Hej,

Jag har "fått" ett problem efter att ha satt på en regnhuv påskorstenen. I korta drag har följande hänt:

1. När jag inte hade någon huv alls hade jag inget problem med att elda i öppna spisen, det var bra drag och rök inte in.

2. Av någon anledning ville jag ha en huv för att inte få in vatten i skorstenen, jag hade ju ändå bytt ut olja till luftvatten så det var ju vettigt. Men problemet blev att det ofta kröp ner rök i luftkanalerna så det luktade rök i badrum och sovrum.

3. Jag tänkte (och även plåtslagaren) att då murar vi fast ett rör från kanalen från öppna spisen som går "igenom" huven och en bit upp så är problemet löst. Jojo, det har resulterat i att jag nu inte kan elda över huvud taget utan att bli inrökt. Av någon anledning så blir det inget drag i skorstenen och jag har provat att elda papper högt upp i kanalen för att locka fram draget men nää. Det ryker in i rummet och nu är den vitmålade öppna spisen inte vit längre, redan efter tre försök. Alltså, bordet inte bli bättre drag i kanalen nu när det är ännu längre "kanal" i och med förlängningen? Eller - är det så att den just nu väldigt milda väderleken spelar ett spratt med mig? Borde ju råkat ut för detta problem tidigare i så fall så flitigt jag har eldat genom åren.

Tacksam för tips!
 
Kanske försöka med en vinddriven "ventilator" typ som bilden, som monteras på skorstenen?abc-snurra-130-aspirotor.jpg
 
Stickan56
Hur har du det med tillluften? Prova att öppna en dörr eller ett fönster när du tänder. Om det fungerar bra då så är det tillluften som måste ökas.

MVH Stickan
 
Oj, tack för snabbt svar! Det låter intressant, den är alltså till för att öka trycket även för en eldningskanal? Den ger inget om det inte blåser eller hur fungerar det?
 
Stickan56
Spisen kräver lufttillförsel vi förbränning. Om du inte har tillräckligt med luft in i huset bildas undertryck och då ryker det in. Att öka draget hjälper inte om du inte får in samma luftmängd genom otätheter eller tilluftsventiler.
Att det luktade rök i badrummet tyder på att luften går åt fel håll (underttryck) i ventilationen från badrummet.

MVH Stickan
 
Redigerat:
Om allt annat är lika som det var innan muraren var där så skulle jag nog kolla så han inte fyllt med bruk i kanalen av misstag. För är det som du säger en öppen spis och det har fungerat innan så är det inte tilluften som spökar för en öppen spis förbrukar mellan 100-200m³ kuft i timman
 
Stickan56
Den största förändringen skedde när oljepannan åkte ut. Oljeeldningen värmde skorstenen och då förstärktes draget i de övriga kanalerna också. Gjorde du någont annat t.ex passade på att täta fönster och dörrar?

MVH Stickan
 
Håller med om allt ovan
Testeld med öppet fönster/dörr. Funkar det inte så är nog kanalen igensatt på nåt vis!
Har ni dragit igenom den med viska, efter arbetet?
 
Tack för alla svar,
Efter att oljepannan åkte ut har inget annat gjorts som fönsterbyten etc. Jag har provat att ha vidöppen dörr och fönster när jag proveldat men det ryker in ändå. Jag var ej med när killen murade så jag vet inte om han hade någon viska. Jag ska prova kika ner i röret uppifrån i morgon när det är ljust samt prova köra ner en viska och se om den stöter på patrull på vägen ner.

Jag har en viska men har aldrig provat en sådan, ska den kunna komma ner ända ner till eldstaden eller iaf ner till spjället? Om det nu är så att han tabbat sig och spillt murbruk i kanalen, går det att åtgärda?
 
Stickan56
Det är vanligt vid denna typen av väderlek ( +8 grader i Stockholm ) att kall luft ligger som en propp i skorstenen. Om luftflödet inte går åt rätt håll kan du försöka att vända det. Gör en fackla av en tidning, tänd i ena änden och för upp den i öppna spisens kåpa mot spjället (som skall vara öppet) då brukar luftströmmen vända. Sedan kan du tända sjäva brasan.

MVH Stickan
 
Redigerat:
L
Jag håller med alla andra ovan.

Du måste få stillstående luft i kanalen och det är därför du får detta problem.

En liten fråga.

När det tar sig puffar det till i kaminen som en liten smäll då?
 
Nu har jag kört med viska i skorstenen och den passerar utan problem ända ner till spjället. Jag har som sagt provat att elda högt uppe vid spjället med en boll av tidningspapper men det har inte gett något resultat, ingen puff eller smäll märks av. Däremot tycker jag att det är hyfsat "drag" i själva elden av tidningen när jag har den på en uppe vid spjället och det liksom susar precis som vid drag. Men när jag sedan tänt elden i eldstaden (i denna öppna spis) så är det precis som om spjället vore stängt = host host. Har inte vågat prov-elda mer idag, frugan skulle halshugga mig.

Jag hoppas och tror att det är det milda märkliga vädret här i Stockholm som spelar mig ett spratt och som några fler misstänker kan vara boven. Måste åka och köpa färg till murstocken också som nu är svart i stället för vit på utsidan runt öppningen och en bra bit upp, efter bara tre eldningsförsök. Nästa eldningsförsök får bli när det är kallare ute, och när inte frugan är hemma på många timmar =)

Mvh
Janne Rikdur
 
Drag uppstår av mellanskillnaden mellan rökgastemperatur och ute temperatur
vid milt väder och om det dessutom är grått disigt blir det trögt att få igång draget

Då räcker inte ett tidningsblad till för att få ökat drag
utan du får nog elda flerblad så skorstenen får lite högre skillnad på temperatur.

Om det ändå inte fungerar finns rökasfläkt att montera ovanpå skorstenen
om sådan väljs är ejektor typ att föredra eftersom röken blåses rakt upo vilket minskar risken för att röken
kan sugas ner i ventilations kanaler.
 
Jag känner igen problemet från fritidshuset. Eftersom murstocken är kall, då du inte kör oljepanna längre, så ligger kalluften som ett lock. Vi brukar köra varmluftspistolen några minuter för att få ordning på draget.
 
Pinsamt länge sedan jag skrev men nu vet vi i alla fall varför det ryker in.

Plåtslagaren som förlängde rökkanalen genom huven satte dit ett för smalt rör jämfört med kanalens storlek = timglaseffekt. Rökkanalen som är anpassad till eldstaden smalnar alltså av till närmare hälften av diametern där det nya röret börjar och röken hinner därför inte ut längst upp i skorstenen. Därför väller röken ut vid eldstaden och ut i rummet.

Det här fick jag förklarat för mig hos en kamin-butik som säger att man ska alltid ha samma dimension när man förlänger skorstenen med ett extra rör. Däremot, om jag hade haft en insats i öppna spisen skulle det "troligen" inte spelat någon roll då utröret från en insats är ännu smalare.

Jag har påtalat det här för plåtslagaren som sagt att han ska åtgärda detta men som nu lyser med sin frånvaro....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.