26 556 läst · 99 svar
27k läst
99 svar
Hur mkt el sparar man med micro?
Mikron spar framförallt tid. Vill man spara el i köket finns flera bra metoder:
Att koka vatten i vattenkokaren ger minimala energiförluster pga hastigheten, plus at man sparar tid. Kokar upp pastavattnet i den och sparar 10-15 minuter.
När man kokar ägg kan man, oavsett spistyp, stänga av plattan när de kokat upp och låta äggen tillagas på eftervärmen. Så länge vattnet är över 72 grader (vill jag minnas, eller är det 62?) så koagulerar äggen. På köpet minimerar man risken för överkokta ägg med grön kant på gulan, och eliminererar risken för torrkokning och efterföljande brand.
Potatis kan kokas på samma sätt, men då måste man linda in grytan i handdukar eller tidningar tex, för att värmen ska hållas länge nog.
Att tina frysta saker i kylen sparar mycket energi.
Att koka vatten i vattenkokaren ger minimala energiförluster pga hastigheten, plus at man sparar tid. Kokar upp pastavattnet i den och sparar 10-15 minuter.
När man kokar ägg kan man, oavsett spistyp, stänga av plattan när de kokat upp och låta äggen tillagas på eftervärmen. Så länge vattnet är över 72 grader (vill jag minnas, eller är det 62?) så koagulerar äggen. På köpet minimerar man risken för överkokta ägg med grön kant på gulan, och eliminererar risken för torrkokning och efterföljande brand.
Potatis kan kokas på samma sätt, men då måste man linda in grytan i handdukar eller tidningar tex, för att värmen ska hållas länge nog.
Att tina frysta saker i kylen sparar mycket energi.
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Bra tips, fyller på lite;Anna_H skrev:
- Använd alltid lock
- Spetsa diskvattnet med t.ex.överblivet tevatten
- Inte mer vatten än nödvändigt i kastrullen
- Dra ner på "ettan" efter att vattnet kokat upp räcker oftast för att hålla vattnet precis under kokpunkten. Det går åt mycket mer energi att hålla vattnet kokande.
Det kan väl ändå inte stämma? Energiåtgången borde vara en tämligen kontinuerlig kurva med någorlunda konstant förändringstakt.cpalm skrev:
Det ultimata energibesparingstipset torde väl vara att inte köpa en apparat man inte behöver? Över en livscykel är antagligen den energi som man sparar på att använda en mikro negligerbar i förhållande till den energi som krävs för att tillverka och destruera den.
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Det är just vad det gör!jonmo skrev:
Skall du "stormkoka" vilket alla kokböcker rekommenderar när man kokar pasta,
så går det åt 80 ggr mer värme än för att bara hålla vattnet 99°C varmt.
Men vattnet blir inte varmare, huset blir bara fullt av fuktig luft (som kanske måste vädras ut).
jätte enkeltKnockOnWood skrev:
om man tar ett kärl som passar perfekt till plattan, gjutjärn eller strålelement fyller detta med 1 liter kranvatten 14-16C
tar det på en ordinär spis 12-14 minuter att koka upp, skillnaden mellan strålelement och gjutjärn är i detta fallet försumbart.
Tar man samma kärl (förutsatt att det är avsett för induktion) samma mängd vatten samma utgångstemperatur, platt storlek ointressant tar det 3 minuter att få vattnet kokande.
Detta kan vem som helst relatera till och dessutom kontrollera.
Energiförbrukningsmässigt, om man inte som i tidigare inlägg stänger av i tid, är effekt förlusterna störst i gjutjärnsplattan då den i sig själv först behöver värmas upp och därefter svalna.
Strålelementet kommer tvåa då det inte värms upp nämnvärt och då ej heller har mycket restvärme.
I induktionen sker hela processen i kärlet och det är ju detsamma i alla exemplen.
bristerna i Energimyndighetens exempel är att det inte framgår vilken utrustning som är använd ej heller vilka metoder eller normaler som refereras till.
Annars är det upp till var och en (nästan) att tro på vad man vill.
Är man inte troende kan man ju själv mäta effekt åtgången med en mätare från tex ClasO och göra egna jämförande prov på sin egen specifika utrustning.
Medlem
· Nuevo Estockholmo
· 3 525 inlägg
Microvärmd kokt potatis???KnockOnWood skrev:Det är väl inte för att koka vatten vi använder mikron?
Det är för att värma upp ett par kokta potatisar, några överblivna köttbullar, eller för att tina ett par lammkotletter.
Och då har väl den minimala energiförbrukningen ingen betydelse?
Den ger ju dess utom värme till huset, visserligen bara med COP 1, men ändå
Bläh!
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg