Om man vill kyla ett rum för att ha det svalt på sommaren. Hur går man till väga för att överföra kylan från aggregat till rummet? kan man t.ex installera rör i taket som är konduktiva till någon form av träpanel så man slipper att se rören och monotona fläktar?
Eller blir det mögelskapande kondens?


Tänker mig ett system där en värmepump plockar värme ur en slinga med rör och dumpar värmen utomhus (berg eller mark). Kostnad?
 
Finns idag lösningar med kylpaneler som monteras i taket, antingen är de fullt synliga för bästa effekt. Man kan dölja dem med innertak men det måste finnas öppningar så att luftväxling kan ske, detta försämrar även effektiviteten.
Alternativet är att sätta in en fläktkonvektor på ett bra ställe där den inte syns, moderna modeller är relativt tysta.
Har du bergvärmepump får du kyla genom att cirkulera köldbärarvattnet utan kompressorn behöver gå, det enda som drar ström är cirkulationspumpar och ev. fläktmotorer i fläktkonvertern.
 
På nordbygg för några år sedan tror jag att det var LK som hade tak-kyla med i princip vanlig golvvärme slang och plåt ovanför ett gipstak och de hade märkbart svalare i sin monter än övriga.

Sent from my LT26i using Byggahus
 
En väl fungerande daggpunktsreglering behövs. Annars så riskerar du att få regn inomhus.

Vet inte om det finns färdiga produkter för det, men annars så får du fixa en regulator och temp/fukt-givare som ska sitta i den betjänade ytan, som får räkna ut aktuell daggpunktstemperatur och sen begränsa temperaturen ut till kyltaket till aktuell daggpunkt.

Sent from my Nexus 7 using Byggahus
 
Går iofs att lösa med självverkan också, hög systemtemperatur typ 20 grader. Men då ska kyltaket vara rätt så stort.

Sent from my Nexus 7 using Byggahus
 
Man kan ju bygga golvvärme med rörslingor som leder vätska vilket är konduktivt kopplat till trägolv ovanpå. Det borde gå att göra samma från taket också men med omvänd följd eftersom kyla rör sig nedåt ..?
 
Det går att utföra, i kontorsbyggnader så används ofta kylbafflar i tak för att kyla.
Men en varm och fuktig sommardag, säger 23 grader och en relativ fuktighet på 75% så ligger daggpunkten på drygt 18 grader. Om du då leder ut vatten i ett kyltak och temperaturen på vattnet är säg 14 grader så kommer du att få en hel del kondens på kyltaket.

Det är då daggpunktsregleringen behövs för att se till att vattnets temperatur inte underskrider den aktuella daggpunkten.

Sent from my HTC One X using Byggahus
 
  • Gilla
Jolab
  • Laddar…
Innebär det att det finns en lägsta temperatur man kan kyla till utan kondensproblem? eller om man kyler ner till strax innan daggpunkten konstant så sjunker även daggpunkten i takt med att temperaturen sjunker i rummet?
 
Nej, luftfuktigheten kommer inte att gå ner. Den relativa fuktigheten kommer att öka till 100% och stanna där tills temperaturen går upp igen. Vill man kyla mer så får man ta hand om kondensvattnet eller avfukta luften.

Sent from my Nexus 7 using Byggahus
 
Mao det behövs en avfuktare parallellt? Kanske man bör ordna radiatorn så att den kan hantera kondens utan "spill".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.