Hej!
Har en äldre skånegård anno 1900 med två skorstenstockar varav en ser intakt ut medans den andra är kapad just under taknocken. Den intakta stocken står i köket och har varit kopplad till en huskvarna spis medans den andra i vardagsrummet har använts till en gjutjärnskamin. Både spis och kamin är sparade ute i logen.
Jag tänkte börja med att återställa skorstenen i vardagsrummet men vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja. Någon som har erfarenhet av detta?
Idag är skorstenen pluggad med en järn platta..har en dålig bild på hur det ser ut.
Alla tips är välkomna!
Mvh
Har en äldre skånegård anno 1900 med två skorstenstockar varav en ser intakt ut medans den andra är kapad just under taknocken. Den intakta stocken står i köket och har varit kopplad till en huskvarna spis medans den andra i vardagsrummet har använts till en gjutjärnskamin. Både spis och kamin är sparade ute i logen.
Jag tänkte börja med att återställa skorstenen i vardagsrummet men vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja. Någon som har erfarenhet av detta?
Idag är skorstenen pluggad med en järn platta..har en dålig bild på hur det ser ut.
Alla tips är välkomna!
Mvh
Jag skulle börja med att låta en sotare titta på skorstenarna. Kanske den intakta skorstenen går att använda som den är? hur som helst, eftersom det har varit uppehåll i användningen så måste en sotare titta på den innan du kan ta den i bruk. Möjligtvis kan den behöva renoveras invändigt genom glidgjutning. Samma gäller den skorsten som är kapad under nock. Det är ingen stor sak för en murare att återställa det som fattas. Kanske de gamla tegelstenarna ligger och skräpar någonstans? Försök att få en murare med byggnadsvårdsintresse så att du får en skorsten med de gamla dimensioner och utkragningar och inte bara en fyrkantig klump.
Vill du sätta tillbaks de gamla eldstäderna eller någon modernare variant? Vill du använda de gamla så måste de troligtvis gås igenom och renoveras. Ofta är den invändiga keramiken bortbränd, spjäll utslitna, etc. Eldar man i en sådan kan gjutjärnet spricka. Det finns folk som renoverar järnkaminer om du inte är händig till att göra det själv.
På frågan om vilken ände du ska börja i så föreslår jag att börja med att kalla på sotaren för att få en bedömning av skorstenarna.
Järnplattan ser ut att vara från en gammal sättugn.
Vill du sätta tillbaks de gamla eldstäderna eller någon modernare variant? Vill du använda de gamla så måste de troligtvis gås igenom och renoveras. Ofta är den invändiga keramiken bortbränd, spjäll utslitna, etc. Eldar man i en sådan kan gjutjärnet spricka. Det finns folk som renoverar järnkaminer om du inte är händig till att göra det själv.
På frågan om vilken ände du ska börja i så föreslår jag att börja med att kalla på sotaren för att få en bedömning av skorstenarna.
Järnplattan ser ut att vara från en gammal sättugn.
PS
om du är händig kan du göra egen glidgjutning
http://www.byggahus.se/forum/varme-allmant/43297-egen-glidgjutning-godkand.html
om du är händig kan du göra egen glidgjutning
http://www.byggahus.se/forum/varme-allmant/43297-egen-glidgjutning-godkand.html
Tack Sommartorparen! Blir att plocka utt sotaren först som du säger.
Hittade även denna linken http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/en-frisk-skorsten-i-ett-friskt-hus som är läsvärd.
Mvh,
Henrik
Hittade även denna linken http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/en-frisk-skorsten-i-ett-friskt-hus som är läsvärd.
Mvh,
Henrik
Hej igen!
Har varit hemma i huset nu under vintern och passade på att släpa fram två kaminer som stått ute i logen sen jag köpte gården. Vid en närmare titt visade det sig att dem är koks kaminer och tyvärr inte avsedda för ved eldning som jag antog.
Finns det idag ngt bra alternativ att elda med (pellets?) eller blir det till att leta rätt på ved eldande kaminer istället? Hade gärna använt mig av kaminerna eftersom dem är både vackra och i bra skick..
Mvh
Har varit hemma i huset nu under vintern och passade på att släpa fram två kaminer som stått ute i logen sen jag köpte gården. Vid en närmare titt visade det sig att dem är koks kaminer och tyvärr inte avsedda för ved eldning som jag antog.
Finns det idag ngt bra alternativ att elda med (pellets?) eller blir det till att leta rätt på ved eldande kaminer istället? Hade gärna använt mig av kaminerna eftersom dem är både vackra och i bra skick..
Mvh
Om det är den höga typen av gjutjärnskaminer som är vanlig i gamla skånska hus så går de alldeles utmärkt att elda ved i.
Jag har en sådan i stugan och eldar från morgon till kväll på vårar och höstar. Man eldar med tunnt klyvna vedträn eller okluvna pinnar som man lägger i den övre luckan. Tidningspapper i den undre luckan där man tänder på. Reglerar draget med luckan vid asklådan. Har man fått ordentlig glöd av pinnarna så kan man (om man vill ha mera värme) med spiskroken lyfta bort några ringar i spisplattan på toppen av kaminen för att där lägga ner ett eller två tjockare vedträn och få lite mera varaktig värme. Till skillnad från moderna järnkaminer där man eldar en brasa i taget, så håller man i en sådan här kamin elden ständigt igång, men undvik lägga i för mycket åt gången. På grund av besväret att ständigt mata in ved så föredrog man förr att elda koks i dessa kaminer.
Om det är gamla kaminer så är det viktigt att se till att keramiken invändigt är i gott skick, annars kan järnet spricka när du eldar. Kaminerna behöver muras om lite då och då, och det finns fackfolk som gör detta om du inte själv vill ge dig på det.
PS Typ en sådan här menar jag:
http://www.spis-kamin.se/bilder/kaminer/stor/Bild.jpg
Jag har en sådan i stugan och eldar från morgon till kväll på vårar och höstar. Man eldar med tunnt klyvna vedträn eller okluvna pinnar som man lägger i den övre luckan. Tidningspapper i den undre luckan där man tänder på. Reglerar draget med luckan vid asklådan. Har man fått ordentlig glöd av pinnarna så kan man (om man vill ha mera värme) med spiskroken lyfta bort några ringar i spisplattan på toppen av kaminen för att där lägga ner ett eller två tjockare vedträn och få lite mera varaktig värme. Till skillnad från moderna järnkaminer där man eldar en brasa i taget, så håller man i en sådan här kamin elden ständigt igång, men undvik lägga i för mycket åt gången. På grund av besväret att ständigt mata in ved så föredrog man förr att elda koks i dessa kaminer.
Om det är gamla kaminer så är det viktigt att se till att keramiken invändigt är i gott skick, annars kan järnet spricka när du eldar. Kaminerna behöver muras om lite då och då, och det finns fackfolk som gör detta om du inte själv vill ge dig på det.
PS Typ en sådan här menar jag:
http://www.spis-kamin.se/bilder/kaminer/stor/Bild.jpg
Redigerat:
Mitt råd är att du kontaktar någon expert på gamla spisar för råd om eldning och underhåll. Bestämmer du dig för att köpa modernare eldstäder så är dessa gamla kaminer säkert säljbara.
Några tips:
Smedjan i Hannas (Österlen)
http://hannassmedja.se/
Station Nord (Helsingborgstrakten)
http://www.stationnord.se/foretaget/foretaget.htm
Finns säkert andra också.....
Några tips:
Smedjan i Hannas (Österlen)
http://hannassmedja.se/
Station Nord (Helsingborgstrakten)
http://www.stationnord.se/foretaget/foretaget.htm
Finns säkert andra också.....