Sommarstugan i Båstad på god väg
Cecilia och Henrik skrev kontrakt på sommarstugan i höstas och när väl bygglovet gick igenom började saker hända i rask takt. Bygget är i full gång och de har till och med fått datum för slutbesiktning.
I slutet av förra sommaren skrev vi om Cecilia och Henrik som köpte tomt i Hemmeslöv, i slutet av juli 2015. Genast började de leta efter en hustillverkare som kunde bygga ett fritidshus åt dem. Så i november kunde vi avslöja att de hade hittat huset de ville bygga och hur den resan hade varit.
Delad entreprenad
När huset var funnet blev det dags att skriva kontrakt. Cecilia och Henrik hade hela tiden varit inställda på en bekymmersfri totalentreprenad på grund av att de bygger på distans, med starkt begränsade möjligheter att övervaka bygget. Men hustillverkaren kunde inte erbjuda totalentreprenad för fritidshus och istället fick det bli en totalt delad entreprenad, med allt vad det innebär.
De skulle alltså få skriva kontrakt med hustillverkaren, grundentreprenören, snickaren, elfirman, målaren, VVS-entreprenören och plattsättaren var och en för sig. Alla var de på rekommendation av säljaren, som är gammal i gemet och hade väl inarbetade rutiner med dem alla.
– Säljaren ville att vi skulle skriva kontrakt enbart på byggsatsen först och sedan entreprenadkontrakten efter att bygglovet hade gått igenom, berättar Cecilia.
Cecilia och Henrik bestämde sig för att anlita en annan kontrollansvarig än den säljaren rekommenderade, för att få ett mer oberoende omdöme av hur bygget fortskrider.
Många beslut
Efter att kontraktet med hustillverkaren var signerat blev det många granskningar av leveransdeklarationer och ritningar. Avtalsritningar var felaktiga och det blev flera telefonmöten innan alla ritningar var korrekta.
En rolig del av husprojektet var att få välja kök och badrumsinredning. Från början var utgångspunkten att de i stort sett inte skulle ändra något ifrån den utrustning som ingick i grundpaketet. De fick boka tid med en inredare på Vedum för kök- och badrumsplanering.
–Det var mycket värdefullt att få en ordentlig genomgång av vad som ingick. Vi insåg vid mötet att det paket som ingick inte var helt ändamålsenligt och det slutade med att vi bytte ut alla underskåp till lådhurtsar och vi beslöt oss öven för att beställa högre överskåp. Det är ganska få skåp som ingår och takhöjden är 3, 60 så det kommer ändå att bli luftigt, säger Cecilia.
Här var plattan klar för att gjutas på. Foto: Cecilia Ask
Det slutade även med ett byte till lådhurtsar i badrumsskåpen.
– Det finns så otroligt många alternativ och kombinationer som man kan välja när det gäller kök- och badrumsutrustning. Det är lätt att kostnaderna dra iväg samtidigt som det är roligt att själva få välja färger och kombinationer. Det är verkligen fördelen med att bygga nytt.
I oktober var det dags att skicka in bygglovsansökan.
– Vi hade ju hört att det skulle ta max 10 veckor att få bygglov, så vi beredde oss på att vänta, säger Cecilia.
Efter en månad blev hon ändå otålig och kontaktade stadsbyggnadskontoret i Båstad för att höra hur det går. Då fick hon höra att bygglovhandlingarna inte var kompletta och att det var därför de inte hade hört något.
– De saknade en ritning av husets framsida och ritningen av uterummet var inte komplett, berättar Cecilia.
Hon kontaktade säljaren och bad honom skicka in uppdaterade ritningar och kort efter det fick de besked om att Båstad stadsbyggnadskontor hade beviljat bygglovet. Cecilia tyckte att de var väldigt bra att ha att göra med på stadsbyggnadskontoret i Båstad, allt gick snabbt och smidigt när man kommunicerade med dem.
Här är plattan gjuten och klar Foto: Henrik Engström
Kostnader att spara in och andra som inte går att undvika
Bakgrunden till att hela ritningen av uterummet inte kom med först i bygglovsritningarna är att de inte ska bygga klart hela uterummet just nu, men de vill ändå ha med det i bygglovet. Ett uterum med väggar kräver bygglov och hade de inte sökt det nu, utan separat i efterhand, hade de fått betala en avgift på 6 000 kr – en onödig kostnad som man helst vill slippa.
Bygglovet är ändå dyrt nog – 43 126 kr, varav planavgiften är 22 028 kr. Därtill kommer 7 343 kr för nybyggnadskartan.
– Det är många stora kostnader som tillkommer i samband med bygget som inte går att komma ifrån. Anslutning av VA kostar ca 138 000 kr och el ca 30 000 kr. Idag fick vi lånet godkänt av banken och lantmäteriet tar ut en rejäl avgift för pantbrevet.
Klart till sommaren
Cecilia och Henrik blev otroligt glada när de fick bygglovet. Nu fanns det en liten chans att huset skulle kunna bli klart för inflyttning till sommaren. Beskedet kom precis innan jul och nu blev det bråttom med att göra en definitiv slutbeställning på allt som skulle ingå i leveransen.
– Vi fick åka ner till Helsingborg för att träffa säljaren och stämma av allt som skulle ingå i husleveransen. Vissa uppgifter var felaktiga och det blev många nya frågor att ta ställning till, stora som små, berättar Henrik.
– Säljaren undrade hur vi ville ha hängning av dörrar, fjärrstyrning till värmepumpen, typ av fönster på toaletterna mm, berättar Henrik.
Bygget har börjat
När bygglovet gick igenom så började saker hända väldigt snabbt. Cecilia och Henrik tog en tur ner till Båstad för att skriva entreprenadkontrakten. I slutet av februari hade de tekniskt samråd med kommunen och några dagar senare satte markarbetena igång.
Datum för slutbesiktning är satt till den 7 juli. Nu håller vi tummarna tillsammans med Cecilia och Henrik för att allt går som smort.
Uppdatering onsdag 23 mars 2016: Idag anlände huset och håller på att monteras för fullt!
Läs också
Cecilia och Henrik bygger sommarstuga
Cecilia och Henrik hittar huset
Kommentarer
1