Håller på att planera sommarstuga. Funderar om det går att rationalisera kabeldragandet med trådlösa brytare som ser ut/funderar som vanliga och kanske t o m sitter på väggen på vanligt ställe. Dvs att bara dra ledare och nolla från skåpet till apparatdosan i taket och sedan styra brytning till dosorna med trådlösa brytare.

Finns det sådana system och vad kostar de i så fall? Bygger man med det från början i ett hus så sparar man ju pengar på rör, kablar, vanliga brytare och mantid. Dessutom så slipper man en del rör i ytterväggar som perforerar fuktskyddet om man sätter väggbrytarna i ytterväggar.

Någon som sett något sådant?
 
Du kan söka på NEXA dom har ett rätt enkelt och relativt billigt system.
 
Jag anser att trådlöst är till för att komplettera en befintlig anläggning där det är svårt eller inte önskvärt med utanpåliggande kabel eller specialfall där man t.ex. har glasväggar och inte kan skruva upp en vanlig strömbrytare.

Är det ett nybygge så är det idiotiskt att köra trådlöst. Det man sparar in i arbetstid och material (endast slangarna till brytarna för det krävs ju fortfarande slangar till vägguttag m.m.) tas sedan igen med råge på materialet.
Vill man köpa kvalitets material som t.ex. ELJO (Schneider Electric) så är inte strömbrytare, dimmerpuckar, aktorer m.m m.m. direkt billigt! Och sedan får man lägga till arbetstid för att programmera allting att funka som man vill.

Man behöver inte ta hål i ångspärren för dosor och slangar på innersidan av ytterväggar längre för att man 9,5ggr av 10 spikar upp 45x45 utanpå plasten där man sedan drar elen, isolerar och skivar. Så den fördelen går bort.

Här går det att se priser på en massa ELJO Exxact Connect grejer. 1000 kr/strömbrytare kan ju bli lite mastigt i en hel kåk.

//Patrik
 
Redigerat:
Patrik_Hed skrev:
Jag anser att trådlöst är till för att komplettera en befintlig anläggning där det är svårt eller inte önskvärt med utanpåliggande kabel eller specialfall där man t.ex. har glasväggar och inte kan skruva upp en vanlig strömbrytare...
Jag måste instämma i Patrik's inlägg. Dosor och rör är INTE den stora materialkostnaden i en elinstallation. För kostnaden av en 1st trådlös tryckknapp kan du köpa ca. 50-60 apparatdosor (så många kanske du inte ens gör av med i en sommarstuga).
 
Glöm inte heller bort att de trådlösa knapparna behöver batteri. Det är kanske ingen stor kostnad, men det lär vara väldigt frustrerande den kväll man ska släcka lamporna för att sova och upptäcker att batteriet är slut... då måste man byta batteri innan man kan släcka lampan, och har man inget extra batteri hemma blir det jobbigt.
 
Eltakos trådlösa har inget batteri som behöver bytas och håller bra kvalitet. Om priset är viktigt är dock Nexa att föredra...
 
O
Anders Johansson skrev:
Eltakos trådlösa har inget batteri som behöver bytas och håller bra kvalitet. Om priset är viktigt är dock Nexa att föredra...
Hur fungerar den? inget batteri att ladda upp....
 
Odjuret skrev:
Hur fungerar den? inget batteri att ladda upp....
Om jag har förstått det rätt så skapas det energi när du trycker på knappen, och den energin räcker för att driva elektroniken.
 
Piezo-driven verkar det som.
 
O
Donald-Duck skrev:
Om jag har förstått det rätt så skapas det energi när du trycker på knappen, och den energin räcker för att driva elektroniken.
Häftigt....
då har man lärt sig nått nytt igen.... börjar nästan bli fullt nu :p
 
Tack för inläggen.
Om man skall jämföra per lampa/anslutningspunkt lite grovt så tänker jag att det är väl:
Vanlig installation: Rör+ kabel+dosa+dimmer/brytare+rördragning+kabeldragning+inkoppling
vs
Trådlös: Styrdon i tak, styrcentral, knapp på väggen +inkoppling + programmering + ev batteri

Borde vara hyggligt konkurrensmässigt? Eller? På köpet får man möjlighet att tidsstyra för att hålla bovarna borta när man inte är hemma.

Ang plast och perforering så är det ju som någon säger att man brukar dra elen i 45 mm isoleringen invändigt. Men det är ju bättre ju längre in man har fuktplasten för att få daggpunkten på rätt ställe. Detta är en sommarstuga som skall stå ganska kall på vintern +10 och med 120+45 isolering i väggarna. Så fuktspärren vill man gärna ha så relativt långt in mot innerväggen som möjligt.
 
Redigerat:
Sändare+styrdon kostar betydligt mer än rör+kabel+dosa+vanlig brytare.
 
Med ett installationsutrymme på 45 mm är det inga problem med kondens i väggen, det är så man gör på 99 % av alla nya hus.
Skulle det vara billigare/bättre att använda sändare/mottagare än "vanliga" elinstallationer är det väl rätt troligt att dom som jobbar med elinstallationer skulle föreslå det till sina kunder. Jag vet inte en som använder den metoden UTOM som nödlösning när man grovt missat nått i installationen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.