och rensa golvet). Dessutom var det ju kallast febr-mars nu i år så det har inte kommit med i avläsningen. Vi bor i norra Dalarna, kåken kan ses i den här tråden :)
http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=16888
 
Kan ju tilläga att jag gjort av med ca 10 kubik ved som jag eldat i kaminen oxå... Det känns som en allt bättre ide att konvertera till vattenburen värme ju mer jag tänker på de.. ;-)
vi e 2 vuxna o 2 små barn... Brukar hålla 20-21 grader.. Med hjälp av eldning i kaminen.. eldar vi inte faller det ner till 18-19 grader.. :'(
 
Hej, hoppas Pellefant finns kvar på bygga Hus. Förstår att du gör el- installationer. Jag tänker köpa en sats med iq-term till mina gamla 400 volts bimetallradiatorer. Undrar om det är lätt att hitta elektriker som kan montera? IQ-term själva säger att installationen är mycket lätt, men jag ser att elementen måste vara parallellkopplade t ex, blir det dyrt att göra om det skulle visa sig att mina är seriekopplade?
Jag bor i Hultsfred, tänk om det vore så väl att du finns i närheten?
hälsn
Gunhild
 
hulingen skrev:
Hej, hoppas Pellefant finns kvar på bygga Hus. Förstår att du gör el- installationer. Jag tänker köpa en sats med iq-term till mina gamla 400 volts bimetallradiatorer. Undrar om det är lätt att hitta elektriker som kan montera? IQ-term själva säger att installationen är mycket lätt, men jag ser att elementen måste vara parallellkopplade t ex, blir det dyrt att göra om det skulle visa sig att mina är seriekopplade?
Jag bor i Hultsfred, tänk om det vore så väl att du finns i närheten?
hälsn
Gunhild
Normala element är inte seriekopplade. Däremot kan de vara kopplade mellan olika faser. De element som skall styras av samma triacenhet måste vara kopplade på samma faser. Är de inte det är det inte svårt att koppla om. Alternativt sätta in en extra triacenhet.

Erik
 
  • Gilla
hulingen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.