Skräddarsytt drömhus åt Anna

Det tredje avsnittet av Husdrömmar 2017 handlade om snickaren Elias som byggde ett hus åt sin mamma Anna, just efter att storebror Konrad gått bort.

Ett hus skräddarsytt för Anna.

Ett hus skräddarsytt för Anna.

Kan en person bygga ett hus helt själv, med platsbyggd inredning och bergvärme för 1 miljon kr och på bara ett år? Jajamen, det går så bra så, förutom det där med tiden. Det kan ta dubbelt så lång tid som man hade tänkt sig.

Det fick vi se i gårdagens avsnitt av Husdrömmar på SVT, som också var en gripande historia om en mamma, en son och bådas dröm om att bygga hus.

Det handlar om Elias som är arkitekt och snickare och hans mamma Anna. Fem månader innan programmet började spelas in hade Elias storebror gått bort efter en lång tids jobbig sjukdom. Det hade varit så pass jobbigt att de hade hunnit börja sörja honom innan han till slut gick bort. När han dog kom en annan typ av sorg, men också lättnad och ett stort behov av förändring.

Elias och Anna

Anna ville inte bo kvar i sin lägenhet längre och Elias säger;

– Vet du mamma, jag ska bygga ett hus åt dig.

– Ja, det vill jag gärna sa Anna, som tidigare tackat nej flera gånger när han föreslagit samma sak.

Nu var alltså tiden inne då hon kände sig tillfreds med att få ett hus byggt åt sig.

Platsen är Nolvik på ön Hisingen i Göteborg. Elias ritar ett hus bara för Anna, precis som hon vill ha det. Hon vill ha många utgångar och kontakt med trädgården. Men det är inte havet och sjöutsikt som lockar henne utan ängarna på andra hållet, som får henne att känna lugn.

Planlösning

Planlösningen.

Huset har två rum och kök och är 75 kvm stort. Fasaden blir tjärad träpanel, på taket gula tegelpannor. Huset ska värmas med bergvärme.

Bygger allt nästan helt själv

Elias bygger faktiskt huset nästan helt själv, det är väldigt imponerande. Man ser att han tar hjälp med sprängning och markarbeten vid något tillfälle bara. Han köper fönster och fönsterdörrar från ett lokalt snickeri, men köksluckor och en platsbyggd bokhylla snickrar han själv. Lite hjälp får han också av Anna som målar och slipar och av sina två fllickor som hjälper till att lyfta takstolar, bygga taket, måla och annat smått och gott.

markarbeten

Markarbeten är en sak Elias tar in hjälp med. 

Takfoten ”känns knapp”

I mitten av programmet håller Gert en liten föreläsning om vad man ska tänka på när man bygger vid vatten.

Elias bygger

Elias sätter första takstolen.

– När det regnar och blåser kommer regnet horisontellt, och när det träffar en vägg tvingas fukten upp och kan stiga in i en takfot som är luftad och förstöra huset.

Takfoten

Huset kommer inte att ha utskjutande takfot. 

Gert berättar vidare att antingen gör man ett hus tätt, så att inget alls ska komma in. Eller så gör man en luftad konstruktion och ser till att det ska komma till så mycket luft som möjligt, som ser till att transportera bort vattnet. Man sätter en luftspalt och denna spalt brukar man skydda med en steghöjd eller ett taksprång.

Gert är bekymrad för han hittar inte något av detta på Annas hus som Elias håller på att bygga.

– ”Takfoten känns knapp”, säger Gert.

Elias visar att han ska sätta en liten fotbräda bara för att få ett slut på taket. Gert frågar om han inte är rädd för att det ska tränga in vatten där, från takfoten ner i väggen. Men det är inte Elias. Sedan var det slut på den diskussionen.

Målning

Anna och hennes barnbarn hjälpte också till.

Reviderad tidplan

Elias hade en optimistisk tidplan, att han skulle börja bygga huset i maj 2015 och Anna skulle kunna flytta in till jul samma år. Men allt tar lite längre tid än man tänkt. Elias blev tvungen att jobba med lite andra projekt också, för att få ekonomin att gå ihop. Någon månad var han sjuk och sängliggande. Det var bara att gilla läget. Huset blev istället klart året efter och Anna kunde flytta in till följande jul istället, julen 2016.  Det tog mer än dubbelt så lång tid som det var tänkt. Inte så konstigt med ett lösvirkesbygge där Elias skulle göra precis allt. 

Innertak

Elias gjorde vackra detaljer i innertaket.

Färdigt hus

Så har Anna äntligen flyttat in och vi får se det imponerande slutresultatet. Huset är ett handarbete med omsorg om detaljerna. Elias har gjort fina detaljer med panelen i innertaket, en platsbyggd bokhylla och köksluckor som är blåmålade. Fönstren är tvåfärgade på utsidan, en rolig detalj. 

Platsbyggd bokhylla

Elias har snickrat en bokhylla och skåp.

Gert Wingårdh gillar det sparsmakade huset. Han tycker att det bästa med huset ändå är platsen det ligger på; en fantastisk plats med ett stenkast till vattnet och en badbrygga.

Annas hus

Annas hus som sonen Elias har byggt nästan helt själv.

Jag tycker att det bästa med bygget är att det är Annas skräddarsydda hus, precis som hon vill ha det och att det är hennes son som har byggt det för hand till henne och med henne. Helt perfekt.

Alla bilder är skärmdumpar från avsnitt 3 av Husdrömmar 2017.

Läs mer

Fyra kära återbesök
Plusenergihuset från kris till succé
Proffsrenoverare tar sig an första huset