Det är mig man vill åt, men vi trivs bra med vår snabeldrake. :p

dammsugare 1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


dammsugare 2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
stilofunk skrev:
Det är mig man vill åt, men vi trivs bra med vår snabeldrake. :p
Jo du, nu ligger du allt pyrt till :)
 
Stilofunk, även mig. En philips 2200w (Draken ligger dock och sover i sitt bo vill inte störa den med ett foto mitt i natten)
 
KnockOnWood skrev:
Det är väl upp till den enskilde vad han/hon vill lägga pengarna på?
Det är ju ingen planekonomisk kommunistdiktatur vi har eller?
(Barroso är visserligen en gammal maoist/kommunist)

Men varför kastar man bort energi genom att dammsuga dubbelt så fort med en dubbelt så kraftfull maskin menar du?

Hur många hk har din bil under huven? Hade det inte räckt med hälften?
Vänta bara, EU:s klåfingrighet har bara börjat :thumbdown:
Inte alls så. Att dammsuga i valfri hastighet med valfri sugeffekt är ok, men inte att förbruka 2000w för att producera 100w sugeffekt och en massa oväsen.

Jag menar att även om folk kanske har en omedveten (?) vilja eller otur att köpa extra dåliga produkter som t.ex. en dammsugare på 2000w som egentligen har samma prestanda som en mer korrekt designad på 1000w (där den dåliga slösar 500w direkt i elmotorn för att den är så dåligt lindad och resten för att fläkten är en enkel plastbit istället för en avancerad plastbit med samma pris) som dessutom väsnas mindre så har jag inget emot att EU förhindrar att den dåliga säljs, speciellt för att det också betyder att priset på den bättre blir samma som den dåliga när båda produkter inte säljs samtidigt och den bättre får all volym. När man inte kan priskonkurrera genom att injicera dåliga produkter får man se till att vara effektiv. Konsumenten (förutom många här?) väljer ju alltid den billigaste sämsta skiten som går att köpa vilket gör att volymen hamnar där och tillverkarna har ingen anledning att ändra något. Att skräpet går sönder efter tre år gör ju heller inget men är inte speciellt miljövänligt.

Detsamma gäller t.e.x. nätdelar där det inte finns någon anledning att sälja en switchad nätdel med 60% verkningsgrad när den lika gärna kan ha 85% till samma kostnad. Sånt här har ju "gemene man" ingen koll på och därför tycker jag även här att det är positivt att man ställer krav, eftersom konsumenterna uppenbarligen inte gör det.

Elmotorer har också fått krav på sig med mera med mera. Detta är jättebra och reglerna är lika för alla.

Det är om de säger "du behöver bara 150w sugeffekt för att städa för vi vet vad du behöver, inte du, så därför får du inte köpa en kraftigare dammsugar även om du vill" som jag blir riktigt sur!

Dessutom struntar de ju faktiskt i att jag har dubbel effekt mot vad som behövs i bilen på det sättet att de tvingat utvecklingen åt det hållet att bilen numera drar halva mängden soppa när bara halva effekten nyttjas. Till sklillnad om det rinner igenom lite konstant oavsett om du gasar eller inte (se amerikansk V8 från 1972). Men jag får utnyttja hela effekten om jag vill. Samma här alltså, produkten ska vara effektiv men jag väljer vilken prestanda jag vill ha.
Kommer det däremot regler om "max 100hk", då jvlr tar det hus i hvete!
Troligen den enda fördelen med EU-körcykeln. :)

Är man mån om att i alla sammanhang där el omvandlas till arbete bibehålla en dålig verkningsgrad och generera spillvärmen kan man ju med fördel komplettera sina inköp med ett el-element som man gärna placerar utomhus det halvåret när man inte vill ha spillvärmen.

Dessutom tror jag att produkter med högre verkningsgrad ofta har bättre förutsätrningar att hålla längre och har mindre risk att brinna upp, särskilt då nätdelar elmotorer och sådant.

Jag njuter dessutom av att vår Electrolux green-nånting dammsugare på 1300w är liten o smidig och suger lika bra som föräldrarnas Electrolux Deluxe-nånting på 2000w med ett åbäke till handtag och rör att dra omkring med. Misstänker att den har lite lägre sugeffekt så att de blev tvingade att skicka med ett skapligt munstycke istället.
 
Redigerat:
  • Gilla
largab och 8 till
  • Laddar…
Mattias Axelsson skrev:
Tja Frankrike har ju en begränsning på motorcyklar Max 100hk så det kommer nog snart att expanderas 😱
Va!?! Suck... :(
 
Någon som vet om det hänt något på dammsugarsidan liknande lågenergi/LED lamporna som var utvecklade och tillgängliga eller på väg ut när glödlamporna började fasas ut?

Finns det lösningar eller blir alla "lite bättre" dammsugare rejält mycket sämre över en natt?
 
Här är alla mätningar från Råd och Röns dammsugartest.

Det verkar sprida en del för som kraftiga motorerna, orkade tyvärr inte kvantifiera om det var dyra vs. billiga märken som skapade denna spridning.

Intressant att se att så många av dammsugarna på marknaden ligger över 1600W (uppmätt effekt) och nu blir osäljbara. Får man gissa att dom fortsätter säljas med en mindre och billigare motor bara.

SugVsMotoreffekt_140823.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ps. har en 12 år gammal Electrolux som jag alltid gillat men ser nu att den bara är på 1600W.1-0 till EU :( Ds.
 
Redigerat:
Barnrikehuset skrev:
[bild]
Intressant! Som väntat skiljer verkningsgraden rejält där några sticker ut både uppåt och nedåt. Bort med de som sticker ut nedåt.

Att bara begränsa max inmatad effekt är naturligtvis helt galet.
 
Jag försöker mig en överslagsräkning:
Alla har dammsugare på 2200 W och de får 1600 W istället.
Alla dammsuger 3 tim i veckan.
3 milj dammsugare.
0,6 kW x 3 h x 52 x 3000000 = 280000000 kWh = 280 GWh
Det är ungefär 1% av årsproduktionen från Forsmarks två reaktorer.
Stämmer det?
 
oneman skrev:
Alla dammsuger 3 tim i veckan.
...
Stämmer det?
Nej.
 
  • Gilla
oneman
  • Laddar…
Det är 1% av Forsmarks tre reaktorer. :)
 
  • Gilla
oneman
  • Laddar…
Mikael_L
cecar33 skrev:
Ja jag saknar egna så de så. Å då ska la du inga ha heller eller.:rolleyes:
Jag kan skicka dig alla de gamla värmeelement - f'låt - glödlampor jag hamstrade på mig då förbudet kom.

Jag använder aldrig dessa, är för snål idag för att slösa onödigt med ström då alternativen mycket snabbt blev både bättre och billigare än den där dinosaurie-tekniken.
 
  • Gilla
martin43 och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
Hugin hn1400 "popsy" på 1200W
dammsugare.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den har varvtalsregulering på det vridbara grejen. Skönt att den kan låta bara lite satan inte alltid fullt jäkla satan ...
 
Mikael_L
martin43 skrev:
...som t.ex. en dammsugare på 2000w som egentligen har samma prestanda som en mer korrekt designad på 1000w (där den dåliga slösar 500w direkt i elmotorn för att den är så dåligt lindad och resten för att fläkten är en enkel plastbit istället för en avancerad plastbit med samma pris) som dessutom väsnas mindre så har jag inget emot att EU förhindrar att den dåliga säljs, speciellt för att det också betyder att priset på den bättre blir samma som den dåliga när båda produkter inte säljs samtidigt och den bättre får all volym. När man inte kan priskonkurrera genom att injicera dåliga produkter får man se till att vara effektiv. Konsumenten (förutom många här?) väljer ju alltid den billigaste sämsta skiten som går att köpa vilket gör att volymen hamnar där och tillverkarna har ingen anledning att ändra något. Att skräpet går sönder efter tre år gör ju heller inget men är inte speciellt miljövänligt....
word.
Hade inte kunnat skriva det ens hälften så bra själv.


Det känns som särskilt viktigt om det går att komma åt den rådande mekanismen att den sämsta produkten alltid har störst möjlighet att penetrera marknaden och erhålla största marknadsandelen.
Hur denna olyckliga sida av kapitalismen ska kunna hållas i schack tror jag är en av vår tids stora utmaningar. Receptet är nämligen troligen inte heller någon slags planekonomi a'la kommunismens. Utan en mer smart approach måste vi nog lista ut.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L skrev:
...
Det känns som särskilt viktigt om det går att komma åt den rådande mekanismen att den sämsta produkten alltid har störst möjlighet att penetrera marknaden och erhålla största marknadsandelen...
Det var en intressant observation! Kan du utveckla den, alltså ge några exempel?

Du menar väl inte bara att billiga grejer tenderar att vara lite sämre än mer påkostade hoppas jag.
För i så fall är ju diskussionen meningslös.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.