Halloj!

Vi har en gammal branddamm på gården (ca 600kvm) som har blivit helt igenvuxen under åren. Tydligen ska den vara 2-3m djup men tittar man ner idag så ligger de packade löv bara nån decimeter under vattenytan. Se bilder här: http://wheretheforestends.blogspot.com/2011/01/trasket-branddammen-slyrojning.html. De växer till och med träd mitt i dammen i dagsläget som vi har börjat röja bort lite smått nu när det är is.

Vattnet som är kvar i är helt dött och stinker vilket inte är så trevligt, sen så skulle de ju vara ännu trevligare med en någorlunda ordnad damm med lite liv i!

MEN hur ska vi få den nuvrande stinkande två decimeters djupa djungel pölen att se ut lite mer såhär: http://www.nancystradgard.se/media/stor_damm.jpg ???

- Jag antar att man först måste rensa ut allt bös som ligger i dammen, men hur??
- De kommer ju även att falla ner fler löv och annat joks i dammen under kommande år så därför skulle vi vilja ha nån typ av fisk i som äter upp allt sånt och håller rent. Va finns det för alternativ då??
- Sen så måste väl vattnet syresättas på något sätt, ska man kalka de först så de blir rätt ph-balans och sen sätta in nån pump så de blir cirkulation? Eller hur gör man??

Slutresultatet vill vi ska vara ett så underhållsfritt alternativ som möjligt! Bara eventuella fiskar mår bra och att det inte växer igen igen :) De behöver inte vara glasklart vatten eller så..

Väldigt tacksam för kloka råd i rätt riktning!! :)
 
Hej!

Jag skulle ta dit en stor grävmaskin (med lång räckvidd) som kan rensa och gräva ur dammen. Vänta ett år innan du släpper i fisk.

Om du släper i karp som äter växtdelar och annat så kommer dom rota runt i botten och göra vattnet lite grummligare.

Det är inte säker vattnet behövs syressättas med en pump men det hjälper.
Du kan ta ett vatten prov för att se vad du har för vatten och därefter kalka om du nu skulle behöva det.

Låna en bok om dammar på biblioteket och läs på .
 
Redigerat:
  • Gilla
Fson
  • Laddar…
Jag kan inte avgöra den befintliga dammens konstruktion. Rör det sig om en grävd grop med spontan bräddning har ni ett helt annat projekt än om tillflöde och avrinning regleras på naturlig väg. I senare fallet behöver ni bara hjälpa naturen på traven.

Dammen på er blogg som ni har som förebild anser jag har för branta kanter. Och vill man forma en vattenspegel naturligt och självklart kommer ni snart att upptäcka ett nytt problem. Grävningen ger stora mängder deponimaterial, som kräver ytor och eftertanke. En damm på 600 kvm kräver totalt ytterligare mellan 900 och 1.500 kvm mark. Planlägg alltihop i samlat grepp!

Allra störst glädje av en damm får man genom att på någon av dess stränder anlägga en rejäl våtmark. Från denna strand låter ni dammens botten långsamt slutta ut mot anläggningens djupdel. Exempelvis näckrosor kräver drygt en meters djup.

Eftersträva en flikig strandlinje! Och välj gräventreprenör med omsorg. Tekniska kontoret i er kommun kan säkert hänvisa till folk som vet hur man anlägger kväve/fosfordammar (som låter mycket tråkigare än de är).

Man får bara gräva i naturliga vattenflöden med länsstyrelsens tillstånd. Rör det sig om ett sådant projekt räcker det absolut inte med lånebok från bibblan. Då behöver ni professionellt stöd av handplockad trädgårdsarkitekt, eller (ännu hellre) någon som hjälper lantbruk med EU-stödda ytvatten.
 
  • Gilla
Hjalmarson1
  • Laddar…
Okey, men de finns alltså grävmaskiner som har så lång räckvidd? Rör sej nog om uppåt 10m till mitten på vissa ställen men de kanske inte är några problem? Att låna en bok var ingen dum idé :) kan vara bra att få lite kött på bena i alla fall!

Ska vara stensatt, men jag vet inte om botten är de för de, de kan ju vara så att bara kanterna är de. På vissa ställen så är kanterna 90 grader och verkar fortsätta så ner till botten. Men i ena hörnet så verkar de vara mer "långgrunt", men vad ska man ha den delen till?

De enda tilloppet är ett gammalt dräneringsrör från vårt hus, och jag tror även grannens regnvatten åker ner där. Sen så är det en pytteliten bäck som vattnet rinner ut från. De är ju en gammal grävd branddamm så de är inget naturligt vattenflöde. Men de kanske skulle vara bäst att kolla med länsstryrelsen för säkerhetsskull.

Vad får man räkna med för kostnad för ett sånt här projekt??
 
Vi grävde ur våran damm för ett par år sen. Hade en maskin med 20 meter lång arm.
Men för att nå till andra sidan byggde han helt enkelt en lite ramp av dom andra massorna som han sedan kunde köra ut på.
Som sagt, det största problemet är att göra sig av med allt man gräver upp.
Och att försöka hålla det från att växa igen.
 
Ah men en sån borde ju räcka! mhm de är 30-50 års lövsamling där så de är nog en hel del. Får be dom gräva en grop och trycka ner de i när de ändå håller på :)

Jomen hur ska man hålla rent då? Ja vill ju inte springa runt med håv eller så. Finns det några lövätande fiskar? ;)

Får man fråga hur mycket det gick på att få dammen utgrävd? Och hur stor var dammen?
 
Du har pm.
 
Det sediment du har i dammen är utmärkt som jordförbättring. Halva grävjobbet är att bana av ytlager och sortera upp i mellanlager så att inte hela omgivningen blir en enda lervälling.

Återigen: Välj grävfolk som KAN det där!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.