För snart tre veckor sedan ställde jag i detta forum en fråga om spännvidd på golvreglarna till den altan jag planerar för. Jag fick svar och planerandet har redan hunnit gå från planering till handling. Jag tänkte dela med mig av hur det fortskrider här.

Bakgrunden till altanen är att mina föräldrar har en sommarstuga i de småländska skogarna. I höstas grävdes det ner ett minireningsverk för att ge stugan ett riktigt och godkänt avlopp. Den gamla altanen som vi vuxit ur sviktade en del i trallen (22x95) och behövde offras för att ge svängrum åt grävmaskinen.

Tidigare i våras grovstakade vi ut en storlek som "kändes" rätt. Den gamla altanen fick tjänstgöra en sista gång för att åskådliggöra yttermåtten. När alla var överens om storlek och placering mättes storleken upp till 7,7 meter lång och 4,80 meter bred. Längst bort i bild syns delar av reningsverket.
IMG_2336.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det är min första altan och för planeringens skulle valde jag att göra en ritning för att kunna tänka ut konstruktionen och mängda material. Då stugan också ligger en bit från närmaste bygghandel är det dessutom opraktiskt att inte på förhand tänkt ut vad som behövs för det planerade arbetet. Jag har tidigare provar att rita i Google Sketchup men valde nu mer traditionella blyerts, millimeterpapper och skalstock vilket är en trevlig och rogivande sysselsättning. Resultatet syns på bilden nedan. Min svärfar är pensionerad snickare efter att ha diskuterat utförandet så kommer det att bli några förändringar som inte är inritade ännu. Under planerandet hade jag god hjälp av en spännvidstabell från Byggahus forum.
IMG_2260.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Dags för att gå från ritbord till verklighet! Jag började med att ersätta den grova utsättningen med en mer noggrant inmätt utsättning med murarsnöre. Att mäta ut längderna gick fort, men att sedan justera och få hörnen rätvinkliga tog mig rätt lång tid. Att jag dessutom hade glömt måttbandet hemma underlättade inte. Det var dock en rätt trevlig, om än tidvis lite frustrerande, sysselsättning att få åter använda de gamla skolkunskaperna i trigonometri och Pythagoras sats. Jag tror i alla fall att jag fick det nog hyggligt rätt till slut. Framtiden lär utvisa :p Att sätta ut plintarnas placering gick därefter ganska så fort. Dags att gräva!

Jag har bestämt mig för att använda färdiga plintar på 50 cm med plintjärn på 100 mm. I varje plint tänker jag sätta en stolpe av två sammanfogade 45x95 med urtag för bärlinan, ena regeln görs kortare och bildar därmed urtaget. Det är därmed höjden på varje stolpe som behöver vägas in noggrant. Det var lättgrävt trots sten och rötter och första plinten var snabbt i backen. Men redan på plint två så stötte jag på urberget. Efter lite mätande kunde jag konstatera att jag fått ner den tillräckligt djupt för att kunna lägga bärlinan direkt på plinten. På platsen för tredje plinten var berget ändå grundare så där får ett leca-block bilda fundament. Resterande plintar fick jag ner tillräckligt djupt även om några var tvungna att få justerad position på grund av berg, avlopps- eller elledning till reningsverket. Fördelen är att flera plintar står stadigt på berg. Då jag på några ställen får lite andra spännvidder än jag planerat för känns det bra att ha tagit i extra i dimensioneringen. När fyra plintar återstod pensionerade min kvalitetsspade från Fiskars sig, det fanns dock ytterligare en att tillgå så arbetet påverkades inte. IMG_2264.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det färdiga resultatet syns på bilden nedan. Det skarpögde ser att det saknas en plint, den fick inte plats i bilen, gropen är grävd och den placeras ut om ett par veckor när arbetet fortsätter. IMG_2265.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Då det samtidigt med altanbygget ska renoveras badrum och avloppet anslutas är inte vattnet inkopplat. Jag bestämde mig därför att efter avslutat förvärv ta mig ett dopp i sjön och tvätta av svett och jord. Termometern visade sex grader längst in vid stranden. Badet blev kort men för säsongen långt. Det bet ordentligt i fötterna innan jag kom upp. Badsäsongen 2015 inleddes i alla fall den fjärde april vilket får anses vara godkänt :eek:

Hemmavid har planerandet fortsatt. Jag har inte koll på vilka virkeslängder som finns och ringde därför bygghandeln jag tänkt handla av och ställde en del frågor. För trallen (28x120) lagerförde de 3,60 och 4,80, det är möjligt att det gick att beställa andra längder men jag frågade inte. För att veta vilken längd jag skulle välja valde jag att återigen ta fram millimeterpappret och "simulera" ett par skift. 3,60 ger två skarvar per längd och minimalt med spill, dessutom tyckte jag också mönstret blev snyggare än med 4,80. Det är ju inte bara längden som spelar roll utan även var man har golvreglarna för att fästa dem. Man vill ju dessutom att trallen ska spänna över minst två fack.
IMG_2287.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


3,60 fick det bli och igår beställdes allt tryckimpregnerat virke. Det kommer att köras ut under nästa vecka. Inköp.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
corre och 1 till
  • Laddar…
I nuläget har jag två saker jag grunnar på, hur jag ska fästa inre bärlinan i grunden och hur jag fäster stolparna i plintjärnen.

Inre bärlinan (45x170) kommer att fästas i husgrunden som består av massiv betong och troligen en del ballast i form av sten. Jag har funderat på spikplugg, fransk skruv och plugg eller pinnexpander. Sedan en tid lutar det åt pinnexpander, är det ett bra val? Jag har försökt läsa mig till lämplig dimension på Essve och Fischers hemsidor, det kändes lite komplicerat så jag ska åka till Bauhaus för att läsa på förpackningarna istället och se om jag blir klokare. K-rautas sortiment var lite för begränsat.

Varje plintjärn har två hål på ca 13 mm. Jag har varit inne på att fästa stolpen med fransk skruv i samma diameter som hålet med en längd på ca 40 mm. Stolpen kommer inte att hänga på skruvarna utan ställas på papp på plinten. På slutet har jag istället börjat luta åt Essve Träskruv Hex eller Heco Hexagon som båda är självborrande och verkar vara lätta att hantera. Dock så är de grövsta bara 10 mm och de fyller alltså inte ut plintjärnets hål helt. Är det ett problem och en dålig lösning?
 
Kul tråd, verkligen väldokumenterat och planerat. Ser fram emot fortsättningen!

Jag hade samma dilemma som dig med val av infästning för bärlinan.
Det slutade med fransk skruv och plugg. Jag hade dessutom rejäla brickor till skruven.
Jag fick borra om några enstaka hål där jag stötte på allt för hård sten.
Fördelen med fransk skruv tycker jag är att det är lätt att dra åt den ordentligt med ett spärrskaft. Tycker att det känns bättre än att skruva med skruvdragaren.

Till plintjärnen hade jag använt fransk skruv av samma anledning.
 
  • Gilla
Sageus
  • Laddar…
Hur gjorde du med hål och plugg för de franska? Borrar man genom bärlinan och har en plugg som går genom både bärlina och in i betong? Eller gör man hål i betongen och pluggar för att sedan mäta sig fram till var hålet ska vara i bärlinan?

Behöver man förborra i stolpen för den franska vid infästning i plintjärnen?
 
Kul tråd, följer! En liten funderare kring att fästa bärlinan i husgrunden: när vi gjorde altan läste jag på en hel del och har för mig att jag nånstans kom fram till att OM något fästs i huset så KAN kommunen räkna det som tillbyggnad och kräva bygglov. En "fritt flytande" altan som tex läggs på leca eller plintas helt låter en slippa bygglov under förutsättning att höjd, volym under etc uppfylls.

Men rätta mig gärna om jag har fel, ni andra.
 
Jag pallade upp bärlinan så noggrant jag kunde så att det va i rätt läge.
Sen borrade jag rakt igenom bärlinan in i grunden med en 12mm borr. Pluggen krävde ett 12mm hål.
Det som händer när du sen skruvar fast med en 10mm skruv är att du har några millimeter justermån eftersom hålet är 2mm större än skruven.

Angående förborra i stolpen måste jag erkänna att jag inte vet. Har inte skruvat på det sättet själv.
Men jag misstänker att någon annan kan ge dig ett bra svar på det :)
 
andersgd skrev:
Behöver man förborra i stolpen för den franska vid infästning i plintjärnen?
Vid användning av fransk träskruv bör man alltid förborra med lämplig borrdimension. Detta för att skruvarna har dåligt hållfasthet, endast 4.6, och går lätt av om det blir det minsta trögt vid montaget av skruven. Dessutom brukar de flesta skruvarna vara trubbiga och grova i själva ytan så det underlättar om det finns ett hål i trämaterielet när man skall sätta skruven samt att sätter man skruven nära träkanter så spricker träet lätt om man inte har förborrat.

Men det finns bättre skruvar att använda än de fransk träskruv som de flesta "bygglador" har massor av i sina diskar.

Jetting skruv från V/S/B har flera fördelar mot fransk träskruv. Behöver inte förborras för den har skärande träborrspets som minskar sprickbildning, bättre hållfasthet, finns även i rostfritt mtrl samt finns med både 6-kantskalle, försänkt eller rundat huvud med torx.
 
Tack för synpunkterna och svaren på mina frågor!

Efter studiebesök i K-rautas skruvhylla och mer surfande känner jag nu att jag har fått ihop en bra plan! K-rauta visade sig ha ett komplett sortiment av skruv från Essve och ett mer begränsat sortiment av andra märken. Prisskillnaden där jag jämförde kändes som marginell. Vid surfandet har jag också tittat på Bauhaus som verkar köra mycket Essve. Jag har också sneglat på Heco som också verkar ha ett komplett sortiment. Vad jag fått fram så står sig Essve också bra i pris mot Heco. Heco har jag tidigare köpt på Jula, men det har ofta varit ganska urplockat. Jag såg också Heco på Byggmax, men hittar inte igen det på webben. Nog med dravel.

Från Essve-hyllan blir det därför följande:
  • Träskruv Hex Corrseal C4 10x50 för infästning av stolpar i plintjärn. Ersätter fransk skruv. Åtgång ca 48 st.
  • Träskruv Hex Corrseal C4 8x100 för att på bärlina skarva på regelbitar som vilar på lecablocket och bär upp bärlinan där jag inte fick plats med en plint. Åtgång 6 st
  • Fasadplugg GXL C3 10*120 för att fästa inre bärlina i betonggrund. Jag har svängt från pinnexpander när jag upptäckte Essves fasadplugg som skruvas in. Verkar enkel. Åtgång 13 st.
  • Ankarskruv Corrseal C4 5x40. Infästning av byggbeslag. Åtgång ca 368 st.
  • Trallskruv Classic Corrseal C4 4,5x55. Lite grovt i antalet men ca 1900.
  • Trallskruv Classic Corrseal C4 4,8x75. För att skarva ihop 45x95 till 90x95-stolpar som även limmas med PU-lim. Ca 72 st.
  • Träskruv Corrseal C4 6x120. Avslutsregel golvreglar längst ut och kortlingar för uppregling till frisen. Lite längre då den skruvas i ändträ. Ca 120 st

I morse förutspådde SMHI hyggligt väder i Småland till helgen. Planen är därför att åka ner till helgen och fortsätta byggandet tillsammans med barnen. Av svärfar har jag idag brandskattat verktygsboden på snörslå, laser och borrhammare.
 
Hoppas du får något gjort även fast barnen är med. Brukar ju va ganska svårt....
 
Med de bärlinor jag beställt samt mina plintavstånd ser det ut som att jag kommer att få skarven av båda bärlinorna i samma fack.Jag kan förskuta dem så att de kommer i varsin kant. Har läst mig till att skarven bör ligga inom 1/4-1/3-del från stöd. Jag har tänkt skarva med hålplattor. Är det katastrof?

Ett alternativ är naturligtvis att göra två skarvar på en bärlina och på det sättet förskjuta skarvarna till olika fack. Blir det en sämre lösning?
 
I helgen fortsatte jag arbetet med altanen. Det första som var snabbt ordnat var att få den sista och saknade plinten på plats. Jag hade familjen med och barnen hjälpte gärna till :)
IMG_2431.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det lokala byggvaruhuset (Kristdala bygg) har i veckan kört ut ca 500 meter trall samt de olika reglar jag behöver. Trallen körde de ner på tomten och den bildade bra arbetsbänk i anslutning till bygget.
IMG_2416.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det visade sig att min svärfar hade en krysslaser och med hjälp av den gick det snabbt att mäta in nivåerna på samtliga plintar och räkna fram hur höga respektive stolpe skulle vara. Därefter startade serietillverkning av de olika stolparna, de limmas med PU-lim och skruvas med trallskruv (Essve 4,8x75). Första stolpen monterades därefter snabbt. Jag hade valt att inte använda fransk skruv utan Essves träskruv HEX 10x50. Jag har en rätt enkel AEG 12V skruvdragare, trots detta orkade den dra i skruvarna men jag behövde efterdra dem med spärrskaft.
IMG_2417.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_2420.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Som jag tidigare skrivit så kände jag mig lite osäker kring hur jag skulle fästa den inre bärlinan i grunden, men valde till slut fasadplugg. Fasadplugg visade sig nog vara klokt då det kändes som en del hålrum mellan stenen när jag borrade med borrhammaren. Jag valde försänkt skalle så slipper jag riskera att skruven sitter i vägen för kommande balkskor. Skruvdragaren orkade inte dra i dem helt utan jag behöver efterdra dem för hand. Dags för ny skruvdragare?
IMG_2421.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_2426.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_2439.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Efter detta fortsatte jag med stolparna för den yttre bärlinan. Stolparna till räcket sticker upp och ska senare sågas ner till lagom höjd.
IMG_2429.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nästa steg var att börja montera även de andra två bärlinorna. Här hade jag inte helt tänkt till med plintavstånd och virkeslängden, båda skarvarna av bärlinorna skulle hamna i samma fack vilket inte kändes helt bra. Jag bestämde mig därför för att utöka längden på det Leca-block som vilar på berget så att ena skarven får stöd. Jag upptäckte också att jag missat att tänka på lämplig skruv till att fästa bärlinorna, de är tillfälligt fästa med trallskruven men jag kommer att skaffa kraftigare skruv att fästa dem med (träskruv 6x80 eller liknande). Tanken är att fästa dem i tre grupper så att de bildar en momentfri skarv.
IMG_2433.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Dags att börja ordna stöd åt skarven i mellersta bärlinan, där jag förlängde med ett extra Leca-block, som också bildar ena skruvgruppen i skarven. Jag började med att använda HEX 8 x 100 men gick över till att istället använda träskruv 6 x 120. IMG_2447.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Slutligen var det så dags att börja placera ut golvreglarna. Detta arbete är bara precis påbörjat och jag kommer att fortsätta med det vid nästa tillfälle. Nästa tillfälle är ännu inte inplanerat. IMG_2451.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
FredrikR och 3 till
  • Laddar…
Kul med bra dokumentering, det ser bra ut!
 
Najs läge och utsikt!
 
Ja det är inte fel. Det blir ofta några bad på en dag under sommaren.
 
  • Gilla
FHP
  • Laddar…
Blir knepigt å måla ändträt på panelen sen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.