Planerar du att investera i en värmepump för uppvärmning av huset? Här beskriver vi vilka typer värmepumpar som finns, hur de fungerar och var de passar bäst.

Du kan läsa artikeln här: Välja värmepump
 
E
Skrivet av: hb

En kommentar till luft-vattenvärmepumpar:
Vid nybyggnad bör man kontrollera att värmepumpen inte överskrider boverkets effektkrav. Denna effektberäkning görs i samband med energiberäkningen som är ett krav i samband med bygglovsansökan.
Vissa luft-vattenvärmepumpar klarar inte kravet p.g.a. extravärmaren går in när det är rejält kallt.
 
E
Skrivet av: Robert

Ang frånluftvärmepump så behövs ej installatör med F-gas certifikat enligt SVEP (Svenska värmepumpsföreningen). Misstänker att ni syftar på att elanslutningen måste göras av en behörig elektriker.
 
E
Skrivet av: Kinng

Tilläggas bör att luft/luft värmepumpar mycket väl kan värma varmvatten också. Det handlar bara om vilken modell du väljer.

För övrigt bra info.
 
E
Skrivet av: Dan

Kinnig, om den värmer vatten är det en luft/vatten.
Vill i övrigt bara berömma artikeln som är mycket informativ, saklig. Bra med andra ord!
 
E
Skrivet av: Fredrik

Vad är det för lag som säger att det krävs en behörig installatör för Luft/vatten- och frånluftvärmepump, men inte för berg/jord/sjövärme?

De flesta luft/vatten är ju enhetsagregat med hela kylkretsen i utedelen så det enda kravet är att elektrikern har behörighet, men det gäller ju alla pumpar.
 
E
Skrivet av: Fredrik

Det är bara luft/luftvärmepumpar som är stickproppsanslutna och dom kräver alltid en certifierad kyltekniker...
 
E
Skrivet av: Bo E

Vilken lag kräver behörig installatör av frånluftsvärmepump. Elen är väl det enda som kräver behörig installatör!?
 
E
Skrivet av: Kinng

Dan. Det finns flera märken av luft/luft som även kan värma vatten. Perfekt för t.ex. Sommarstugan.
 
E
Skrivet av: Fredrik

Men, Kinng. Om den värmer vatten så är det en luft/vatten - Inte en luft/luft. Har du nåt exempel på nåt annat?
 
E
Skrivet av: Borgholm

En luft/vatten pump värmer ett vattenburet värme system, de modeller kinng syftar på är de som värmer med luft men samtidigt värmer varmvattnet. Passar till hus som inte har vattenburet värmesysten.
 
E
Skrivet av: Fredrik

Har du nåt exempel på en sån VP?
 
E
Skrivet av: rånad av bosse

Betrakta fläktar som nödlösning.
Vätska/vatten ger den bästa komforten.
Dimensionera för minst 100%.
Jag har två brunnar vardera 180 meter och en väl tilltagen värmepump samt 500 liters ackumulatortank i vilken VVB-slingor och elpatroner finns.
Har skruvat av säkringarna till elpatronerna.
Sänkt energiåtgången ifrån 37 000 kWh till 12 000 kWh.
Varmt och gott året om. "Obegränsat" varmvatten.
 
E
E
Skrivet av: Eva Rosqvist

Bergvärme, jordvärme, grundvatten och sjövärme går under samma kategoi, nämligen markvärme. Det kan vara knivigt att få tillstånd för sjövärme, men grundvatten brukar gå bra förutsatt att man återför vattnet i returhålet. Returhålet skall vara det hål som ger mest flöde, eftersom största problemet är att återföra vattnet. Växlaren bär man ha backspolning på. Grundvatten är vanligast i södra sverige där det finns kalkberg. Limhamn är det vanligt med grundvatten 35-40 meters borrhål och en pump. fördel är också om man vid installationen drar ett tomrör för att kunna skifta borrhål, den dag som returborran slammar igen. Kan vara värt ett försök att skifta innan man ringer för rensning. REturhålet bör vara djupare, eftersom det är bättre flöde i ett djupare hål. Man bör också se till så att det är värmepumpen som styr över grundvattenpumpen och det fabrikanterna ger egentligen inte full garanti om man bryter upp kretsen istället för att sätta i ett expansionskort, som oftast behövs för styrning av grundvattenpump. Kortet kostra runt 2-3000 kr och många installatörer tar betalat för det, men sätter inte i det. Fördelen med kortet är att den slår ifrån direkt om det går under +2, och den känner även av om inte pumpen startar, vilket gör att man eliminerar frysrisk. Grundvatten är ett bra val där det är förutsättningar och där det handlar om lite större förbrukningar, eftersom annars underhållet lätt kan äta upp några års besparing, beroendepå var i landet det är. Vissa kan ha grundvatten i 30 år utan problem, vissa får byta pumpar, växlare, rensa borrhål var 3-5 år.
Det absolut bästa valet är jordvärme. Beroende på vilken storlek av pump som behövs så behövs varierande storlek på tomt. Men ute på landsbygden väljer man med fördel jordvärme. Har ma nönskemål om frikyla är det bergvärme som gäller. Större fastigheter kan med fördel använda sig av oljespets, eller som det kommit på senare år, pelletsspets. Elspets kräver höga servisledningar och säkringar och det kostar. Många representanter kan inte oljedockning och brukar därför undvika det. Vi pratar om förbrukningar på 8 kubik och uppåt när det gäller annat än elspets. Handlar det om luft vatten är det från 5- 6 kubik och uppåt. Man bör ha heltäckande spets vid val av luft/vatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.