Nej tyvärr döljer sig inte en mångmiljonär med en lyxig sommarvilla bakom rubriken.
Vi är ett antal familjer som har gått samman och köpt en gammal skola i småland på ca 400kvm. Grundtanken var att använda den som sommarhus och därefter kallställa under vintern. Nu har vi spenderat vår första sommar där och har kommit att älska skolan och dess omgivningar. Vi känner därför att vi vill ha möjlighet att förlänga säsongen så att vi kan vara där till och från även under vår och höst. Vi funderar därför på att genomföra en kallställning i kombination med installation av en luft/vattenpump som snålkörs endast för att ge underhållsvärme till dom befintliga vattenradiatorerna så att de inte fryser på vintern. Värmepumpen ger även möjlighet till hyfsad värme under vår och höst (vintern tror vi blir för dyrt och kräver en för dyr pump) och vi får därmed en förlängd säsong. Elpatronen ska ligga som backup om luft/vattenpumpen går sönder eller lägger av vid extrem kyla. Bra om vi kan övervaka samt styra pumpen via mobil eller liknande.
Allt tappvatten töms och känslig elektronik avlägsnas om det skulle bli minusgrader inne i skolan även om radiatorerna i sig är över nollan.
Huset är en funkiskåk från sent 40-tal med många fönster och är relativt oisolerad. Vattenradiatorerna är enorma men i gott skick. Vi har två radiatorpumpar i pannrummet som driver runt vattnet så luft/vatten-pumpens egna pump behöver inte vara stark.
Vi vill självklart hitta en så billig luft/vattenpump som möjligt om vi väljer en sådan lösning. Har någon av er förslag på vad som skulle passa detta speciella hus och dess omständigheter? Kan man tom snåla och köpa en billig Invest luft/vattenpump? Alla möjliga förslag (även andra värmesystem) mottages varmt. Tack på förhand :)
 
Göran.W
Jag skulle nog avråda er för att sätta en lv pump för dom tappar mycket effekt när det blir kallt.
En på 10kw ger kanske 3kw vid -20 och det räcker väl inte ens till att hålla det frostfritt.
Utan det krävs en gigantisk lv pump om man inte vill stötta med el.
Jag hade satsat på bergvärm som inte tappar en massa effekt när det blir kallt så man slipper köra en massa med el patroner som stöttar när det blir kallt.
 
Tack Göran för dina tips.
Tanken är att det är ok om det blir minusgrader inne i kåken men att l/v-pumpen endast ska klara att hålla rör och radiatorsystemet frostfritt under vintern. Elpatronen är oxå tänkt att ligga som backup när pumpen inte klarar av det den ska tex vid -20 grader.
Bärgvärme är för dyrt för det här huset. Finns visserligen redan en borrad brunn på över 100m för dricksvatten men det är väl farligt att köra bärgverme och dricksvatten från samma brunn antar jag.
 
Undvik LV värmepump om ni inte är där och övervakar den. Det blir mycket is som måste hackas bort och som kan medföra driftstopp om det inte sköts ordentigt.
Bergärme är givetvis bäst men "overkill" om ni inte ska vara där på vintern.
Mitt sommarhus har ingen värme på vintern, där tömmer jag ut allt vatten ur ledningarna, det har fungerat utmärkt i över 10 års tid.
Min rekommendation är att ni använder er av Luft/Luft värmepumpar som är relativt billiga och ger bra med värme, om bara luften når de utrymmen ni ska värma.
Om ni inte kan/vill tömma radiatorer så kan jag rekommendera er att fylla på med sprit (samma som i bergvärmeslangen). Det behövs inte lika mycket eftersom det inte blir lika kallt som i bergvärmepumpen.
PS
Det fungerar inte att köra bergvärme i dricksvattenhålet eftersom vattennivån i ett sånt hål rör sig då man tar vatten, slangen åker då upp och ner och det är stor risk att den går sönder av utnötning.
 
Om det är tillräckligt med markyta kanske markvärme kan vara ett alternativ? Betydligt billigare än bergvärme.
 
Göran.W
Bergvärme blir billigare sett på några års drift.
Om man utgår ifrån att man måste sätta en lv pump på 15kw som nog är det minsta man bör sätta i ett så stort och dåligt isolerat hus så motsvarar det ungefär en 5kw berg värme pump effekt mässigt en riktigt kall dag.
Nu kan jag inte priserna men kostnads mässigt är det nog inte så stor skillnad mellan allternativen.
Sen drar en 15kw:s lv pump bra mycket mer el än en 5kw:s bergvärme pump för att ge samma mängd värme.
Cop värdet på en lv pump är runt 2 om man ser till årsmedel medan en bergvärme pump ligger på 3-4
Sen är det problemet med isen på lv pumpar med och specielt när man vill ha minsta möjliga så den får slita hund.
Ta in offerter på lite allternativ och tänk då på att en lv pump ger bara 1\3 av effekten när det är riktigt kallt så den måste dimensioneras efter det.
Jag håller fast vid att avråda från lv pumpar.
Dom hör hemma i små väl isolerade hus nere i södra sverige.
 
Ni vill alltså kunna värma radiatorvattnet för att kunna förlänga säsongen samtidigt som ni behöver en lösning för att inte radiatorerna och rörsystemet skall fryssprängas vintertid? Hur värmdes kåken när det begav sig? Olja eller ved? Finns vedpanna nu? Är det inte en idé att vedvärma när ni är där (om det går)? Propylenglykol i radiatorvattnet, isolera rör så mycket det går, kanske t.o.m. vinterstänga genom att klä in raditorerna med isolering, värmekablar där det behövs och elpatron på acktanken? Bara en marginell sänkning av fryspunkten hos vattnet gör hur mycket som helst. (Vad är medeltemperaturen under de kallaste månaderna där kåken ligger?). En värmepumpsinstallation är ju inte gratis och ni måste fråga er hur de pengarna kan arbeta för er på annat sätt, speciellt med tanke på att ni accepterar frysgrader inomhus. Värmepump låter i sammanhanget krångligt och det krångliga brukar visa sig vara det dyra.
 
OK, tack för alla tips. Vi ser ut att hamna i att vänta med eventuella värmesystemsbyten i år och i stället kör vi en kallställning av huset. Ny fråga därmed: Var får man tag i billig glykol till radiatorsystemet och vilken typ av glykol lämpar sig bäst?
Tack på förhand :)
 
Ursäkta sent svar. Ni skall använda propylenglykol. Det är inte giftigt (används tvärtom i läkemedel, t.ex. i hudkrämer).

Ni skall INTE använda etylenglykol. Det är giftigt både för människor och djur. Speciellt hundar är känsliga för etylenglykol och endast en liten mängd, t.ex. från en droppläcka på en radiatorventil eller luftnippel, kan ge en dödlig dos.

Snabb googling på propylenglykol och malmö ger http://www.kylma.se/Produkter/P/13-...tskor-for-indirekta-kylsystem/Propylenglykol/ .

Lycka till!
 
Vrille skrev:
Ursäkta sent svar. Ni skall använda propylenglykol. Det är inte giftigt (används tvärtom i läkemedel, t.ex. i hudkrämer).

Ni skall INTE använda etylenglykol. Det är giftigt både för människor och djur. Speciellt hundar är känsliga för etylenglykol och endast en liten mängd, t.ex. från en droppläcka på en radiatorventil eller luftnippel, kan ge en dödlig dos.

Snabb googling på propylenglykol och malmö ger [länk] .

Lycka till!

Tack för ditt svar och all hjälp från er andra. Vi har nu fyllt systemet med ca 30% propylenglykolblandning så nu hoppas vi på att inte vi får läckage som det sägs kan förekomma. Allt ser bra ut än så länge. Återkommer med rapport om det ändrar sig.

Tack för all hjälp ännu en gpng :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.