Nyinflyttad i hus och fullständig novis på det här med fjärrvärme. Tror jag behöver lite tips och råd, för det känns som att det behövs.
Temperaturen inne ligger mellan 17-19 grader just nu och pendlar en hel del. Elementen har stått på max i alla rum. Vi har en täljstenskamin som vi eldar i som ger mycket värme.

Fjärrvärmen är en Danfoss ECL Comfort 100M, där vi har haft inställt på komfortvärme och -2 på temperaturkurvan. Cirkulationspumpen har varit på max (tredje läget). Vattentempen (om det är det som temperaturmätaren visar) har legat mellan 20-30 grader.
Den andra mätaren med två visare är ställd på ca 0,8 (svart) och 1,5 (röd).
Den grå digitala mätaren har bara en knapp och är fullständigt obegriplig, jag ser inte vad några inställningar betyder.
Tror att det sitter en givare utomhus som reglerar någon temperatur.

Fick första fakturan där vi hade gjort av med 1,624 mwh på en månad, något som jag tycker känns mycket. Dyrt var det också, men det beror väl på att vi har en av Sveriges dyraste fjärrvärmetaxor här. Huset är annars tämligen nyrenoverat inne och ute med bl a nya fönster.
Vilka inställningar kan vi förbättra för att få en jämnare temperatur inomhus utan att det kostar skjortan? Och kan vi ställa ner något för att komma undan billigare?

Som sagt - helt grön på området så berätta utförligt.
Tacksam för tips!
 
Jag skulle skjuta upp kurvan lite, misstänker att - 2 som du nämnde är att kurvan är förskjuten - 2 grader neråt. Kanske +3 istället och sen sänka termostaterna till mitten. Då får termostaterna en chans att jobba, nu står dom och kallar på max värme hela tiden och blir aldrig nöjda.

Att göra så kommer dock inte att sänka din förbrukning. Om temperaturen går upp så kommer även förbrukningen att göra det. Men du kan få lite jämnare temperatur i huset.

Sent from my HTC One X using Byggahus
 
1600 kWh på en månad låter ju inte överdrivet mycket. Tänk på att varmvatten ingår i det också. Vilken värmekurva har du inställd? Alltså inte finjusteringen utan kurvlutningen. (ett litet svart vred som man kan ändra med en liten skruvmejsel)
Har ni termostater på elementen ska de inte stå fullt öppna om ni vill ha nytta av värmen från kaminen. De ska stå på ca 21 grader, eller vad man nu vill ha för temp, Annars eldar fjärrvärmen på även om ni eldar i kaminen och ni sparar inga pengar.
 
Cirkulationspumpen kan du ställa ner till 1 eller max 2 om du bor i en normal villa.
Mätaren med röd och svart visare är den som visar hur hög vattennivån är i systemet, tror att du ska fylla systemet och lufta radiatorerna. Och som Anders skrev, dra upp förskjutningskurvan till +3 så blir det nog bättre.
 
Tack för svaren!
Har nu ställt alla element på 3:an (det ska väl vara runt 20 grader) och samtidigt även sänkt cirkulationspumpen till tvåan så länge. Gör pumpens hastighet något på uppvärmningskostnaden?
Ska även se över kurvlutningen - återkommer.
 
Ju lägre pumphastighet du har ju lägre fjärrvärmeflöde men högre fjärrvärmetempdiff. Fjärrvärmeleverantörerna vill ha så låg returtemp som möjligt, vissa har straffavgifter om man har högt flöde och låg tempdiff.

Låg pumphastighet ger visserligen ojämn temp över elementen, varma upptill och kalla nertill.

Just nu har vi ca 65/25 grader tillopp/retur på fjärrvärmen å 42 grader i framledning till elementen. Trycket i elementslingan ligger på 1,7 bar, säkerhetsventilen öppnar vid 2,5 bar. Vi har tryckstyrd pump och den ligger på lägsta hastigheten (5 watt av max ca 22 watt)
 
Tack för flera bra svar!
Nu står som sagt pumpen i läge två, så får vi se om man även kan sänka ner det till ett. Huset är 124m2 + 40m2 källare (där inga element är på) för kännedom.

Har även kollat av kurvlutningen (om det nu är det lilla svarta vredet till höger innanför luckan) och det är ställt på 1.0.
Vredet bredvid är ställt i högsta läge (14 ser det ut som).
Är detta optimalt eller kan man tänka annorlunda här?
 
Ok kurva 1.0 ger ca 44-45 grader i framledning vid 0 grader ute och det är väl ganska normalt, lite beeroende på hur väl isolerat huset och hur stora radiatorer ni har. Vredet som står på 14 betyder nattsänkning som vid kurva 1.0 sänker framledningstemepraturen med 35 grader på natten, alltså väldigt mycket.
Hur står vredet med solen/månen och klocksymbolen inställt? Står det inställt på klockan så stängs värmen i princip av vid de tider som är inställda på uret med dessa inställningar.
 
Redigerat:
unclepunk skrev:
Har även kollat av kurvlutningen (om det nu är det lilla svarta vredet till höger innanför luckan) och det är ställt på 1.0.
Vredet bredvid är ställt i högsta läge (14 ser det ut som).
Är detta optimalt eller kan man tänka annorlunda här?
Har du en klocka installerad under luckan, om du inte har det så behöver du inte bry dig om det vred som är märkt ""bevakning/stanby" 1-14 Auto", men om du har klocka installerad och har funktionslägesvredet ställd på "klocka" så styrs hur mycke (natt)sänkning det blir när styrpiggarna på klockan triggar.
 
Ingen klocka installerad och anläggningen inställd på komforttemperatur (solen). Innebär det att jag inte ska bry mig om det andra vredet?
 
Redigerat:
Har du ingen klocka installerad så kan du strunta i det andra vredet
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.