Cloud Villa - med utsikt över E4:an
De flesta söker stilla och lugna lägen för egna sommarhuset eller villan, knappast en placering mitt på E4:an. Men om utsikten dikterar placeringen så är ju förstås Cloud Villa perfekt.
Arkitektkontoret Lönnqvist & Vanamo Architects ABs senaste alster är ett gammalt slangtorn som omvandlats till en spektakulär bostad som också är ett nytt landmärke i ångermanländska Örnsköldsvik.
Efter att Mats-Ove Eriksson drog igång Gummigrossen, Nordens största märkesoberoende däckgrossist, utnämndes han för tio år sedan till årets företagare i Örnsköldsvik. Cloud Villa är förstås ett sätt att kröna karriären.
- Till att börja med hade beställaren tänkt driva affärsverksamhet i fastigheten med en ny däckverkstad, säger arkitekt Max Lönnqvist, men när han och sambon nådde högst upp med en stegbil och såg utsikten från toppen av slangtornet insåg de att där skulle de kunna bo i en privatbostad påbyggd i flera våningar.
Det gamla slangtornet har fått växa till sig. Tidigare var det 17 meter högt och 18 meter i omkrets, nu är det dubbelt upp i höjd och omkretsen har ökat på med 10 meter.
- Tornet hörde till en brandstation från femtiotalet och användes förut för torkning och förvaring av brandslangar som då var gjorda av vävt linne. Tornet har utökats för att få plats med teknikutrymmen och gästlägenheter i de fem första våningarna, och den befintliga betongstommen har förstärkts för att kunna bära de tre långa utskjutande volymerna.
Cloud Villa mäter 250 kvadratmeter bostad inklusive kontorsrum. Höjden ovanför trafikleden gör att bullret dämpas rätt rejält.
- Vi använder 3-glas isolerrutor hela vägen runt, säger Max Lönnqvist och förklarar att sovrummet vetter bort från E4:an.
Många arkitekter talar om genius loci, platsens själ, när de smyger in sina verk i den befintliga miljön. Mitt på en motorväg är det däremot fritt fram att förhålla sig till trafikledens flyktiga trafikströmmar med det gamla slangtornet som en fyrbåk med vid utsikt när och fjärran.
- På grund av byggnadens höjd krävdes det en ny detaljplan för kvarteret, berättar Max Lönnqvist. När den fick laga kraft godkändes också bygglovet omgående. Reaktionerna i Örnsköldsvik har för det mesta varit nyfikna och positiva. Flera lokaltidningar har skrivit om projektet och intervjuat beställaren som har blivit lite av en lokal kändis.
Högst upp omfattar de tre våningsplanen 90 kvadratmeter vardera. Först ut är sovrum, tvättstuga och kontor. Det mittersta har utsikt in mot Örnsköldsviks centrum och inrymmer kök och vardagsrum. Allra högst upp blir det avslappning med pool och så förstås utsikt mot E4:an.
- Innertaken består av massiva demonterbara ekribbor, fortsätter Max Lönnqvist. Alla golv består av klinker utom i sovrummet som har en heltäckande textilmatta.
Med så pass stor inglasning har det förstås funnits risk för stora temperaturskillnader.
- Vi använder endast solskyddsglas och än så länge har det inte upplevts som problem med för hög temperatur under sommaren eller för kallt under vintern. Systemet är fortfarande under kalibrering efter inflyttning vid årsskiftet 2021/2022.
Beställaren Mats-Ove Eriksson hade först tänkt bygga en ny däckverkstad i det gamla tornet, men utsikten fick honom och sambon på andra tankar. Det har däremot inte varit något billigt projekt med gjutformar, kranar, hållfasthetsberäkningar och annat i en omfattande ombyggnad.
- När han först fick se vårt förslag med de tre utskjutande volymerna blev han chockad, minns Max Lönnqvist. Efter att ha sovit på saken visste han att det skulle byggas oavsett kostnad.
Affärsverksamhet ska det bli i på gatuplanet. Den nedre delen av tornet på väg upp mot toppen rymmer förråd, gästrum och hobbyrum.
- Under den spektakulära ytan döljer sig ett genomtänkt ombyggnadsprojekt, understryker Max Lönnqvist, man har behållit och gett ett lyft till en befintlig kvarter från 50-talet och låtit en ny verksamhet växa fram här.
Kommentarer
32