Jag har ett kallgarage som jag tänkte fixa till ytterväggarna på invändigt.

Idag är det bara panel, vindpapp och så reglar, om jag endast ska ha det till kallgarage räcker det då med isolering mellan reglarna, osb skiva och sedan gipsskiva eller ska jag även ha någon plast?

Berätta för mig så jag gör rätt, jag har inga planer på att värma upp garaget men vill få till väggarna för att bättre kunna inreda garaget.
 
Den länken hjälpte inte mig i min fråga.
 
Om garaget inte ska vara uppvärmt ska du inte ha någon plast.

Hur tjock isolering ska du ha: 95mm?
 
Helt rätt, garaget ska inte vara uppvärmt.

Isolering på 95 mm är vad jag tänkt, har reglar på 145 så ska luftspaletn vara mot vindpappen eller mot osb-skivan?
 
Panel,luftspalt,vindväv,reglar.
Men varför lägger du inte i 145mm isolering när dina reglar är den storleken?
 
Mikael_L
Kör på 145 isolering och så skippar du plasten och sätter ev OSB och gips direkt.
Tror du att du kommer greja med verksamheter som fuktar upp luften i garaget så kan du sätta plast innanför isoleringen, mellan gipsskiva och iso.
Det är om du typ kommer tvätta bilar, duscha, koka pasta och sånt, som du vill slippa den fuktbelastningen in i väggen.

Själv har jag faktiskt plastat mina väggar och tak i garaget, trots att det inte planeras att värmas upp. Men jag är av åsikten att plasten inte heller skadar något, då det under de allra flesta dagar under året faktiskt kommer vara varmare inne i garaget än utanför, även utan element.
 
Så plasten behöver inte men den kan man ändå sätta upp? känns som man får olika bud från olika personer.
 
Tja, det är lite balansgång på slak lina.

Plasten ska förhindra fukt att ta sig ut inifrån och in i väggen, eftersom den där kommer att kondensera när den kommer till de yttre kallare partierna av väggen, och glas-/stenull är inte hygroskopisk => fritt vatten på väggreglarna (trä) som är inbyggda (ej ventilerade) => mögel och röta.

I ett ouppvärmt hus är det ibland varmare ute än inne (på våren t ex), och då går processen åt andra hållet, dvs utifrån och in. Då riskerar man att fukt kondenserar mot plasten på insidan => fritt vatten på väggreglarna (trä) som är inbyggda (ej ventilerade) => mögel och röta.

Därför anses det som något mindre dåligt att utesluta plasten helt och hållet. Orsaken till att plasten kan uteslutas är att temperaturskillnaderna oftast är relativt små vilket minskar riskerna för kondens. Samt att OSB (trä) och gips i viss mån kan ta hand om lite fukt/kondens (de är hygroskopiska). Även isoleringens tjocklek påverkar. Ju tjockare isolering desto större potentiell temperaturskillnad mellan inne och ute.

Allra bäst är hygroskopiska isoleringsmaterial, typ spån- och cellulosaisolering. El massiva stenväggar.

Sedan kan framtida användare, el en själv om man skulle få nya behov, vilja ha det mer el mindre uppvärmt, och då kan det bli problem om det inte finns någon plast inne i väggen.

Enl vad jag har hört så bör normalt 95mm isolering utan plast i ouppvärmda byggnader fungera hyfsat. Men det finns säkert fler åsikter, och kanske kan det också vara skillnad mellan var i landet man är. (Det är ju lite skillnad på milt, fuktigt och blåsigt sydvästklimat här i västra Skåne och vad som gäller längre norrut.)
 
Mikael_L
Ja man får lite olika bud.

Tumregeln som verkar vara mest spridd är att ouppvärmt ska vara utan plast.
Och uppvärmt till något max gradtal, som brukar variera mellan 12-18 grader beroende vem man frågar ska likaså vara oplastat.
Och anledningen till att påstå att det inte får vara plast är risken för omvänd fuktvandring genom ångtrycket.
Att när det är varmare ute än inne så trycker det fukt in i väggen från utsidan, genom att ha plast inne i väggen så stannar fukten där.
Men utan plast så är det enda uttorkning som kan ske inåt under dessa betingelser, så själv undrar jag lite hur verklighetsförankrad tumregeln egentligen är.

Men jag motsätter mig inte den i vilket fall, det har jag alltför lite belägg för.
Men själv vågade jag plasta mitt ouppvärmda garaget, och alltså strunta i tumregeln.

Men jag tycker du med gott samvete kan strunta i plast ifall du har tänkt hålla dig med mestadels torra verksamheter där.
 
Tack för svar, nu vet jag bättre hur jag ska göra.

Då är det bara att avgöra om jag ska köra på 95 eller 145 mm isolering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.