Varmare och effektivare men också några anmärkningar
Energimyndigheten och Elsäkerhetsverket testar samma julbelysningsprodukter och ger råd inför köpet i form av en checklista.
Hälften av de sex testade produkterna får anmärkningar när Elsäkerhetsverket och Energimyndigheten testar julbelysning gemensamt. Dock visar testet också på positiva förändringar sedan förra året, i år lyser lamporna både starkare, varmare och mer energieffektivt.
Totalt har tre ljusslingor, en julgransbelysning, en adventsstjärna och en adventsljusstake testats. Energimyndigheten påpekar att resultatet visar att du kan spara en hel del slantar på att välja en LED-belysning.
"En miljon hushåll kan från första advent till tjugondag Knut tillsammans spara 118 miljoner kilowattimmar på att välja effektiva LED-lampor, istället för glödlampor i sin advents- och julbelysning."
Men elsäkerhetsmässigt håller inte alla produkter lika bra form.
- Av årets testade produkter har hälften anmärkningar av olika slag. Tyvärr ser vi att anmärkningarna ökar inför jul. Exempelvis har transformatorn som behövs för LED-belysningar visat brister som kan leda till överhettning och brand, eller att man får en stöt. Några produkter för utomhusbruk har inte uppfyllt kravet på att vara vattentäta, säger Birgitta Andersson, vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning.
För att vara på den säkra sidan när du handlar julbelysning och sedan handskas med den kan du följa myndighetens checklista:
Checklista för julbelysning
- Kolla att sladd och kontakt inte har sprickor. Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.
- Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus. Det kan innebära direkt livsfara. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk.
- Utomhus - tänk på att placera sladden så att inte fordon kan köra över den och att den ska vara skyddad med jordfelsbrytare. En vass snöskyffel eller en snöslunga kan också skada sladden om den ligger under snön när det är dags att skotta.
- Använder du skarvkontakt utomhus? Tänk på att skarven bör placeras högt så att vatten inte kan rinna utmed kabeln och in i kontakten. Genom att skydda skarvkontakten minimeras risken att fukt tränger in.
- Byt ut trasiga lampor och var noga med att den nya lampan har den spänningstålighet (V) som krävs för produkten.
- Installera en fast eller portabel jordfelsbrytare som bryter strömmen vid olika typer av fel. Se till att placera sladdar så barn eller husdjur inte kan slita i eller gnaga på sladden.
- Var en aktiv konsument när du handlar. Ställ frågor och handla i en affär där personalen vet vad de säljer.
- Det finns ett flöde av farliga elprodukter på internet och många faller utanför EU:s lagstiftning. Var extra noga när du handlar och köp från svenska webbplatser. Var uppmärksam på webbplatser som ser svenska ut men inte är det.
- Titta efter CE-märkningen och att det finns en bruksanvisning på svenska. Är produkten CE-märkt uppfyller den EU:s säkerhetskrav.
- Titta efter märketikett med uppgifter om tillverkare och IP-klass. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla. Produkter som ska användas utomhus ska dessutom vara märkta för utomhusbruk.
- Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.
- Märk dina transformatorer så att du kan para ihop dem med rätt ljusslinga eller dekoration. Låna aldrig transformator från en annan produkt.
Kommentarer
2