Vet att det finns många frågor i ämnet kring dimbara LED och har sökt i forumen på nätet, men hittar inte svaret på frågan jag har. Frågan är vilken dimmer jag ska använda till mina dimbara Led downlights. Mina downlights är dimbara 240V /3W vardera och har en driver på varje armatur. Jag kommer att ha 12st i taket och de blir seriekopplade på 240V, totalt 36W.

Texten på drivern är:
LED Driver Adapter
Input: 200--265 V
Output: 9-30V / 300 mA

Har frågat runt men fått lite olika svar vilket gör mig osäker inför köp.Någon påstod att jag måste ha en dimmer som kan hantera 36W LED. Behöver jag det eftersom jag har drivers på varje armatur? Kan jag använda en helt vanlig dimmer eller vilken typ ska jag ha. Något speciellt med en dimmer som ska anslutas till en driver? Letar efter en dimmer som fungerar som mina vrid-dimrar jag redan har i huset. Där kan jag justera 0-nivån och reglera ljuset från min till max fördelat över hela vridningen på ratten.

Behöver verkligen hjälp med att reda ut vilken dimmer jag ska ha.

Tacksam för alla råd, tips och förslag.
Jörgen
 
Skrev fel av bara farten, parallellkoplade ska de vara..........
 
Vänd dig till butiken som sålt lamporna och fråga efter en dimmer som de vet fungerar.
Alternativt slänger du de medföljande drivdonen och köper ett drivdon med inbyggd dimmer som du styr med 1-10 V, det fungerar garanterat.
Drivdonet ska ge konstant ström 300 mA och klara minst 36 W. Den spänning som krävs för detta kan göra det svårt att hitta ett drivdon, men det finns exempel
http://www.elbutik.se/product.html/led-driver-multi-1x25w?category_id=1268
http://www.elbutik.se/product.html/led-driver-40w-meanwell-lcm-40-1-10v?category_id=1268
Nästa problem är att hitta en som ger 300 mA, inte 350. Just 300 mA tyder på att lamporna kommer från aliexpress...brukar vara ett sätt att få ut rimlig livslängd ur dåliga LED.
 
tommib
Ahhh.... det är därför de kör den udda drivströmmen. Jag vet att jag har hittat åtminstone en driver på elbutik.se som klarar det. Kan ha varit en Xerolight men jag kommer inte ihåg. Du kan ju också dela upp kretsen till två drivdom som synkroniseras med varandra. Då kommer du runt problemet med hög effekt.
 
Du behöver tre st för att klara totala lasten på 36 W :( Blev ingen billig LED det.
 
Han är inte ute efter en ny driver. Han skriver att varje led har en egen driver och att den ska vara dimbar. Sen vill han ha en vanlig dimmer med vridfunktion. Dock är inte helt lätt att veta hur den befintliga drivern vill bli dimrad. Men det är inte ovanligt att dom klara både bakkantsdimmer och transistordimmer. Har du någon mer uppgift om downloght?
 
tommib
Och vi skriver att det enda som säkert fungerar är att klippa bort det som ditter där nu och snvända ett drivdon med inbyggd dimmerfunktion. TS beskriver att han vill kunna ställa in minsta nivå och sen kunna reglera med en ratt. Det är inte alls säkert att det kommer fungera med en vanlig dimmer. Tittar man på specen för det medföljande drivdonet vill det ha minst 200V vilket inte alls är säkert att en nedreglerad dimmer levererar. Det kan funka, varför Bo också föreslår att i första hand vända sig till butiken där belysningen är köpt och fråga om en känt fungerande kombination istället för att testa sig fram själv.
 
Ok, tack för alla svar. Fick de sista armaturerna på plats i går kväll och det blev riktigt bra med fördelning av ljuspunkterna i förhållande till spridningsvinkel. Har kopplat dem över en vanlig brytare så länge, man kan bara inte vänta med att prova grejorna.

Var från början inne på att ha ett gemensamt drivdon men blev avrådd på grund av kabellängden. Var jag än hade placerat drivdonet så blev 8-9 meter till armaturen längst bort och det skulle kunna orsaka variationer i ljusstyrka mellan spotarna. Det rådet borde jag kanske inte lyssnat på?

Har varit i kontakt med säljaren och det ska vara en dimmer av typ Triac, vad det nu betyder? Har beställt en så det löser sig med den saken. Om det sen inte går att dimma från min till max linjärt över hela vredet är inte hela världen, är lite påverkad av den här ställbara nollnivån på mina gamla dimrar.

Pratade med en kille nu på förmiddagen och enligt honom behöver jag inte tänka på det här med belastningen 36W, eftersom det fördelas på de enskilda drivdonen. Det där trodde jag var en speciell typ av last som drivdonen utgjorde på dimmern, man har mycket att lära.

Det som är kvar att bena ut i min fråga är mer av allmänt intresse. Vilken typ av dimmer använder man till vad och vilken typ av last dimmern är byggd för. Resistiv last, induktiv last, elektronisk last, glödlampor, dimbara LED. Ursäkta, men det här med vilken typ av last som är vad är en djungel för mig. Vilken typ av last är en driver? Jörgen
 
gws skrev:
Det som är kvar att bena ut i min fråga är mer av allmänt intresse. Vilken typ av dimmer använder man till vad och vilken typ av last dimmern är byggd för. Resistiv last, induktiv last, elektronisk last, glödlampor, dimbara LED. Ursäkta, men det här med vilken typ av last som är vad är en djungel för mig. Vilken typ av last är en driver? Jörgen
Hav hopp, du har kommit långt i förståelsen när du inser att det är en djungel (y) Många tror att detta är enkelt...
Jag ska sammanställa lite material, av mycket som redan är skriver på forumet.
Återkommer när jag druckit en massa öl :)
 
  • Gilla
OXYD
  • Laddar…
  • Gilla
HasseTeknik
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.