Mikron spar framförallt tid. Vill man spara el i köket finns flera bra metoder:

Att koka vatten i vattenkokaren ger minimala energiförluster pga hastigheten, plus at man sparar tid. Kokar upp pastavattnet i den och sparar 10-15 minuter.

När man kokar ägg kan man, oavsett spistyp, stänga av plattan när de kokat upp och låta äggen tillagas på eftervärmen. Så länge vattnet är över 72 grader (vill jag minnas, eller är det 62?) så koagulerar äggen. På köpet minimerar man risken för överkokta ägg med grön kant på gulan, och eliminererar risken för torrkokning och efterföljande brand.

Potatis kan kokas på samma sätt, men då måste man linda in grytan i handdukar eller tidningar tex, för att värmen ska hållas länge nog.

Att tina frysta saker i kylen sparar mycket energi.
 
  • Gilla
mcj och 3 till
  • Laddar…
Jan Lahti skrev:
Att tina mat i kylen torde dessutom minska kylens energiförbrukning något?
Absolut!
Det märks att du förstår hur jag menar :)
 
C
Anna_H skrev:
Vill man spara el i köket finns flera bra metoder
Bra tips, fyller på lite;
  • Använd alltid lock
  • Spetsa diskvattnet med t.ex.överblivet tevatten
  • Inte mer vatten än nödvändigt i kastrullen
  • Dra ner på "ettan" efter att vattnet kokat upp räcker oftast för att hålla vattnet precis under kokpunkten. Det går åt mycket mer energi att hålla vattnet kokande.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
cpalm skrev:
Det går åt mycket mer energi att hålla vattnet kokande.
Det kan väl ändå inte stämma? Energiåtgången borde vara en tämligen kontinuerlig kurva med någorlunda konstant förändringstakt.

Det ultimata energibesparingstipset torde väl vara att inte köpa en apparat man inte behöver? Över en livscykel är antagligen den energi som man sparar på att använda en mikro negligerbar i förhållande till den energi som krävs för att tillverka och destruera den.
 
jonmo skrev:
Det kan väl ändå inte stämma?...
Det är just vad det gör!
Skall du "stormkoka" vilket alla kokböcker rekommenderar när man kokar pasta,
så går det åt 80 ggr mer värme än för att bara hålla vattnet 99°C varmt.
Men vattnet blir inte varmare, huset blir bara fullt av fuktig luft (som kanske måste vädras ut).
 
Thomas59
Om man på allvar överväger att laga all mat i micron kan man inte ha särskilt höga krav på smak. Då kan man väl lika väl övergå till att äta kall mat. DET sparar definitivt energi.
 
  • Gilla
Pompadom och 6 till
  • Laddar…
A
jonmo skrev:
Det kan väl ändå inte stämma? Energiåtgången borde vara en tämligen kontinuerlig kurva med någorlunda konstant förändringstakt.

Entalpi förändringen enligt allmänna gaslagen kostar mer energi än ett bibehållande
detta tas även i beaktan i kylsystem
 
A
KnockOnWood skrev:
Hur ser det ut i din verklighet då?
Du vet, fakta är inte alltid det samma som åsikter.
jätte enkelt
om man tar ett kärl som passar perfekt till plattan, gjutjärn eller strålelement fyller detta med 1 liter kranvatten 14-16C
tar det på en ordinär spis 12-14 minuter att koka upp, skillnaden mellan strålelement och gjutjärn är i detta fallet försumbart.
Tar man samma kärl (förutsatt att det är avsett för induktion) samma mängd vatten samma utgångstemperatur, platt storlek ointressant tar det 3 minuter att få vattnet kokande.

Detta kan vem som helst relatera till och dessutom kontrollera.

Energiförbrukningsmässigt, om man inte som i tidigare inlägg stänger av i tid, är effekt förlusterna störst i gjutjärnsplattan då den i sig själv först behöver värmas upp och därefter svalna.
Strålelementet kommer tvåa då det inte värms upp nämnvärt och då ej heller har mycket restvärme.
I induktionen sker hela processen i kärlet och det är ju detsamma i alla exemplen.

bristerna i Energimyndighetens exempel är att det inte framgår vilken utrustning som är använd ej heller vilka metoder eller normaler som refereras till.
Annars är det upp till var och en (nästan) att tro på vad man vill.
Är man inte troende kan man ju själv mäta effekt åtgången med en mätare från tex ClasO och göra egna jämförande prov på sin egen specifika utrustning.
 
KnockOnWood skrev:
Det är väl inte för att koka vatten vi använder mikron?
Det är för att värma upp ett par kokta potatisar, några överblivna köttbullar, eller för att tina ett par lammkotletter.
Och då har väl den minimala energiförbrukningen ingen betydelse?
Den ger ju dess utom värme till huset, visserligen bara med COP 1, men ändå ;)
Microvärmd kokt potatis???
Bläh!
 
  • Gilla
Thomas59
  • Laddar…
Thomas59
hantverkare1 skrev:
Microvärmd kokt potatis???
Bläh!
Instämmer. Då äter jag hellre kall potatis. Skiva och lägg på knäckbröd. På med kaviar och gräslök. GOTT!
 
Eller tärna den kokta kalla potatisen och stek.
 
Thomas59
Avemo skrev:
Eller tärna den kokta kalla potatisen och stek.
I micron? Utgångspunkten var ju att spara energi.
 
hantverkare1 skrev:
Microvärmd kokt potatis???
Bläh!
Instämmer.
Men det är till frugan :surprised:
 
OXYD
Koka ägg gör man med endast 1cm vatten i botten på kastrull och lock på. De behöver inte ligga helt i vatten
 
OXYD skrev:
Koka ägg gör man med endast 1cm vatten i botten på kastrull och lock på. De behöver inte ligga helt i vatten
Det undrar jag. Har du verkligen provat själv?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.