Hittade just denna gamla tråd:

http://forum.byggahus.se/byggnadsvard/16750-lerklining.html

...och det var ju kul eftersom jag precis funderat över detta med lerklining. Men jag kommer ju inte åt bilderna som hänvisas till, med svärföräldrarna som nitar hönsnät och de olika lagren klining o.s.v. Är det någon som förstår varför?
 
Ja där var dom ju! Tack!

Är det någon som vill dela med sig av sina erfarenheter får ni gärna göra det. Är särskilt nyfiken på hur/om man kan lappa och laga kliningen om man får sprickor/skador i den längre fram.
 
Jag är nyfiken om någon har provat att lerklina trossbottnar? Vi skall fixa till ett gol där det hlet sankas trossbotten i dagsläget och jag funderar på lämplig metod för att göra en bra trossbotten. Mineralull blir det i alla fall inte ;)
Lennart
 
Oj, här har jag missat! Skyller på sjukdom och semester! Nytt album, så det funkar inte att länka.
Vi sparade en del av smeten just för sprickor. En hink ungefär, som fick torka ihop. Den dagen det behövs så blöter man upp det igen. Har man känt på materialet så förstår man att det går utmärkt att laga, även om det är bra att ha samma blandning för texturen. :)
 
Vi har lerklinat grunden och lagt i leca. Sedan lerklining upp på väggen till taket med väggvärme i.

Fördelar med leran och lecan i grunden: inga möss i grunden? - Iaf svårt för de att springa i lecan och leran sluter tätt mot timret - ska de in i huset kan de inte springa i väggarna (jmfr gipsskivor i gamla hus som inte smiter tätt och ger många springor). Dessutom hårt och blligt naturmaterial!

Fördel väggvärme: samma system som golvvärme men med max 40 grader i väggarna (under fönsternivån) - jmfr med en gammal murstock - skön värme och inga element som stör möbleringen samt inga trägolv som torkar och hindrar värmen att komma ut i rummet.

Vi har itne satt huset i bruk ännu men vi hoppas och tror det ska fungera som ovan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.