Hej

Jag skall fylla igen ett hål i golvet jag knackat upp för att lägga ner avlopp. Vad bör jag använda?

Jag har flytspackel hemma, vad skiljer det från betong?

/Zeb
 
Ganska mycket... Betong innehåller stenar vilket får det att ha större slithållfasthet än flytspackel... Samt att det går åt fler kilon flytspackel än kilon betong (säckar) sen är flytspackel dyrare mycket dyrare....
 
Om jag har gott om flytspackel men ingen betong, kan jag blanda i lite sten då och så får jag ungefär samma funktion på det?

/Zeb

 
  • Gilla
Anders2021
  • Laddar…
Hur stort hål pratar vi om? Ett större hål är definitvt betong att fördedra av flera skäl som beskrivet ovan.Använd beotng först och spackel sedan om du behöver en finare yta:)
 
Zeb skrev:
Om jag har gott om flytspackel men ingen betong, kan jag blanda i lite sten då och så får jag ungefär samma funktion på det?

/Zeb
Det är bara att köra om inte hålet är av kalibern parkera en mindre bil i... men normalt vid avlopp så fyller man med leca och gjuter med betong de sista 7-10 cm ungefär... Men visst du kan ha sten i flytspacklet men det kommer gå åt mycket spackel... en 25 litersäck ger inte många liter... Betong ger mellan 10-15 liter... spackel runt 6-7 liter mellan tummen å pekfingret...
 
Ett tips är att köra med Optiroc (Maxit) ABS 318, grovavjämning eller vad den nu heter.

Den torkar snabbt samt att den går att forma efter fall m.m.

/ PJ
 
Hejsan!

Vi har massor av säckar betong (finkornig) kvar och tänkte använda dessa till att bygga fall i badrummet på övervåningen i stället för att köpa massa dyr flytspackel. Är det någon som vet om detta kan vara av ondo?

Mvh Lisa
 
David skrev:
Är det någon som vet om detta kan vara av ondo?
Det funkar. Jag har själv ett betonggolv lagt på ett spontat brädgolv. Hitills har det hållt i 52 år. ;)
 
David:

Tänk på att man ej kan kaklaKlinkra/tätskikta m.m. på betong som är för ny. Den skall ju helst torka 2-3 månader. Vi fick rådet att använda ABS 318 av just denna anledning, torktiden. Den senare behöver bara ca 2 dagar på sig...

En byggare jag pratade med som hade ganska stor erfarenhet hade sett badrum som efter ett år hade svarta mögelfläckar i fogar m.m. Detta kom från allt vatten i betongplattan hävdade han som kom fram med tiden.

MVH
PJ
 
Kan man korta den tiden om man sätter igång golvvärmen? Under betongen är det gips+spån+glespanel sedan är det luft ca 3 dm (Badrummet är på övervåning). Kan inte betongen torkas ut underifrån?
Betongen är som tjockast 2,5 cm och kommer att få möjlighet att torka i minst 25 dagar i rumstemperatur innan tätskikt läggs på. Tror du att det är tillräckligt? Eller ska vi köra igång golvvärmen? (vilket kräver lite jobb)

Mvh Lisa
 
En snabb gissning, nej. Betong behöver en viss tid på sig att brinna och kör man ut vattnet för snabbt så brinner det inte på rätt sätt (=spricker sönder, smular sönder). Den kemiska processen behöver en viss mängd vatten och tid för att fungera.

Vad säger betongexperterna?

/ama
 
Det är alldeles riktigt Ama sedan såg jag tjockleken 2.5 cm... Det är flytspackel jobb. Betong då krävs åtminstone 5cm kaka annars är det meningslöst...

Använd flytspackel är mitt råd....dyrare eller inte det är inte kul och hålla på med fin betong när skiktet är för tunnt!!!!

 
Jag håller med mr. Z. Finbetong känns fel i det läget, kör med ABS318 så blir det bra och går snabbare!

/ PJ
 
ok, jag frågar vidare...  ::)

Vad kan hända med betongen om den är för tunn? Spricker den? Kan den dra med sig tätskiktet vid sprickbildning och i längden ge fuktskador? Eller är det bara svårarbetat eller lång torktid som är dåligt?



Mvh Lisa
 
2.5 cm är tunnt vilket gör det lite svår arbetat... Betongen kommer "rulla" på underlaget när du skall riva av det och stålslipa det. Och risk för tork sprickor är nog rätt stor. Sedan tror jag att du kan få en viss "krypning" i ytan. Dvs kvarstående deformationer efter belasting. Jag menar 2.5 cm är inte mycket och skall man undvika sprickor i betongen använder man sig av armeringsnät. Det i sin tur kräver runt 2-3 cm i täckskikt uppifrån och herifrån dvs ca 5 cm. helst närmare 10.

Fuktskade risken är nog densamma som vid flytspackling egentligen, men som du påpekar sprickor påskyndar processen en hel del. Vore jag i dina skor skulle jag välja en glasfiber armerad golvspackel typ.. Det är väl ABS 318 som någon redan påpekat. Det enda man behöver tänka på där är att ha rätt mängdvatten samt att täta alla eventuella hål i bjälklaget. Nu pratar vi alla hål. Spackel letar sig in i sprickor och börjar det rinna är det allt annat än kul. Iofs kan du blanda lite spackel i konstistens hårdare för att bygga fall om du skall ha det. Annars så blandar du tror det är 4.5 liter / 25 litersäck normalt. Och hälla, hälla, kanske en tandspackel tar 20 minuter om du blandar och häller. Ett tips är att blanda så mycket som möjligt direkt för att minimera spackelskarvar som uppstår om spacklet hinner yttorka.....
 
  • Gilla
Carlon
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.