Svenskt containerhus inspirerat av Grand Designs
Erik berättar allt om hur han byggde containerhuset, material och kostnader.
Erik Wedlund har byggt ett containerhus på fritiden tillsammans med sin kompis Mattias och lillebror Peter, något som han har berättat om i forumet på Byggahus.se. Vi besökte honom vid containerhuset i Norrtälje för att titta närmare på konstruktionen höra honom berätta mer om bygget.
Vi träffar Erik vid containerhuset i Norrtälje i Söderby-Karl.
– Här bakom har vi ett containerhus som jag har byggt tillsammans med min kompis Mattias och min lillebror Peter.
De gjorde hela det här projektet på kvällar och helger, mest på helger eftersom det var lite för långt hemifrån att åka hit på kvällen.
Idén kom när både Erik och hans kompis såg avsnittet i Grand Designs där de byggde ett containerhus på Nordirland. De bestämde sig för att vi vill testa den här metoden.
– Jag har jobbat som snickare i 12 år och har alltid velat testa att göra något eget projekt. Så vi började leta tomter, berättar Erik.
En dag var de och tittade på 10-12 tomter och det här var en av dem. Det var den sista de tittade på och egentligen var den alldeles för stor och för dyr. Men de tyckte att det var så fint här och så bra läge, rätt förutsättningar för att bygga ett sånt här hus, så de köpte den.
Här skulle de kunna testa att bygga ett containerhus. Ingen av dem har dock planer på att bo i huset, utan de hade redan från början tänkt sälja huset när det var klart. Just nu har de det till salu hos MOHV för 3 495 000 kr.
Om containerhusets design och konstruktion
Just den här husdesignen bygger på att man har en naturlig upphöjning på marken och bakom oss här finns ett berg som containern vilar på, så det passade utmärkt för det här huset.
– Det som är speciellt med containrar är att de är avsedda att ta väldigt mycket last. Hela konstruktionen bygger på de fyra hörnen, där all punktlast tas upp. Därför har vi satt i stålförstärkningar där containrarna korsar varandra, för att ta upp lasten istället. Så har vi gjort på alla ställen där containrarna möts. Det är helt nödvändigt när man ska bygga med containrar att sätta i förstärkningsstål, de är inte gjorda för att ta upp laster på mittsektioner, säger Erik och visar.
– Här är contenstålsfasaden och fördelen med den är att den är väldigt underhållsfri och slitstark. Det var en av tankarna med huset också, att man ska kunna flytta in där och bo under lång tid utan att behöva utföra underhållsarbete. Plåten är 1 mm tjock så det var lätt att montera och demontera.
– Vi har gjort en mur som går runt hela huset som gallret kan vila på. Allt här under är luftat, man kan se plintarna, containerns bottenbalk, och det är för att vi inte ska få någon höjdskillnad mellan innergolv och gräsmattan på utsidan. Det bygger på att man har någon form av avrinning i fasad så att inte snö samlas och eftersom vi har så mycket kross här under så är allt väldigt väldränerat, säger Erik.
– I vintras när vi var här när det var några decimeter snö så fanns det ingen snö på gallret. Allt åker ner och smälter. Det är ungefär 50 cm ner till krossen.
Erik har dokumenterat hela projektet på Byggahus.se i tråden Jag har byggt ett containerhus från Grand Designs.
Erik går in kök och vardagsrum. I köket han har byggt kommer allt från Ikea.
Isolerade containrarna från insidan
Tvärbalkarna som löper under containrarna sitter på var trettionde cm och det blir väldigt stora köldbryggor om man ska isolera in dem.
– Därför valde vi att sätta all isolering på insidan av containern, både golv, tak och väggar. Här har vi 2.40 m i takhöjd, det är det högsta man ha om man ska ha året-runt-standard på isoleringen.
Fönster och glasräcke
Alla fönster och fönsterdörrar i huset är 3-glas. Totalt har vi 10 meter vikpartier och glasräcken. Alla glaspartier är från Estland, från Alutec. Glasräckena kommer från Glasmeister. Glasräckena är 8mmx2-laminerat glas i dem. Glaset var en ganska dyr post i hela projektet, det är glas för 170 000 kr totalt.
Visuella väggar och tak vid uteplats
Pergolan i limträ var inget de hade tänkt ha från början.
– Den var något som växte fram under tiden, säger Erik.
Grundtanken med den är att den ska skapa en förlängning av hela containern, så att den känns större och att rummen knyts ihop.
Det är en ganska enkel konstruktion. Limträet har stålvinklar i skarven och sedan går den ner 1 meter under reglingen till terrassen. Sedan därifrån är det snedstagat upp. Därför är den lätt att justera och lätt att anpassa. Det är inte tänkt att det ska lägga något tak på den sedan, den ska bara skapa en visuell effekt.
Erik visar husets inredning
Containern består ju av korrugerad plåt som är vågig. För att få isoleringen att ligga emot så att det inte blir kondensfickor och daggpunkter har vi reglat upp alla innerväggar med ett släpp från containerplåten. Sedan har vi sprutisolerat på plåten så att det blir tätt hela vägen, både på golv, väggar och i tak. Därefter har vi satt plyfagips i väggarna. Då får man ett hus som är helt diffusionstätt utan köldbryggor.
– Det blir en väldigt effektiv isolering, men dyr. Det kostade 155 000 kr att isolera huset, berättar Erik.
Erik går vidare och visar golvvärmens fördelarskåp. Rörmokaren har kopplat in golvvärmen, men själva läggningen av golvvärmen gjorde han själv efter ett läggningsschema.
Därefter visar han oss badrummet som går i svart och vitt.
– Vi har ett toalettsystem från Jets med en snålspolande vacuumtoalett och ett gråfilter till det.
– Nuförtiden är kommunen restriktiv med att göra trekammarbrunnar. Därför valde vi ett system som är helt slutet, där man separerar gråvattnet och svartvattnet. De gör att vi kan ha en tank som räcker länge. Det enda man behöver göra på filtret för gråvattnet är att ha ett serviceavtal som kostar 1900 kr per år.
– Sedan är det kul när man spolar, för det låter som på flygplan, säger Erik och skrattar.
Innan vi går upp på övervåningen och kikar visar Erik trappan upp, som de har byggt själva av återvunnen ek från en trappa inne i stan. Det sitter laserskurna plåtar som räcke. Allt är platsbyggt.
På övervåningen visar Erik först entré nummer två. Den når man via en stig från parkeringen. Det första sovrummet är det största sovrummet. Här finns en platsbyggd garderobsvägg i egen design. På det följer ett lite mindre rum som är tänkt som ett barnrum.
Vidare i korridoren rakt ut finns en balkong. Den hålls uppe av två stycken stålbalkar som är inskjutna mellan containrarna, med två snedstag. Som visuellt tak över balkongen sitter samma limträkonstruktion som över uteplatsen där nere. Det får huset att se större ut.
Där finns också en utgång till takterrassen som är klädd med konstgräs, precis som i förlagan i Grand Designs.
– Vi tyckte att det var ganska häftigt, man får känslan att det binder ihop takterrassen med gräset på ängarna utanför.
Takterrassen är 35 kvm stor med konstgräs och glasräcke runtom.
Under konstgräset ligger vanlig trall på ett låglutande papptak, med visasolbehandlad plyfa, underlagspapp och en slutlig papp.
Fasad av sträckmetall och cortenstål
Sträckmetallsfasaden består av 40x40 L-profiler som är ihopsvetsade till en ram. Sedan är det måttbeställda sträckmetallspaneler som är svetesade i, grundade med zinkgrund och pulverlackerade. Det går till så att man hänger upp panelerna i krokar, sprayar på ett pulver och sedan kör man in dem i en ugn tills pulvret smälter och bildar en homogen yta. Sedan upprepar man samma process 25 ggr ungefär. Sträckmetallen kostade ungefär 30 000 kr, sedan lite ramar och pulverlack på det hamnade den övre fasaden på totalt 70-80 000 kr ungefär. Cortenstålet kostade 60-70 000 kr ca. Men, då är det underhållsfritt.
Mellan sträckmetallpanelerna sitter fasadminerit målad med akrylatfärg.
– Det är en betongskiva som också är vädertålig och helt underhållsfri.
Bakom sträckmetallen ser man den råa containern. Den är målad med en speciell metallfärg från Jotun.
Budget för containerhuset
Vi höll inte budget. Från början hade vi en mycket lägre ambition med både kvalitet, utförande och design. Det växte efter hand och vi ville bygga ett så bra hus som möjligt och då fick det bli vad det blev.
– Det drog iväg lite, men blev väldigt bra istället, säger Erik.
Fördelar med att bygga hus med containrar enligt Erik
En av anledningarna till att vi byggde det här huset var att vi ville som om det fanns någon uppenbar fördel med att använda containrar när man bygger hus. Det har vi kommit fram till att det finns.
– Lite beror det på vad man har för förutsättningar på tomten och vad gäller tiden.
Den största fördelen för oss var att vi kunde bygga och kapa upp containrarna och inte behöva väderskydda dem. Bygger man traditionellt måste man vara snabb de första 4-5 veckorna att få på tak så att huset blir tätt.
Sedan kräver konstruktionen inte heller någon komplicerad grund. De står på plintgrund och det kan du bygga på bergstomter, sluttande tomter, svårtillgängliga ställen. Sedan kan man prefabricera dem och lyfta dit dem.
Kommentarer
16