Jag hade tänkt att göra ett slutet system för mitt diskvatten jag släpper ut från mitt fritidshus.

Jag har endast ditburet vatten från dunkar men även det vattnet måste samlas upp på något sätt och inte gå rakt ut i naturen.

Jag hade tänkt ett rör från handfat/diskbänk rakt ner i en "stor" plasttank som efter behov får tömmas.

Finns det någon som har några tips på lösningar för detta vatten? Eller om det överhuvudtaget är så man tar hand om disk/handfat vatten?
 
Krilleman
Det som har gjorts i sverige sen Dackefejden är att man grävt sig en stenkista till sitt köksavlopp, enkelt och bra.

Godkänt? Nej
Beprövat? ja!
 
Alltså... Det låter inte som nån särskilt bra idé... Ska du ha slamtömning på den här plasttanken sen då? Sånna tömningar kostar en hel del och tanken fylls snabbare än man tror. Dessutom är det tillståndsplikt på slutna tankar och det finns nog ingen kommun i Sverige som beviljar tillstånd för gråvatten till sluten tank...

Om man ska gå enligt boken så ska man först ha en 2-kammarbrunn och därefter en infiltration. Nu blir det nog oproportionerligt dyrt om man inte ens har indraget vatten, så stenkisteidén kanske inte är så dum ändå (alternativt en primitiv infiltration där man har nån liten rensbrunn och sen ett dräneringsrör med lite makadam under). Visserligen inte godkänt, men förhoppningsvis räcker det att säga att man inte har nåt vatten indraget så prioriterar dom bort att ens titta på ditt avlopp...
 
Ok tack för det.
 
I ditt fall är det inte helt omöjligt att du kan få en stenkista godkänd som avloppsanvläggning, eventuellt med villkoren att vatten inte får vara indraget.

Under senaste året har man helt börjat ompröva anläggningar som hanterar små mängder BDT-vatten. Vattnet innehåller långt under tillåtna värden för kväve (8%) och klarar även kraven för fosfor vid hög skyddsnivå (10%). Det som återstår är det biologiska material som förbrukar syre under sin nedbrytning.

Under vintern vet jag att kommunerna i landet har diskuterat just BDT-avlopp och det som har förts fram är att BDT-vatten normalt sett inte innehåller smittämnen.

Mitt råd till dig är att ringa upp en handläggare och lägga fram förslaget och fastighetens förutsättningar. Du kommer inte att få ett klart besked med en gång men handläggaren kan däremot säga nej direkt om han/hon vet med sig att de inte tillåter stenkistor och att du garanterat kommer få avslag.

Lycka till och tala gärna om hur det går.
 
Då ska jag kontakta dem och se vad de säger. Tack för svaret.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.