Hade idag besök av mäklaren och skrev under ett försäljnings uppdrag.

Men nu några timmar senare sitter jag och fyller i denna lista med frågor. Där svaren är Ja / Nej.. och vissa frågor skall besvaras lite som varför/hur/när o.s.v

Jag är nog en för ärlig person som kanske oroar mig lite för fort över saker o ting.
Men när jag läser genom denna frågelista så blir jag själv lite chockad.. vete fasiken om jag skulle vart vidare intresserad av mitt hus efter denna altså:)

Jag tror jag vet alldeles för mycket rent tekniskt hur saker och ting fungerar.. samtidigt som jag vet om allt i mitt hus.

Hur har ni andra fyllt i dessa listor?? vart 110% ärliga? eller bara svarat på detsom vart nödvändigt
 
Om du inte är ärlig och det upptäcks efteråt kan du få betala tillbaka delar av köpesumman och om det är riktigt allvarligt kan köpet hävas.
 
Låt hustrun fylla i om du är orolig.
 
Nja så är det väl ändå inte riktigt.Visst skall man svara men är du tvungen att veta allt? Det står väl något om att den inte är juridiskt bindande; Det är bara mäklaren som är lat och inte vill göra jobbet själv, köparen måste själv besiktiga huset.Det är dessutom så att dolda fel dom är ju dolda så hur skall du veta om dem? men självklart misstänker du något som inte går att komma åt så visst skriv ner det,
 
Detta har inte med besiktning och dolda fel att göra. Är inte beskrivningen av huset rätt och det är av väsentligt för köparen kan man kräva återbetalning. Det var ett fall i Växjö jag hörde där säljaren fick betala tillbaka 400.000 för att dom hade sagt att en bryggplats ingick men som det visade sig att den inte gjorde.
 
jag förstår hur ni alla tänker...

Men för det första.. Alla hus har ju sättningar/sprickor i grundmuren.. men de flesta skriver väl "Nej" som svar på detta.. Jag kan då inte se att dessa har blivit värre under dom åren jag bott här. Därför blev mitt svar

Nej. Men sprickor finns i grundmuren men dessa har inte blivit större sedan inflytt år xxxx..

Hade ju hållt med ett fint NEJ.. jag är ingen specialist på grundmur och marksättningar.
Är det nån som förstår hur jag tänker?

har frågelistan här framför mig sen den gången jag köpte huset. Allt är svarat NEJ... Så kanske det var så att han inte såg saker och ting? då kan man ju inte svara JA. Finns väl ingen domare som kan fälla en för att vara för okunnig för att äga hus?
 
Det borde ju hellre finnas möjlighet och svara Vet ej... För han som sålde huset till mig skrev nej i frågan om det kommer in fukt i källaren. Men besiktningsman hitta en fuktig plats. En plats på typ 30cm som läcker in vatten. "precis vid vattenpump och hydrofor" så det spelade aldrig nån roll. Blir så mycket kondens vatten där på golvet ändå av vattenfiltret...
 
Det är köparen som besiktigar. Vad säljarens besiktning säger har inget värde för köparen för det är köparens plikt att undersöka objektet.Gör man inte det så har man köpt" grisen i säcken."

Ang att man ljuger om bryggplats och tar betalt för den det är ju rent dumt att ens försöka.Man kan inte sälja något man inte äger.
 
O
huggan skrev:
Detta har inte med besiktning och dolda fel att göra. Är inte beskrivningen av huset rätt och det är av väsentligt för köparen kan man kräva återbetalning. Det var ett fall i Växjö jag hörde där säljaren fick betala tillbaka 400.000 för att dom hade sagt att en bryggplats ingick men som det visade sig att den inte gjorde.
Man får hela tiden veta här på forumet att den listan har ingen juridisk betydelse. Så hur du resonerar vet jag inte, du får gärna komma med lite rättsfall...
I ditt fall ovan är det lite annorlunda... Det har inte så mycket med husets skick att göra.
Utan handlar mer om någonting tillhör eller inte. Så i det fallet köper jag resonemanget.

Men det vi diskuterar här är mer om husets skick. inte hururvida det ingår nått eller inte.

SÅ till TS ta inte alltför allvarligt på listan. Den är inte juridiskt bindande.
 
Har finns ett exempel. Läs fråga två.

Läs också frågan om fel boyta längre ner. Det exemplet berättar om ett fel i objektbeskrivningen som kan leda till lägre köpeskilling.


http://kopa-hus.se/redanstalldafragor.html
 
Redigerat:
O
Intressant ställe, känns inte alltför förtroende ingivande, när man helt plötsligt byter ut juristen mot en byggingenjör....
Det är inte riktigt samma sak.

men okej, ange rätt boyta och skippa ljug om att det ingår båtplats så är resten upp till dig!
 
Det finns mer att läsa där också. En som hade sagt att deras brunn kunde sina efter en lång torr sommar men det sinade redan i maj och en som sagt att dränering fanns och fungerade. Eftersom säljarna hade lämnat utfästelser angående detta gör att köparen inte vara lika noggrann vid en undersökning. Och visar det sig att utfästelsen inte stämmer får säljaren stå för det. Så jag skulle vara försiktig om att skriva att det inte finns sättningar i grunden.
 
Det kan vara så att den lista TS pratar om är den lista som man får från mäklaren som endast till största delen kan svara ja/nej på är en frågelista Svensk fast. kallar den så.Det finns inte på kartan att den listan skulle kunna vara juridiskt bindande, för världen är inte endast svart eller vit. Dessutom så står det på Svensk fast.lista som slut kläm :

Observera att det förhållandet att en fråga besvarats med ett nej, inte innebär en garanti för felfrihet i omfrågat hänseende,utan endast innebär att kännedom eller misstanke om fel inte föreligger hos den som avgivit svaret.observera också att ett fel eller misstanke om fel som säljaren påtalat i normalfallet inte kan åberopas av köparen

Sedan har man något som man kallar Bostadsfakta troligtvis det som man ibland kallar Objektsbeskrivning och det är något helt annat. Den brukar börja med Fastighetens namn och adress för att sedan redovisa storlek på hus,tomt osv. Den berättar om antalet rum kök badrum och utförande................ Det är något helt annat.
 
Kanske det är så men varför ska man ha en sån lista då? Som köpare får man ju anta att allt är lögn då. Men skulle dom fråga sen och man håller samma linje så kan man åka på det, dock svårt att bevisa om det bara är muntligt.
 
Thomas59
huggan skrev:
Detta har inte med besiktning och dolda fel att göra. Är inte beskrivningen av huset rätt och det är av väsentligt för köparen kan man kräva återbetalning. Det var ett fall i Växjö jag hörde där säljaren fick betala tillbaka 400.000 för att dom hade sagt att en bryggplats ingick men som det visade sig att den inte gjorde.
Jag tror ni talar om två olika saker; Objektsbeskrivningen och Frågeformuläret.

Felaktig info i Objektsbeskrivningen kan under vissa förutsättningar medföra skadestånds-/återbetalningsskyldighet.

Felaktiga, ofullständiga svar i frågeformuläret har inte tilldömts samma vikt. På ren svenska förutsätter man att säljaren är i det närmaste totalt okunnig om byggteknik, husets skick och frågornas innebörd. Det var kanske en liten överdrift men ändå ganska nära sanningen.

Rent konkret innebär detta att om säljaren svarar NEJ på en fråga, om fel i en form eller annan förekommit, tex har det förekommit läkage i tak, så tillmäts inte detta någon större betydelse. Undersökningspliken kvarstår i samma grad som om säljaren inte sagt något om takets skick.

Skälet är, som nämnts ovan, att man utgår ifrån att tex a/säljaren kanske inte förstår frågan, b/säljaren kanske inte förstår att det är just hela taket som avses c/säljaren kanske menade att det inte runnit in vatten så att man kunde bada på vinden etc. Ja ni ser kanske problematiken.

Vad man som köpare dock ska se upp med är om säljaren ger svar, i frågeformuläret, som kan ses som en indikation på fel eller brister (jmf utökad undersökningsplikt)

Vi tar ett exempel: Om säljaren svarat tex; JA det har förekommit ett mindre, obetydligt, läkage men det är fixat nu, tillmäts under vissa omständigheter det svaret viss betydelse i att undersökningsplikten kan utökas på samma sätt som en anmärkning/observation från en besiktningsman kan föranleda en utökad undersökningsplikt.

Skillnaden är då vanligen att besiktningsmannen också bruka skriva att en utökad teknisk undersökning bör göras. Av svaren i frågeformuläret måste man själv dra den slutsatsen, varför det normalt är nödvändigt som köpare att gå igenom frågeformuläret med besiktningsmannen.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.