12 936 läst · 61 svar
13k läst
61 svar
Betonggrunden är högre än kantelementet, hur göra?
Har du gjort grunden själv ? Ok om du inte vill bila och jag tycker inte man skall hänga ut stommen 100 mm. Då hade jag byggt huset med en 170 mm stomme och 45 mm installationsskikt invändigt. Då blir det bra. Aldrig hört att kommunen satt krav på 300 mm i en Attefallare.
Moderator
· Stockholm
· 52 370 inlägg
Det där med golvbrunnen låter väldigt märkligt. Menar du att väggen skall flyttas för att de lagt brunnen för nära väggen?
Nej nej, grunden har jag inte gjort själv. Det är ett företag, en s.k entreprenör i Stockholm som gjort detta.R RoBo skrev:
Det verkar finnas 2 typer av attefallshus, komplementbostadshus och komplementbyggnad.
Vårt är ett komplementbostadshus för permanent boende, därför bostaden måste vara handikappsanpassad m.m. precis som ett "vanligt" hus.
Kanske är värt ett försök att maila och fråga kommunen om man kan göra väggarna 200mm och istället isolera bättre om det bara är u-värdet dem vill åt. Men det lär man väl inte få? Man får väl inte bygga en villa med 200mm tjocka väggar.
Är det mig du frågar?H hempularen skrev:
I så fall Ja, eftersom det blivit ett missförstånd av ritningen då vi trott att det ska vara ett uthäng på 10cm och för att entreprenören är riktiga amatörer som missat det själva också.
Just nu är det 40cm till betongkanten, enda alternativet är att göra uthäng på 10cm och 20cm på plattan. Då är det 20cm till brunnen som krävs enligt Säker Vatten.
Men det låter ju helt galet att ändra väggkonstruktionen pga monteringsanvisningen för golvbrunnen. Ett alternativ är ju att låta golvbrunnen hamna närmare vägg än vad monteringsanvisningen säger.
Det är inte monteringsanvisningen. Det skall vara 200 mm till kanten på brunnen från tätskiktet.Nyfniken skrev:
Eftersom det är ett komplementbostadshus, så sa kommunen att det är ok om ni själva är KA.R RoBo skrev:
Så tyvärr är morsan det. Hon kan lite, men inte mycket.
Entreprenören började med att lägga kantelementen vägg i vägg alltså exakt efter yttermått. Då sa vi i panik neej det kommer bli fel! Eftersom kommunen tittar på utvändiga mått som är max 25 kvm. Då kan ni inte lägga kantelementen exakt som 25 kvm. Då frågade puckona oss "Hur vill ni ha det då?" då sa vi 10cm in som det står på ritningen. (Vi trodde att det där 0,1m var mellanrummet till ytterkant, men som du säger är tjockleken på cellplasten.) Så vi är i ett dilemma nu.
Juridiskt sätt kan vi vara ansvariga då vi bad dem flytta in 10cm. Dock så bör ju dem också veta vad dem gör. Riktigt illa detta.
Hur tycker du vi ska lösa det? Försöka gå vidare juridiskt (då kommer dem antagligen säga att vi ville ha det så, vilket är sant.)?
Vi skulle aldrig ha brytt oss, borde ha låtit dem jobba ifred och tittat på när det blev fel. Sen när allt är klart säga "Men ojdå, det där är fel." Tack för den hårda erfarenheten.
mvh
Det är inte bara ett krav, försäkringen täcker inte vattenskador om du inte bygger fackmannamässigt d.v.s efter Säker Vatten. Sida 26. (http://www.sakervatten.se/download/706-A3CF938BF4EA75C6B011467A51A15778/Branschregler-20161.pdf)Nyfniken skrev:
Men planritningen som är i skala 1:50 blir 30cm.R RoBo skrev:
Har inte mätt sockeldetaljen som är i skala 1:20, ska göra det nu.
mvh
I ritningarna hos kommunen står det:Nyfniken skrev:
Panel
Stående spikläkt 28x70
Fasadskiva Isover 31 30 mm
Regel 170x45
Isolering mineralull 170 mm
Plastfolie
Regel 70x45
Isolering 70 mm
Gips 13 mm
Jag är inte snickare, antar att detta blir ca 30 cm. :/
Ska försöka hitta info om det.
mvh