Hej!
Jag är lycklig ägare till en föredetta verkstad på säkert 50 kvm, troligtvis större. Problemet är att verktygen rostar.

Så vilket är det mest ekonomiska sättet att lösa problemet på?

Byggnaden är gammal och byggt i timmer, klädd med utvändig panel. Insidan är klädd med tegel och mellan teglet och väggen finns isolering (gullfiber).

Grunden är gjuten platta och ena väggen pryds av ett stort englasfönster. Ena väggen utgörs av en gigantisk port, stor nog för att backa in en skördetröska igenom. Det finns glipor i porten och man kan se dagsljus.

Det är alltid kallt. Jag misstänker att det är pga betongplattan. Uppvärmning saknas, vatten saknas. El finns i forma av både tvåfas och trefas.

Hur gör ni? Avfuktare? 100 torrbollar ;) ? Eller biter i det sura äpplet och värmer med el?

Tack på förhand
/Carl-Johan
 
Jag har ett ouppvärmt garage med liknande problem som du, dvs ytrost på tex skiftnycklar mm. Funderar på att köpa en luft/luft så småningom men har rätt många projekt som får gå före:)

Värmer upp med fläktar när jag har flera dagars arbete framför mig, annars får det vara kallt.
 
Täta gliporna och sätt in en avfuktare borde hjälpa.
Är taket isolerat?
 
Jag har nu aldrig haft värme eller avfuktare i mina verkstäder eller andra eknomiutrymme och ändå aldrig haft någon rost eller andra fuktproblem. Dessutom är det nog fuktigare in Skåne än i Västmanland antar jag.
 
Antingen satsa på viss uppvärmning till 6-10 grader med en rejäl luftluftvärmepump som har underhållsvärmefunktion plus en enklare typ av avfuktare (kan då vara en kondensavfuktare som placeras halvhögt där det är varmare än på golvet), alternativt en professionell sorptionsavfuktare från t.ex. Munters. Sorptionsavfuktare drar mer el än kondensavfuktare men klarar betydligt lägre temperaturer. Rostar gör det från ca RF60% och högre, dvs under en stor del av året med det klimat vi har i Sverige. Lämpligt att ligga på ca RF45-55% i garaget.
 
Redigerat:
Ni ska ana att jag inte var helt nöjd att hitta ytrost på mina fina bahco-verktyg :(
Vi har knappt flyttat in och det finns stora planer för snickarboden! Jag vill ju ha pelarborrmaskin och bandsåg och liknande och så stöter man på rost! Va fan :)

Taket är issolerat. Nu är säkert issoleringen lite si och så i en sådan här gammal byggnad.

Så kontentan är att täta glipor och värma upp, eller avfukta. Att bara värma upp sänker ju luftfuktigheten.

Vad är egentligen billigast; Att värma upp till typ 5-10 grader med luftvärmepump, eller låta byggnaden vara kall och köra en avfuktare? I vårt klimat så är väl en sorbtionsavfuktare det enda som funkar i en ouppvärmd byggnad, eller har jag fel? Temperaturen ligger nämligen på minusgrader vintertid i byggnaden och då funkar väl inte en 1500-kronors avfuktare från Jula?.

mvh
Carl-Johan
 
Är det inte bättre med glipor så att det blir luftigt därinne?
 
Hej, jag har förstått att inte alla L/Lpumpar fixar att ge endast underhållsvärme utan att isa igen i utedelen så kolla noga först. Magkänslan säger att avfuktaren drar minst. Men det kan du lätt räkna ut genom att kolla på specarna på alternativen.

Fördel med L/L är ju att du kan få varmt när du är där och jobbar. Avfuktaren värmer dåligt ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.