Vi har just köpt ett gammalt hus från sent 1700-tal. Vid något senare tillfälle har källaren blivit utgrävd och består idag av ett större rum och diverse småutrymmen, ståhöjd ca 2.10 cm. Planen är att disponera om den här värdefulla ytan och sannolikt döljs också en eller ett par murstockar där nere. Inga ritningar finns och vi behöver hjälp med att riva ur det som går för att få en bild av och kunna planera en helrenovering som läggs ut på totalentreprenad. I nuläget vet vi ju inte ens vad som är möjligt. Vilken hantverkare är bäst lämpad att "skala bort" befintliga murade väggar så att vi kommer vidare? Snickare eller kanske en murare?
 
S
ni vill helt enkelt riva för att se vad ni kan bygga?
jag tycker ni tar fram penna och papper istället och ritar upp huset.
 
Haha, ja i princip vill vi riva för att se vad vi kan bygga. Vi kan ju inte göra en planlösning där en ev murstock hamnar mitt i ett tänkt rum. Vi vet hur vi vill ha utrymmet disponerat (ritning klar) men inte om det är möjligt!
 
S
finns stora risker att ni inte kan riva något i källaren. man måste tänka innan man river
 
M
En byggnadskonstruktör i samråd med en betongborrningsfirma, de brukar ha stora sågar, bilmaskiner osv och även väl utvecklad logistik för att transportera bort skrotet. Men som SBH säger, tänk först. Resten av huset står väl på källaren, inte sant?
 
  • Gilla
GamlaStan
  • Laddar…
Jag skulle säga att detta beror på er egen vilja om att dels tillvara ta det ursprungliga och dels se möjligheterna.
En arkitekt kan i stora drag förstå byggnadskonstruktion även om denne gärna vill ha stöttning av en byggnadskonstruktör. I sista hand kommer entreprenören som skall utföra det som ni vill vill.
Om huset är en "kulturbyggnad" så föreslår jag att ni tar kontakt med kommunens bygglovsavdelning och resonerar kring vad som är bäst, de kan säkert också lotsa er vidare..
 
  • Gilla
GamlaStan
  • Laddar…
Hej igen och tack för svar!
Vårt mål med huset är snarare att återställa så mycket som möjligt av det ursprungliga med traditionella byggnadstekniker och material men nutida energitänk så långt det är möjligt. Huset i sig har ingen byggnads eller
kulturminnesmärkning men marken är "skyddat arkeologiskt område" vilket i princip utesluter grävarbeten men det är ändå inte aktuellt.
Har fått fram några gamla ritningar på källaren, den första från 1929 i fantastisk kvalité,den andra från 1961 i urusel kvalité men hyfsat överensstämmande med den källare vi ser idag.
Ritning 1 1929.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Riting källare (dålig kvalité).jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Förvirringen kvarstår alltså kring vilka väggar som kan tas ner så att källaren kan fylla de funktioner vi tänkt oss. På den första ritningen ser endast ytterväggar och murstock ut att finnas med, på den andra ungefär de väggar vi ser idag. Väsentligt i sammanhanget är kanske att det är ett mycket litet hus på ca 40m2 den här konstruktionen bär. Byggnadskonstruktör bokad nästa vecka, blir spännande:)!
 
En knuttimrad byggnad är fribärande mellan timmerknutarna. Man kan i princip ersätta hela källarvåningen med en bärande plint under varje timmerknut. En så konstruerad byggnad är normalt mycket enkel att hantera (lyfta, sänka, vrida, flytta).

Uppmätningsritningen från 1929 röjer att projektet den gången var att riva ut en ursprunglig bakugn från stugans bakre del. Samma ritning redovisar en timmerknut omedelbart "höger" om farstun, medan motsvarande knut saknas "vänster" om entrén. Detta indikerar att endast den högra tvärväggen är bärande. Vilket i sin tur betyder att bakväggen (som man uppförde 1929) avlastas på hela det underliggande fundamentet under den ursprungliga bakugnen.
 
  • Gilla
GamlaStan
  • Laddar…
GamlaStan01.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


De sektioner som inte är rödmarkerade är med största sannolikhet inte bärande.
 
  • Gilla
GamlaStan
  • Laddar…
Fantastiskt, det du skriver låter helt logiskt! Tack!
Återkommer med byggnadskonstruktörens utlåtande:).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.