I
Squall Leonhart skrev:
Det var därför jag ställde frågan i hopp om att någon kunde sprida ljus på saken ( höhö ).
Själv vet jag inte vad som är fakta i ämnet men min upplevelse är tydlig:
LED-lampor kräver rätt så mycket watt och högre temperatur (kelvin) för att matcha lysrör i styrka.
T.ex följande [länk] är svår att matcha med en LED-lampa som inte kräver mer effekt och har ett kallare ljus.
När jag jämfört denna: [länk] mot en vanlig traditionell T8 med 2x36 watt som denna [länk] så upplevde jag dels ett jämnare ljus i lokalen och dels ett tydligare upplyst golv och hyllplan i min höjd när armaturerna satt på ~4 meters höjd. Detta trots att den ena lider av 360 graders ljus utan reflektor annat än armaturens vitlackade botten.

Det kanske är psykologiskt som "Finndjävel" skrev men för mig känns det inte som inbillning när jag tänder 16 stycken LED-spottar av denna modell [länk] på 3 meters höjd på drygt 30 kvadrat och ser att rummet intill på sina drygt 200 kvadrat med 28 stycken kompaktlysrörsarmaturer (liknande denna [länk] fast från Osram och runt 20 år gamla) på samma höjd är betydligt ljusare och mer skuggfritt trots mörkare golv och svarta gummimattor på vissa ställen.

I min värld borde ljuset från en källa som ska räknas som miljövänlig och effektiv vara jämförbar eller bättre än gammal teknik men det känns lite som att lågenergilampor och lysrör av olika slag är bättre val än LED om man ska ha mycket ljus för en rimlig peng.
Missförstå mig dock inte, jag älskar LED med dess smidighet, bra mysbelysning och enkla att använda på sina platser utan att de syns eller tar plats. De drar lite ström och tänder snabbt, men i ett garage som tråden handlar om så hade jag valt lysrör tills något bättre finns på marknaden.

Jag väljer hellre detta: [länk]
Före detta: [länk]

MEN jag är bilbyggare/mekaniker så mina önskemål är kanske annorlunda och som sagt detta är hur jag UPPLEVER detta, inte forskningsresultat. :)
Stämmer bra med hur jag upplever skillnaden mellan ljuskällorna. Tycker allra bäst om de numera förbjudna glödlamporna som arbetsbelysning, de sticker inte i ögonen.
 
Har tre ledlister från Bauhaus i garaget. Bytt ut tre st blinkande 2 x 36 watt lysrör. Tänder snabbt och ger bra ljus. Är dock ingen bilmek. Skönt att slippa de gamla blinkande lysrörsarmaturerna. Kostar 149 kr/st på Bauhaus.
Nedan Bauhaus spec:

Ljuslist Voltolux LED

Teknisk information
Färg: Vit
Material: Aluminium
Höjd (cm): 4
Längd (cm): 123
Bredd (cm): 2,85
Ljuskälla: 20W, LED
Lumen: 1700
6000K
Färgåtergivning (Ra): 80
220-240V
Energiklass A++ A
Artikelnummer
2206543B
 
Mikael_L skrev:
Mest kisel, sen lite tunt med något dopningsmaterial, t.ex. GaN, InN, galliumnitrid eller indium nitrid.

Fast allra mest består den säkert av plast och aluminium, antar jag. :)
Vitljus-LED (egentligen blåljus) består av GaN som halvledarmaterial. Sedan används ett substrat som halvledaren sitter på. Det har fram till nu varit safir, så det finns alltså inget kisel alls i en traditionell vitljus-LED. Sedan något år tillbaka har man lyckats använda kisel som substrat, men jag vet inte om det finns i kommersiella produkter än.

Sen kan man förstås hävda att det ändå sitter en hel del kisel i en vanlig LED-lampa, eftersom det sitter drivelektronik också i den.
 
  • Gilla
Emil.P och 1 till
  • Laddar…
Bo.Siltberg skrev:
eller att LED-chip skulle vara svåra att fokusera om man bortser från stora LED-plattor typ COB. Däremot är glödtrådslampor svåra att fokusera.
Hur svår en ljuskälla är att fokusera beror på dess luminans, dvs ljusstyrka per yta. Det råkar vara så att glödtråd och vitljus-LED har nästan samma luminans, dvs de är i princip lika lätta eller svåra att fokusera.
 
Jag som helt saknar högskolepoäng skulle nog säga att en större ljuskälla kräver en större reflektor (eller större lins). Eller?
 
Vi är väl ense om att en ljuskällas "punktformighet" och storlek är viktig för reflektorns effektivitet? Och ang dess effektivitet kan man notera att standardens val på definition av spridningsvinkeln som den radie där ljusstyrkan avtagit till hälften jämfört med centrum antyder att de räknar med en ganska kraftigt spill, och då har de faktiskt också tagit hänsyn till LED.
 
Poängen är att eftersom LED och glödtråd har samma luminans så är de lika stora ifall de har lika ljusstyrka (lumen). Dvs man behöver en lika stor reflektor eller lins i båda fallen.

Rent generellt är det givetvis så att ju större ljuskälla desto större reflektor. Tänk på sökljusen som användes för att leta flygplan i himmeln under andra världskriget, som hade diametrar på över en meter. Det var för att man hade ljuskällor med låg luminans, som behövde vara stora för att ge tillräcklig ljusstyrka.

I praktiken är det förstås en skillnad mellan LED och glödtråd genom att glödtråden strålar åt alla håll medan LED strålar över en halvsfär. Det ställer olika krav på reflektorn/linsens utformning men inte på dess storlek.
 
Kan det vara så att led-fotoner är tyngre så de faller till marken fortare? Eller att de är större så fartvinden bromsar ljuset? Typ som att pissa i motvind. Fast det ska ju inte spela någon roll i ett garage. Om inte porten står öppen förståss...
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
hsd
Sökarljusen, 900miljoner candela !, med bågljuskälla var väl inte så svaga, den paraboliska reflektorn var för att inte sprida ljuset som räckte 4km upp i luften
 
  • Gilla
Bjober
  • Laddar…
Det är nog inte helt otroligt att fotonerna är tunga. Jag har inte tolkat begreppet begreppet luminans så även om den kanske går att tillämpa som ett mått på en ljuskällas storlek, vars storlek alltså skulle vara densamma för glödtråd och LED om de har samma ljusflöde och spridningsvinkel? Likaså har jag inte gjort denna direkta koppling mellan storheten ljusstyrka och enheten lumen utan vill nog tro att den är I = φ / ω. Men jag tror på att storleken på reflektorn/linsen går hand i hand med storleken på ljuskällan även om det inte löser alla problem.
 
  • Gilla
Bjober
  • Laddar…
Det bör räcka med ett papper, en penna och en linjal för att exakt beräkna en ljusarmaturs spridningsvinkel.
 
Bjober skrev:
Kan det vara så att led-fotoner är tyngre så de faller till marken fortare? Eller att de är större så fartvinden bromsar ljuset? Typ som att pissa i motvind. Fast det ska ju inte spela någon roll i ett garage. Om inte porten står öppen förståss...
Ja, det beror på tyngre fotoner. Det är därför det heter LED (lead = bly på engelska) - Fotonerna är blytunga och faller till marken efter några tiotals meter.
Herbert Einstein hade en teori om det, men han hamnade tyvärr i skymundan av sin bror...
d^_^b
 
  • Gilla
MultiMan och 6 till
  • Laddar…
Nej, fotoner har ingen massa, de är stillastående strålning kan man säga...

Light emitting diod står LED för.
 
Förlåt. Jag skulle ha postat i humorhörnan istället. :surprised:
 
  • Gilla
Bjober och 1 till
  • Laddar…
Bjober skrev:
Det bör räcka med ett papper, en penna och en linjal för att exakt beräkna en ljusarmaturs spridningsvinkel.
Ok, hur bred är denna ljuskägla då ;)

Tumstock vertikalt mot tapetserad vägg med mönster belyst av en ljuskägla.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Bjober
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.