Jag ett hus från sent 1800tal med jordkällare innanför bagarstugan i
souterrängplan.

Jordkällaren har valv och väggar av sten och jordgolv med ett tunt lager grus. Källaren ligger helt under jord och har ett ventilationsrör i en bortre änden och ut men ingen ventil i dörren mot bagarstugan.

Problemet är att temperaturen stiger under sommaren till +14°C vilket är för mycket då det är vårt enda kylskåp.

Hur kan jag göra förbättringar? Bättre golv? Ventilation? Ny dörr? Två dörrar?

Jag tänker mig att det finns en del bra knep men vet inte var jag ska börja.
 
Om den omkringliggande marken blir för torr så höjs temperaturen i jordkällaren var det svar jag fick av en äldre herre när jag bodde i en gammal gård, men då satt den inte ihop med boningshuset som vid dig! Kan det vara så enkelt att värmen från huset "torkar" ur fukten i mark och källaren, en jordkällare bör hålla hög luftfukt har jag för mig. Runt 85% vill jag minnas, 2-5 grader varmt/kallt var det han sa till mig. Prova att hålla marken fuktig!
 
Kanske fel svar, men varför inte skaffa ett kylskåp då?
Det är 2014 nu :)
 
  • Gilla
Andreas Blomkvist och 3 till
  • Laddar…
Vill man förvara rotfrukter och sånt är väl jordkällare bättre än kylskåp :) lika med saker som ska förvaras svalt och mörkt, oftast är kylskåpet för kallt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.