Jag vill kunna styra frånluftsflödet i huset utan att springa runt och pilla på varenda frånluftsdon. Exempelvis vill jag förse en frånluftsvärmepump med ett tillräckligt luftflöde utan att överventilera boningshuset, genom att blanda in uteluft.
Det går ju givetvis att ha en hoper ställbara spjäll men... I värmeledningssammanhang heter den eleganta lösningen shuntventil. Jag har inte hittat motsvarande för luftflöden.
Ventshuntventiler: finns dom?
 
Vanliga spjäll som du monterar i ventilationskanaler menar du?
 
Nja. Säg att du har ett t-rör med inkommande kanaler från två håll och en utgående kanal. En shuntventil fördelar flödet mellan de inkommande så att flödet är konstant i den utgående kanalen. Nästan motsvarande kunde göras med två vanliga spjäll på de inkommande men bökigare, tråkigare, sämre och svårare att automatisera.

Shuntventil heter denna enkla anordning som sagt i vattensammanhang men om nåt motsvarande finns inom ventilation skulle det kanske kunna heta trevägsspjäll eller något liknande?
 
Detta går att realisera med spjäll. Har sett liknande lösningar på bilar med förvärmning av insugningsluften, där ett spjäll reglerar hur stor del av luften som tas från det varma grenrörsområdet resp. direkt framifrån. Shunt är dock inte riktigt rätt ord för detta eftersom shunt är en sak som leder ett flöde förbi något. I värmesammanhang brukar det vara (en del av) returflödet från radiatorerna som leds förbi pannan direkt till framledningen via shunten. Just i det fallet brukar den i och för sig ha tre anslutningar, men det behöver inte shuntar i allmänhet ha, utan det kan t.ex. vara en strypventil eller en elektrisk resistor.
 
Redigerat:
  • Gilla
Stenolofanders
  • Laddar…
Du bör inte blanda in uteluft p.g.a att då kyler du ner frånluften och sänker verkningsgraden och höjer ditt energibehov.
Enda gången du kan göra detta är möjligtvis sommartid då din FLVP (FrånLuftsVärmePump) inte behöver producera värme. Om du tycker att du "överventilerar" ditt hus tag kontakt med någon som kan justera in ditt ventilationssystem för bästa verkningsgrad och för att få projekterade flöden rätt inställda. Detta bör ha gjorts då FLVP installerades eller bytades ut mot en ny. Tyvärr är det inte så lätt för en "lekman" att laborera med luftflöden då detta kräver attt man har tillgång till luftflödesinstrument. Ett rätt injusterat ventilationssystem kan spara pengar, ett felinjusterat kostar pengar. Tyvärr kan jag inte ge dej några råd då jag inte vet storleken på ditt hus, vilken FLVP du har m.m. Men rekomenderade frånluftsflöden är c:a: WC 10L/s, Dusch/bad 15-20L/s, kök 10L/s, klädkammare 5L/s. Minimiflöden för din FLVP skall stå i din installationsmanual från tillverkaren.
Lycka till.
 
Lugn ba lugn. Frånluftsvärmepumpen finns inte än. Det är ett äldre hus, tillbyggt och tilläggsisolerat, befriande fritt från allt vad räta vinklar och byggnorm heter. Här regerar det sunda förnuftet, i form av oss som bor här nu och klåparna som föregått oss i mer än ett sekel.

I nuläget sker ventilation genom skorstenspiporna (samt paxfläkt i badrummet). Detta system funkar när det är kallt och det eldas, men är bristfälligt under den nåtsånär varma årstiden. I framtiden (fr.o.m. i vår) kommer vedpannan flytta ut i uthuset och boningshuset värmas via kulvert. Detta kommer medföra ett än större behov att ordna ventilationen. När jag ordnar ventilation passar jag givetvis på att återvinna värmen med en enkel flvp som jobbar mot ackumulatortank. Därmed får jag längre mellan eldningarna samt en kortare eldningssäsong.

Jag vill säkerställa ett lätt undertryck i huset för att förebygga att fukt tränger ut i konstruktionen, sådär hemskt knepigt är ju inte det att mäta för lekman Jansson. Mäta luftflöden dör jag nog inte heller av.

Tanken med att blanda in uteluft till flvpn är att den får ett tillräckligt flöde att jobba med, får den för lite luft avfrostar den oftare (lr?). Jag vet folk som värmer uteluft i luftsolfångare och drar igenom flvp. Ett annat tänkbart exempel där det vore bra med en "shuntventil" för luftflöden är när man vill forcera ventilationen i exempelvis tvättstugan: att låta en större del av luftflödet tas därifrån, med ett enkelt handgrepp. Eller rentav automatiserat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.