Trots en regnig sommar har den egna elproduktionen i stort sett överensstämt med kalkylerna. Det konstaterar familjen Pettersson som haft sin solcellsanläggning i drift i ett år.

Du kan läsa artikeln här: Uppföljning ett år med solceller
 
E
Skrivet av: Jonas

Om en anläggning i genomsnitt kostar 32500kr/kw tar det alltså ca 32 år innan anläggningen lönar sig (med elpriset 1kr/kwh). Känns inte något vidare lönsamt.
//Jonas
 
E
Skrivet av: Barney

Du bkandar ihop kw med kWh. Du skall istället räkna på 140 000 kr som kostnaden var och att detta ger 6000 kWh/år. Det betyder att anläggningen räknas hem på 15,5 år om kwH-priset är 1,50 kr.
Nu tror jag att kostnaden var högre samt att du inte får ut 6000 kWh/år medn det är en helt annan sak.
 
E
Skrivet av: KnockOnWood

Sorry Jonas,
men elkostnaden är väl snarare 1,50 kr per kWh inkl. överföringsavgifter.

Så då borde man väl ha tjänat in investeringen på bara 20 år.

Oj vad lönsamt det blev plötsligt!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
E
Skrivet av: Bobas

Bästa investeringen hade ju varit att vänta ett år då priserna sjönk 20%.... Det tyder ju på att marknaden för solceller inte stabiliserats och att det kan vara lönsamt att vänta lite till så priserna går ner.
 
E
Skrivet av: Gunnar

Dessutom kommer ju staten in och betalar 45% av investeringskostnaden och då har man tjänat in investeringen på knappt 12 år om man räknar med 1,50 kr per kWh.
 
E
Skrivet av: Nils

Så på 12 år får man tillbaka pengarna om solcellernas inte åldras och ingen pajar. Och får ett skitfult hus på köpet.

Med tanke på att en kärnkraft kWh kostar runt 10-15 öre att tillverka innan skatt och att tillverka solcellspaneler är en smutsig och enerigikrävande process så hoppas jag verkligen att staten slutar att sponsra sådan här hobbyverksamhet.
 
E
Skrivet av: Bo

Nils! Just det, kärnkraften är ju ren?
 
E
Skrivet av: ada

Snabbare payoff än många bergvärme instalationer
 
E
Skrivet av: Martin

Det kan ju inte vara en vettig ekonomi att lägga ut 140.000:- för att sen spara runt 5.500:-/år därefter, och till på köpet ska staten lägga ut nästan lika mycket till.
Vi behöver absolut tänka mer på miljön, men i nuvarande form är solceller ett feltänk.
En stor nackdel är också att effektiviteten är låg när energibehovet är som störst (på vintern), och i det läget måste energi komma från nån annan källa.
Solceller (och även vindkraft) bidrar till större osäkerhet i systemet. Vi måste ha kapacitet att täcka energibehovet när det är som värst, men sen har vi väldigt lågt energiutnyttjande däremellan. Den typ av kraftverk som ställer om sig snabbast är tyvärr de minst miljövänliga, så om för många använder sol/vindkraft och stöttar med köpt el, så kommer Sveriges energitillverkning att bli mindre och mindre miljövänlig.
 
E
Skrivet av: Lasse004

Håller i stort med dig. Om vi jämför med Tyskland där de är piskade att göra något åt sin el-produktion eftersom kärnkraften skall bort. Där har man stora problem med sina leveranser och hålla en jämn nivå på nätet. Tjeckierna vill stänga förbindelsen från Tyskland p.g.a. det ojämna nätet.Problemet är vind och solpaneler. Men de kommer nog på något som fixar det hela.
 
E
Skrivet av: Jonas

Okej, 1kr/kwh kanske var lite snålt men 1,5kr verkar överdrivet. El till 1års fastpris avtal kostar idag ungefär 0,90kr. Jag betalar 0,22 öre till nätägaren för överföring. Det dyra abonnemanget måste man ju tyvärr ha kvar även med solceller. Så idag borde man kunna räkna med 1,12kr/kwh.
 
E
Skrivet av: mattetvilling

Och från och med 1 februari 2013 kommer statliga stödet att uppgå till 35 procent av kostnaderna
 
E
Skrivet av: Robert

Har just räknat vad det kostar att ha el till stugan och 1kWh kostar 2,25sek med alla kostnader. Själva elen kostar 72,5öre.
 
E
Skrivet av: Lasse004

Om du menar en liten stuga då kanske det är bäst att investera i en batteribank och sköta allt själv?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.