Jag har köpt 6 st PowerLED´s som jag undrar hur jag smidigast kopplar in i en ramp jag tänker bygga ihop. De två strömkablarna är väl bara att sockerbita ihop med en vanlig elkabel och in i vägguttag, gissar jag?

Men hur gör man bäst en "samlad" koppling av samtliga 6 lamporna för att, om möjligt, undvika 6 separata sladdar ut ur rampen?


LED-don 2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vägguttag är inte så lämpligt här. Detta verkar vara armaturer som är fast installerade, då skall även elanslutningen vara fast installerad.

Men ihopkoppling av dessa gör du troligen enklast med några wago 222. Det är en "toppklämma" med små spakar som används för att klämma ledarna. Extra lämplig för situationer där du har så här klena trådar som skall kopplas ihop med 1,5kvmm kopplingsledning (den lägsta dimension som får användas vid fast installation).

Wago finns att köpa ex. på Clasolsson, Jula osv. Tror att de största som finns i normal handel är med 5 anslutningar så du får använda minsta 2 per pol.

Det blir ofta svårt att få en vettig kontakt med sockerbitar och liknande när du har flera klena ledare som i det här fallet. Risk att en eller två inte blir ordentligt klämd i en skruvkoppling.
 
@hempularen - tack o bock för svar.
Kopplar man sedan en strömsladd direkt på den "wagon" då i en av anslutningarna där, eller är det en separat för strömsladden som ska in i väggen?
 
Redigerat:
Vad säger installationsanvisningen?
Vad är det för slags anslutningsledare på primärsidan, enkelisolerade ledare eller mantlad kabel? Jag skulle gissa på det första vilket innebär stora praktiska problem med att installera detta. Drivdonen måste placeras i en egen kapsling bredvid lampan då inga enkelisolerade ledare får komma i kontakt med lampan eller andra byggnadsdelar. Jag skulle därför rekommendera att du slänger de medföljande drivdonen och köper ett gemensamt drivdon som kan användas till alla sex lampor, och som tillåter en installation med mantlad kabel ända in under skalet på drivdonet, t.ex nån Jolly.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
tommib
I ett torrt isolerat rum med ojordade uttag är alltså rummets väggar och golv "kopplingsdosans hölje" :)

I detta fall handlar det om hålrum i taket och vi vet ingenting om ifall rummen är isolerade eller inte. Per default är det alltså inte tillåtet.
 
tommib
Ah.... ok. Då förstår jag. Det skulle ju också göra det ok med samma resonemang att dra utanpåliggande fk längs med golvsocklar men det finns det säkert något specifikt förbud mot. Har inte hunnit läsa ordentligt än ;)
 
Nja, jo i princip skulle man kunna klamra FK i ett sådant gammalt isolerat rum, men det vore nog att dra det lite väl långt till sin spets ;) Vi pratar dessutom om en taklampa i granntråden som man normalt inte håller i.

Det är nog en god utgångspunkt att installera enligt dagens regler så långt det går, och då får inte enkelisolerade ledare som på bilden i #1 vara berörbara, de får inte kunna komma i kontakt med lampans metallhölje som då kan bli strömförande vid ett fel på isoleringen, och de får inte komma i kontakt med andra byggnadsdelar vars isolation är okänd.

Det krävs mao en dosa för detta drivdon dit man kan dra en kabel eller FK i rör. Det blir alltså ganska besvärligt, men så är det med billiga lampor från fjärran östern.

Här är ett exempel på drivdon där kabelns mantel (den vita) går ända in under skalet på drivdonet. Allt är då dubbelisolerat och drivdonet kan puttas upp i valfritt hål, i taket..ingen dosa krävs.
144702-1-5280573.jpg

Så, läs vad som står på de medföljande drivdonen, ström och effekt, eller spänningsintervall. Det är strömmen som är viktigast då det handlar om konstant ström, t.ex 350 mA. Sedan gäller att hitta ett drivdon som klarar av alla 6 lampor och då behöver man veta vilken effekt eller spänning som behövs.
 
@Bo - tackar för input i tråden.

Det finns ingen installationsbeskrivning med, bara en schematisk beskrivning av själva lamporna.

För mig då som inte har någon elektrikerbakgrund, vore det smidigt om du ville hålla en "for dummies"-nivå : )
Menar du att drivdonen till de här LED-lamporna inte är tillräckligt isolerade för att installeras i ett rum, eller att de inte bör monteras så att de befinner sig nära inpå varandra?

Det är alltså LED-belysning avsedd för inbyggnad. I mitt fall ska de monteras i en fristående ljusramp.


LED.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Det enkla svaret är att denna produkt ska installeras av en elektriker. Om det är en fristående och lös ljusramp med stickpropp så krävs inte behörighet, men samma kunskap som en behörig. Du behöver i princip kunskap för att tillverka en ljusarmatur! Standarden som behandlar detta är på 200 sidor. Och då installationsanvisning saknas för dessa lampor blir det än svårare..

Huvudproblemet, som inte är svårt att lösa, som jag förklarat ovan är de ledare du har på primärsidan. De ser ut att ha tjock isolering på bilden så kanske är de dubbelisolerade (=kabel med 1 ledare). Ser du någon märkning på dem typ H03V? Du måste ha kunskap för att se till att installationen som helhet blir dubbelisolerad. Jag vet inte hur din ljusramp ser ut.
 
@Bo - jag kommer montera dem själv med hjälp av mer kunniga resurser, typ dig bl.a.
Tidigare har jag monterat separata LED-spottar på ramp, men då med respektive sladdar i bunt och ut i grendosa, vilket ser onödigt trassligt ut.

Om nu ledarna har tillräckligt tjock isolering (donen verkar vara CE-märkta) - skulle det fungera att koppla in respektive lampa i en s.k "Wago" som moderator hempularen föreslår?
 
tommib
CE-märkningen är troligen inte att lita på. Donen är också märkta med dubbelkvadrat som i dubbelisolering men de där trådarna på primärsidan ser lite tveksamma ut. När det gäller dubbelisolering är det hela systemet som ska klara kraven. För att svara på frågan, ja, det går att koppla respektive lampas primärsida till wago 222 som är den enda godkända toppklämman för RK som du ser ut att ha i dina anslutningsledningar.

En bättre lösning vore sannolikt att välja ett drivdon som klarar alla dina sex lampor och koppla allt på sekundärsidan. Då seriekopplar man eftersom dina LED är av konstantströmstyp. Tyvärr är det svårt att hitta drivdon för 300mA, detta avhandlade vi i en annan tråd.
 
@tommib - tack o bock för input och tips om drivdonet.
 
Kalmarkille skrev:
@Bo - jag kommer montera dem själv med hjälp av mer kunniga resurser, typ dig bl.a.
Tidigare har jag monterat separata LED-spottar på ramp, men då med respektive sladdar i bunt och ut i grendosa, vilket ser onödigt trassligt ut.

Om nu ledarna har tillräckligt tjock isolering (donen verkar vara CE-märkta) - skulle det fungera att koppla in respektive lampa i en s.k "Wago" som moderator hempularen föreslår?
Vad tänker du göra om du inte får hjälp då? Jag kan bara hjälpa dig om du besvarar de frågor som ställs.

Att koppla med Wago går bra, men det krävs fortfarande en kopplingsdosa för detta eftersom du måste avmantla en kabel, och den har då garanterat enkel isolation på dess ledare. Det går dock enkelt att lösa med isoler- eller krympslang över alltihop och då kan du lika gärna använda presshylsor eller sockerbit som är tunnare än Wago 222.

Vad finns det för möjligheter att placera alla sex drivdonen tillsammans i armaturen/ljusrampen? Det kanske är lättare att skarva ledarna på sekundärsidan. Om det är möjligt blir det enklare. Då kan t.ex drivdonen placeras kloss i kloss med en utanpåliggande kopplingsdosa eller kabelkanal där skarvningen mot en 230 V-kabel kan göras. Det gäller att det finns plats i ljusrampen då bara.

Det kan finnas fler alternativ om du kan rita en skiss på ljusrampen, eller fota. Är den gjord i trä? Trä har visserligen okända egenskaper som elektrisk isolator, men duger troligen alldeles utmärkt. Om ledarna får mekaniskt skydd ska de aldrig behöva gå sönder och sätta isolationsförmågan på prov, så i praktiken skulle det säkert fungera, men det är inte rätt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.