Intelligent hus med låga driftskostnader

Bekvämlighet och låga driftskostnader var två ledstjärnor när Lotta och Jürgen planerade installationerna i det nya huset.

Jalusier som automatiskt går upp och ner.

Jalusier som automatiskt går upp och ner.

Överallt i Lottas och Jürgens hus finns det ingjuten golvvärme, både på över- och undervåningen. Allt värms av en stor luft-vatten värmepump på 15 kW.
– Vi valde en stor modell för att vara på den säkra sidan, berättar Jürgen.

Pumpen kostade ca 130 000 kr och värmekostnaderna för första året hamnade på dryga 1000 kr per månad.
Klimatet är milt i södra Tyskland och somrarna heta. Därför har de också ett luftkonditioneringssystem på övervåningen där sovrummen finns.

Huset saknar ventilationssystem, trots att det finns både köksfläkt och planer på att sätta in en eldstad.
– Vi funderade på att sätta in ett mekaniskt från- och tilluftssystem (FTX), men VVS-konsulten menade att han mest har sett problem med FTX-systemen. Enligt honom går man i Tyskland alltmer ifrån det här med mekanisk från- och tilluftsventilation, då man sett ökad ohälsa till följd av att systemen antingen är dåligt installerade eller dåligt underhållna, berättar Jürgen. Det slutade med att vi bestämde oss för att helt enkelt öppna fönstren och vädra istället. Och fönster och vägar ut finns det ju gott om.

Det sitter en mekanism vid ett fönster i köket som gör att köksfläkten inte kan sättas igång om inte fönstret är öppet. De kommer också att behöva öppna fönstret när de börjar elda i kaminen, när den har installeras. Eldstaden finns inte på plats än eftersom de väntar på tillstånd från sotaren.

Vatten tar de från tre olika källor. Det är bara hushållsvatten de köper från kommunen. På taket sitter en cistern som samlar upp regnvatten och det använder man till att spola i toaletterna med.
Sedan har de borrat en egen brunn, där de tar vatten för att vattna i trädgården.

– Vatten är dyrt och på det här sättet minimerar vi kostnaderna, berättar Jürgen. Det syns att vattnet i toaletterna kommer utifrån, för lite smuts hänger med ner i toalettstolen. Men det är inte mer än att det ändå ser fräscht ut.

De behöver alltså inte snåla med vatten i trädgården och har installerat ett automatiskt bevattningssystem. Varje kväll kl. 21 sätts vattenspridare igång som sitter nergrävda runt om i trädgården och vattnar under ca 1 timma.

Totalt ligger deras kostnader för vatten på 150 kr per månad. Den totala månadskostnaden för värme, vatten, el, fastighetsskatt och sophämtning hamnade för år 2006 på 2000 kr.

Alla system; både för värme, vatten, ventilation, el och larm kontrolleras via en central som sitter på nedervåningen.
Bland annat kan de programmera sina eluttag för när man vill att de ska stängas av och på och t ex kontrollera när lampor ska tändas och släckas. De kan också med en knapptryckning stänga av strömmen i alla eluttag. Det här kan man t ex vilja göra för barnsäkerheten.

Jalusierna (solskydden) som sitter ute framför fönstren styrs också de med automat. Vid vissa tider fälls de ner och vid vissa tider går de upp. När det blåser mycket fälls de upp för att inte skadas. Blåsten känner systemet av med en liten vindflöjel som sitter monterad på taket.

I det tredje avsnittet berättar vi om husets inredning, däribland ett högblankt kök, fyra badrum och en bastu.

Fortsättning följer …

Intelligent hus med låga driftskostnader bild 2
Intelligent hus med låga driftskostnader bild 3
Intelligent hus med låga driftskostnader bild 4
Intelligent hus med låga driftskostnader bild 5