F
Hej,

Vi har hittat privatägd tomtmark i ett område där vi skulle vilja bosätta oss.

Nuvarande ägare har startat en lantmäteriförrättning om avstyckning av den nya tomten (som hittills alltså ingått i hans egen fastighet). Lantmäteriet har lämnat ett förhandsbesked på att avstyckningen kommer att beviljas inom det närmaste.

Snart kan det alltså bli tal om att köpa den nya tomten. Vi vill dock naturligtvis veta att vi får lov att bygga vårt tänkta hus på marken innan vi köper tomten. Här blir jag lite nyfiken på hur andra i samma situation har gjort;

- Söker man förhandsbesked på bygglov från kommunen först och förhandlar därefter med säljaren
eller
- Förhandla med säljaren först och villkora avtalet med att kommunen lämnar ett positivt förhandsbesked.

Andra lösningar? Hur har ni som varit i en liknande sits gjort?
 
Har ingen personlig erfarenhet, men jag tror att det vanliga är att man skriver kontrakt på tomten med en villkorsklausul om att köpet skall gå tillbaka om inte förhandsbesked på bygglov erhålls. Förhandsbesked är ett "bygglov light". Ofta skriver man även en villkorsklausul som villkorar avstyckningen. Lantmäteriet styckar ibland inte exakt den begärda ytan, kan i vissa fall bli 25% större eller mindre. Som köpare vill man kanske inte ha tomten om den blir för liten.
 
Troligen har LM försäkrat sig om att den nybildade fastigheten blir duglig för sitt ändamål. Sannolikt genom att ägaren redan har skaffat positivt förhandsbesked från byggnadsnämnden. I så fall följer förhandsbeskedet med "på köpet". I annat fall kan man själv ansöka om förhandsbesked och villkora köpet, som hempularen föreslår.

Alltså: Först som sist, ring byggnadskontoret för uppgift om förhandsbesked. Bakom detta beslut finns information om VA-lösningar och annat, som ni också kan ha nytta av att känna till för fortsättningen.

Det kan också vara idé att tala med ansvarig lantmätare för att förstå hur han/hon vill lösa behovet av servitut, och om avstyckningen på andra sätt är förenad med svårigheter.

Att säljaren begärt förrättning betyder att ni som köpare slipper bekymra er om kostnad och risk i samband med fastighetsbildningen. Men det kan ändå vara en god idé att villkora köpet, så att det hävs ifall själva förrättningen av någon osannolik händelse skulle stupa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.