Hej,

Vi ska bygga ett altantak och jag undrar hur man bör göra infästning av bärlinan i fasaden för att inte riskera att förstöra putsen. Jag tänker dels på risk för sprickbildning vid själva infästningen (dvs när man drar åt skruvarna) och dels eventuella framtida problem (t ex fukt) med att ha trä infäst direkt mot putsen. Vår putsare sa att det är bra att ha t ex metall mellan puts och trä men har inte hittat något bra beslag/balksko som minimerar antalet hål i putsen. Har också funderat på att ha annat material (plastlist etc) mellan trä och puts..

Någon som vet hur man ska göra för att undvika problem med putsfasaden?

Tacksam för snabba svar, tänkte börja i helgen.. :)
 
Vad är det bakom putsen?
 
Det är ett gammalt hus (1938) av träkonstruktion så det sitter trä bakom putsen (ganska kraftigt har jag för mig, 3-4 cm tjockt), sedan lite vass och hönsnät emellan.. Är inte så orolig för att få det att sitta fast, mer bekymrad över vad som kommer att hända med putsen som vi för övrigt gjorde om i höstas.
 
Ah ok, då förstår jag din oro, känns som putsen är ganska känslig på en sådan fasad. Har tyvärr ingen erfarenhet av puts på träkonstruktion så jag kan inte svara på din fråga om sprickor. På baksidan av bärlinan hade jag häftat fast syllpapp som fuktskydd.
 
Här hade du lite mer info än i din andra tråd i samma ämne!

Med den väggkonstruktionen skulle du kunna använda dig av distansrör som förhindrar att putsen krossas.
 
tack för svar! syllpapp låter som ett bra alternativ mellan trä och puts.

Någon annan som har tips för att undvika sprickbildning?
 
Hej Anaitis, såg inte ditt svar innan jag tackade för tips om syllpapp..

Kan du ge lite mer info om distansrören? vilken typ och längd i så fall för att behålla bra bärighet i konstruktionen?
 
Distansrören sätts in genom putsen så att de förhindrar denna från att krossas.
Anpassa diametern så att den överensstämmer med ngn tillgänglig hålsåg på marknaden.
Du fräser sen med hålsågen ut puts i sån omfattning att rörstumpar kan tryckas in i putsen.
Rören håller därefter dina beslag eller trädetaljer ut från putsen så att du kan dra åt ordentligt med skruv utan att krossa putsen.
Matrial till rören kan vara galvat stål, aluminium, rostfritt eller plast.
 
OK, tack. Fick tag i en kille på Beijer som rekommenderade ungefär samma lösning, men om vi fick problem med bärigheten kunde man förmodligen köra med bara papp bakom bärlinan enl honom (dvs utan distanser i så fall).

En annan fråga; måste man verkligen använda tryckimpregnerat virke till takkonstruktionen? kan förstå om man ska ha det till stolparna men inte riktigt att det skulle vara nödvändigt till takstolar etc som sitter precis under plastskivorna (takbeläggningen).. Vi vill måla vitt och skulle gärna undvika att vänta 2-3 år med målningen.

Vet någon vad som gäller?
 
Nej jag hade använt vanligt virke till detta och målat alla sidor innan uppsättning (oljat, grundat och strukit första gången) för att sedan göra sista strykningen när allt är uppsatt. Färg och syllpapp på baksidan ger ett fullgott skydd. Om det är kanalplast du skall sätta så måste dessutom (i de flesta fall) virket vara målat om det ligger mot plasten för annars kan den bli missfärgad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.