Det tog Robert fem år att renovera Vattentornet i Vejbystrand
År 2003 köpte nuvarande ägare Robert och Ritha Holst vattentornet i Vejbystrand. –Det var då ett riktigt renoveringsobjekt, framförallt invändigt. Tornet var en bostad för duvor, säger Robert Holst.
–Jag renoverade tornet i ca 5 år, säger Robert Holst. Det mesta har jag gjort själv. El och VVS har proffs gjort, liksom konstruktionsberäkningar, säger Robert Holst, som även gjort ritningarna.
Ritha Holst är konstnär och Robert Holst har tidigare arbetat som byggnadsingenjör. Han säger att han inte klarat att ro iland projektet utan den erfarenhet och alla de kontakter han skaffat under alla år som utredare och besiktningsman.
Tomten är 328 kvm stor och trädgården med den välvda bron och näckrosdammarna för tankarna till Monets trädgård. Tornet är 6 våningar högt och den totala bostadsytan är 120 kvm. Tornet vilar på en betongplatta. Stommen och bjälklaget är av betong. Fasaden är av tegel och taket av koppar.
Hur gick renoveringen till?
–Först kontaktades en kranfirma för att kontrollera om möjligheten fanns att köra in på området och lyfta ut den 28 ton platsgjutna betongbehållaren, säger Robert Holst. Det fanns. Behållaren sågades upp i fyra ringar och lyftes ut efter att taket lyfts bort. 2 stycken ringar grävdes ner för framtida fiskdammar. En ring blev en nedsänkt uteplats och en ring blev ett förråd.
–Våning 1 och 2 har massivt tegel med tjockleken 400 mm, säger Robert Holst. På konstruktionsbetongen på varje plan lades lösa kulor av lättklinker, värmeslingor, nätarmering och överbetong.
–För att kunna hantera gjutformarna tillverkade jag 8 st trekanter som jag kunde hantera med en liten telfer. Dessa formar fixerades i underkant av de balkar som var gjutna från början, dvs 1928. Formarna stämpades upp, armering lades in och betongen pumpades upp. På detta sätt gjordes även de andra bjälklagen. Efter detta murades 150 mm lättklinkerblock på insidan av väggarna på våning 3,4 och 5. Detta eftersom tjockleken på dessa plan var endast 290 mm massivt tegel.
–Våning 6 byggdes på där tidigare taket fanns, säger Robert Holst. Taket var byggt på marken några år innan vi köpte tornet, så detta gick att lyfta av och på.
–Spiraltrappan var en stor utmaning att få till, säger Robert Holst. Trappan har 84 steg inklusive vilosteg. Konstruktionen består av ett innerrör av stål. På detta rör har sedan ytterrör trätts på.
–På ytterrören finns påsvetsat böjda plattjärn som sedan ektrappstegen är infällda i. Mellan ytterrören finns små ringar påträdda. För att komma rätt till golven i respektive våning har jag reglerat höjden med dessa rör.
–Sist men inte minst byggdes hisschaktet upp, säger Robert Holst. Detta består av en stålkonstruktion med isolering av mineralull. Invändigt finns en plastfolie och gipsskivor. Utvändigt sitter en vindpapp och en träpanel av kärnek från en fanerfabrik i Småland. Träet utvändigt består av ek på balkongen liksom på fasaden på 6:e våningen.Ytterdörren är ritad av mig och består av teak. Dörren är tillverkad av Jönssons snickerifabrik i Vejbystrand. Övrigt utvändigt trä består av lärk.
Huset värms upp av fjärrvärme, braskamin och solpaneler. Golvvärme finns på varje plan. Energiprestandan är 210 kWh/kvadratmeter och år. Tornet ventileras genom självdrag.
På fjärde våningen ligger köket med inredning från Ballingslöv.
På femte våningen hittar vi sovrummet med platsbyggd våningssäng och inbyggda nischer att ställa väckarklockan i.
Kaklat duschrum med mosaikgolv, handfat och toalettstol.
–Vi kommer självklart att sakna boendet, säger Robert Holst. Inte minst att följa väderskiftningarna, titta på åskoväder eller att se alla fyrverkeripjäser explodera vid nyår är en upplevelse.
–Efter att duvorna lämnat tornet har vi haft flera par av starar boendes under hängrännorna. Även kajor har trivts här. De senaste åren har vi kunnat följa cirka 3-4 par av tornseglare som bott där tidigare arter funnits. Vi kommer också att sakna alla koltrastpar som har sina bon i snåren av murgröna. Alla koltrastar älskar att bada i vattenfallet mellan de två dammarna. Som tack sitter de sedan och sjunger för oss.
Anledningen till att vi har fått titta närmare på Vattentornet i Vejbystrand är att det just nu är till salu för 5 200 000 kr hos Eva Holmberg på Husman Hagberg.
Fredagshuset är inte sponsrat. Vi skriver om ett hus varje fredag för att inspireras och lära oss mer!
Kommentarer
16