Vanliga inredningsfällor många ramlar i

Ofta snackar vi styling och inredning inför visning av en bostad. Men varför inte styla utan att flytta?

Inredning i dova toner.

Inredning i dova toner. Foto: Erik Österberg

Homestyling inför försäljning av en lägenhet eller villa har blivit mer och mer vanligt. Men sedan då – när ni flyttat in i det nya – vad händer då?

För många tar det ett tag innan tavlorna spikas upp och eventuella justeringar görs. Ibland tar det år. Men hur bör man egentligen tänka för att smidigast få till den röda tråden inredningsmässigt?

– Fundera först på din egen stil. Vad vill du ha för känsla? Det viktigaste är att göra ett moodboard för sig själv, se vad som passar ihop för att på så sätt få ihop den röda tråden, säger Sara Höglund, grundare och vd för inredningsföretaget INSBO AB. 

Sara Höglund
Sara Höglund är grundare och vd av inrednings- och stylingföretaget Insbo AB. På Instagram-kontot Insboration delar de med sig av många före- och efterbilder. 

Fälla 1: Bara färg som röd tråd

Hon ser att det finns en del “fällor” folk kliver i när de ska inreda där hemma.

– Många kan tro en återkommande kulör är receptet för att få en röd tråd. Kanske köper man in saker i samma färg, säg allt i lila. Men det blir mer spännande om man får till det genom material, textur och mönster, inte färg eller exempelvis bara sammet.

Inredning
Foto: Erik Österberg

Fälla 2: Snygga saker som inte passar ihop 

En annan vanlig fälla är att många köper in allt man tycker är snyggt, men så blir inte helheten bra. 
– Här behöver man tänka lite längre – passar allt ihop? Både storleksmässigt, formmässigt och funktionellt. Där behöver man en balans.

När Sara Höglund och hennes kollegor kommer in i ett nytt objekt tittar de först om det finns unika saker med bostaden – såsom stora fönster eller speciella materialval. Då kanske det är enstaka snygga detaljer som ska tillföras. 

– I en mindre charmig bostad tar vi in fler detaljer för att påverka helheten positivt.

Inredning
Foto: Rickard Hidefjäll

Vilka skillnader är det mellan att inreda ett helt hem eller att styla inför visning?

– Vid styling inreder vi för att visa bostadens potential för så många som möjligt. Det ska vara harmoniskt och inte sticka ut så mycket. Vi tänker mindre på förvaring och funktion. Och i stylingen har vi alltid fria händer. Det är otroligt mycket planering för att få ihop hela cirkusen. Allt handlar om att vi ska sälja bostaden.

Före styling
Foto: INSBO
Efter styling
“Är det värt att styla sin bostad inför försäljning?” Insbo frågar sina Instagram-följare och de flesta svarar: JA!  Foto: Rickard Hidefjäll

– När vi ska inreda ett hem utgår vi från kundens önskemål: 

  • Hur ser deras liv ut? 
  • Vilka behov har de? 
  • Jobbar de mycket hemifrån? Har de ofta gäster? 
  • Vilken stil eller känsla vill de uppnå?

Efter ett första möte och besök i bostaden gör Sara och kollegorna en moodboard med inköpslista. Alltså förslag på känsla, färger, möbler och detaljer. Efter en vända med synpunkter från kunden kan moodboarden justeras och sedan väljer kunden om de vill köpa in och inreda allt själv eller ta hjälp.

Inredning
Foto: Ida Annersten

Hur många inser värdet av inredning idag?

– Väldigt många. Vi besöker 60-80 hem i månaden. Många är intresserade av att inreda så att det ska vara praktiskt. 

När Sara Höglund började som inredare för 12 år sedan fanns det också ett stort inredningsintresse, som bara har ökat.

– Jag tror att vi satsar ännu mer framöver, för jag tror att vi förstår att hemma är den plats vi spenderar mest tid på. Många fler kommer att anlita inredare för att slippa dyra felköp. Jag tror att vi tänker mer hållbart kommande år, mindre konsumtion och att vi använder fler hållbara och äkta material – såsom sten, trä, linne och bomull. Med små enkla medel kan man ändra så mycket, vilket är bättre för både plånboken och miljön.