Hjältevadshus Spira 168

Husmodellen Spira 168 har varit Hjältevadshus mest sålda hus i flera år. Men vad får du för pengarna om du köper Spira 168? Vi går igenom huset med hjälp av byggnadsingenjör Charlotte Andersson.

Spira 168 från Hjältevadshus.

Spira 168 från Hjältevadshus. Grafik: Hjältevadshus

Hjältevadshus Spira heter Spira 168 för att det kan bli 168 kvm stort om du inreder övervåningen, dock säljs det med bottenvåningens 97 kvadrat inredda. Övriga 71 kvm inreder du i efterhand när du får tid och lust.

Fakta om Hjältevadshus Spira 168

- 1,5-planshus med oinredd och oisolerad övervåning
- 4 rum och kök
- Boarea 97 kvm (168 om du inreder övervåningen)

Pris: 1 469 000 kr med oinredd övervåning (på totalentreprenad exklusive grund, markarbeten). Uppskattad kostnad för grund är 135 000 kr och då blir priset 1 604 000 kr inkl grund (16 536 kr/kvm). Anlitar du sedan en entreprenör för att inreda övervåningen till ett pris av 450 000 kr* får du 168 kvm boarea, vilket ger ett uppskattat pris på 1 932 500 kr (12 226 kr/kvm).

Att kunna skjuta på kostnaden för att inreda övervåningen menar Charlotte Andersson har fördelar:

– Det gör att huset blir expanderbart på sikt men att inte hela kostnaden kommer direkt. Om man väntar 5 år kan man göra ROT-avdrag när man inreder ovanvåningen, säger Charlotte.

Spira bottenvåning

Bottenvåningen i Spira 168. 

Hjältevadshus byggmetod

Hjältevadshus bygger sina hus i sk. volymelement som är moduler färdigt inredda i fabriken, där man installerar toaletter och vitvaror, monterar kök och garderober, spikar lister och lägger golv. Även el- och vattenledningarna dras i fabrik. När huset levereras till tomten med färdig Isolergrund (en typ av krypgrund) som väntar, lyfter man på delarna på grunden, ansluter el och VVS, monterar takkassetterna och lägger på takpannorna på en enda dag.

– Fördelen med att bygga på det här sättet är att du får mycket kortare byggtid med minimal risk för fukt och en billig grundläggning, säger Charlotte Andersson. 

Grunden i Hjältevadshus Spira

Hjältevadshus bygger sina hus på Isolergrund, som utförs av en auktoriserad grundentreprenör. Isolergrund beskrivs bäst som en isolerad krypgrund där man lägger en skarvfri plastfolie mot marken tillsammans med minst 200 mm cellplastisolering. Ett undertryck skapas sedan med en fläkt. Grunden provtrycks innan man sätter den i bruk. Konstruktionen är typgodkänd av SP och Robert Pihl som är produktansvarig vid Hjältevadshus menar att Isolergrund har fördelar jämfört med platta på mark med ingjuten golvvärme.

– Har man platta på mark kan man aldrig komplettera sitt hus med t ex en extra gästtoalett på nedre plan när familjeförhållandena ändras, man kan inte t ex bygga en köksö med vatten eller komplettera den befintliga köksön med vatten. Det går ju inte att göra ingrepp i en betongplatta med golvvärme. Med bjälklag av trä som vi använder (30 cm limträbalk) blir golvet bekvämare att gå på (inte så stumt som betong) och den vattenburna golvvärmen reagerar utan fördröjning, säger Robert Pihl.

Charlotte Andersson konstaterar att Isolergrund helt enkelt är en krypgrund som man har isolerat och säkrat upp mot fuktproblem så gott det går.

–  Den bör ha bättre förutsättningar att klara fuktproblemen än de krypgrunder som byggdes i massor på slutet av 1900-talet. Viktigt är att man kar koll på att fläkten fungerar som den ska och att man med jämna mellanrum inspekterar sin krypgrund. Man måste ner och titta i HELA utrymmet gärna i gång per år.

– Visst är ett träbjälklag enklare att göra ändringar i, men det kommer att svikta lika mycket som ett mellanbjälklag i trä. Här kan man få lite problem om man sedan vill sätta klinker och kakel i badrum då det finns risk för sprickor i fogarna pga rörelser, säger Charlotte. 

Övervåning Spira

Övervåningen i Spira 168. 

Hjältevadshus ytterväggar

Ytterväggen i Hjältevadshus Spira 168 är uppbyggd enligt följande, utifrån och in: 21x45 lockläkt, 21x145 underbräda, 28 liggande gles, c600. Stommen består av 8 stående gles c600, 25 vindskyddsskiva, 220 stomme, 220 mineralull, diffusionsspärr, invändig skiva. Totalt är ytterväggen 33 cm tjock. Ytterväggen har inget installationsskikt, utan el- och vattenledningar dras i bjälklag och innerväggar (på fabrik). Hjältevadshus kallar sin konstruktion för Energy Smart System 2.0 och Robert Pihl förklarar vad det innebär förutom ovanstående:

– Alla ytterreglar i husets stomme samt alla takreglar och alla syllar, utgörs av sk Lättbalk (Masonite Lättbalk) som är isolerade för att minimera risken för kyla ledas  genom regeln utifrån och in i huset. Dessutom är alla ytor som vetter utåt klädda med en hård isolerskiva med både fukt- och köldbrytanade egenskaper, (även utsidan takreglarna). Hårdheten i skivan medger att läkt för takpannor och ytterpanel spikas utanpå reglarna med skivan som distans emellan. Därvid minskar vi risken att kyla och fukt leds från panel/pannläkt in mot stom-/takregeln.

Hjältevadhus har alltså valt att inte ha ett installationsskikt, men undviker så långt det är möjligt att ha genomföringar i ytterväggen.

– Det finns ett eluttag vid altandörrar, annars finns inga ytterarmaturer. Där har vi dragit fram el till kontakt på insidan, men kund får själv köpa och montera lampan, säger Mikael R. Olsson.

Charlotte Andersson konstaterar att det är en energisnål konstruktion i Hjältevadshus yttervägg, men att det känns begränsande att få så få eluttag på ytterväggarna. 

Spira

Ett Spira 168. Foto: Hjältevadshus.

Målning och yttertak i ett Hjältevadshus

När huset levereras är ytterväggspanelen grundad. Kunden får färg till två strykningar som ska utföras inom nio månader.

På yttertaket ligger dubbelfalsade betongpannor, 45x70 bärläkt, 28 ströläkt, diffusionsöppet underlagstak, 25 distans, bärande högben 300. 

– Ett diffusionsöppet underlagstak innebär att man lägger en plastfolie/vävd duk som hindrar vatten i flytande form att ta sig ner i konstruktionen, samtidigt som ånga inifrån kan ta sig igenom och ut. En traditionell takkonstruktion är annars råspont och papp innan takpannorna, men här är det alltså en plastfolie istället. Det är en billigare konstruktion, men enligt min erfarenhet så fungerar den minst lika bra som ett tak av råspont idag, säger Charlotte Andersson. 

Övervåningen i Hjältevadshus Spira är oisolerad i grundutförandet. Isolerad övervåning kan fås för 69 800 kr. Ingår i priset gör förberedelse för värmerör (vattenburen värme) och vattenrör. Varm- och kallvattenledning dras upp, dock en inkopplad.

– Om man vet att man kommer att inreda övervåningen inom en överskådlig framtid så skulle jag välja att låta dem isolera i fabrik, för då blir det mycket enklare att inreda sedan. Oisolerad övervåning bör man endast välja om man vet att det inte är aktuellt på ett tag, säger Charlotte.

Fönstren i Spira 168 är av aluminiumbeklätt trä från Elitfönster, vita med 3-glas isolerrutor, utåtgående respektive fasta. De utåtgående har ett u-värde på 1,2, de fasta fönstren ett u-värde på 1.0. I WC/dusch har fönstren råglas för insynsskydd.

– I de rum där det finns en altandörr är fönstren fasta, men det finns som tillval att få dem öppningsbara, berättar Mikael R. Olsson som är marknads- och försäljningschef vid Hjältevadshus.

Fönsterbrädan är av MDF, men går att byta upp till en kalkstensskiva i hela huset för 5 800 kr.

Innerväggarna är uppbyggda av invändig skiva, 45x70-145 regel c600, invändig skiva. Invändig takhöjd är 2,50 m, 10 cm högre än standard. Väggarna tapetseras när huset är på plats.

– Med de här oisolerade mellanväggarna kommer det att vara lyhört på nedervåningen i och man ska verkligen tänka på att isolera mellanväggarna när man inreder övervåningen, säger Charlotte. 

Värme och energi i Spira 168

I Spira finns det vattenburen golvvärme på bottenplan. Golvvärmeslangen monteras i aluminiumplåtar överst på bottenbjälklaget.  På övervåningen är det förberett för att kunna koppla in vattenburen radiatorvärme. I totalpriset vi anger i den här artikeln finns en frånluftsvärmepump med i beräkningen, Nibe Fighter 750. 

Exempel på energiförbrukning i Spira 168 från Hjältevadshus med den värmepumpen är: 

  • 30 kWh/kvm/år i Stockholm
  • 40,5 kWh/kvm/år i Umeå
  • 24,7 kWh/kvm/år i Malmö

Kök och badrum

Hjältevadshus sätter Ballingslövs luckor i köket, Solid vit. Handtagen är i borstat rostfritt stål. Bänkskivan av laminat har rak kant. Kakel kommer från Konradssons. Vitvarorna är Siemens, golvspis med glaskeramikhäll i vitt utförande, liksom kyl/sval, frys och fläktkåpa.

– Vill kunden välja annan lucka, t ex Line med infällt handtag, blir pristillägget 27 000 kr, berättar Mikael.

Vill man ha alla vitvaror i rostfritt istället blir pristillägget 23 500 kr.

Kök Spira

I det här köket har man gjort tillval och bytt lucka. Rostfri fläkt ingår alltid, annars vita vitvaror.

I badrummet ingår våtrumsmatta på golv och väggar.  Badrummet är dock förberett för att sätta kakel på enligt GVK:s riktlinjer.

Är Hjältevadshus Spira 168 prisvärt?

Sist men inte minst frågade vi Charlotte Andersson om hon tycker att Spira 168 är prisvärt.

– Det är ett lågprishus och jag tycker att de har gjort det bästa av det. Du får mycket hus för pengarna, men du ska tänka på att det inte är gratis att inreda övervåningen eller att anlita målare för ytterpanelen. Är du inte händig själv och har gott om tid över, så blir det ju dyrare.

Charlotte menar att konstruktionerna Hjältevadshus använder idag är beprövade, och även om grunden är av senare datum så har man gjort vad man kan för att undvika de klassiska krypgrundsproblemen.

En så här kort byggtid innebär att man kan placera lånen snabbare och slipper ha byggnadskreditivet så länge. När mycket är färdigt från fabrik så är det inte så mycket som kan gå fel ute på byggarbetsplatsen. Nackdelen är istället en lite mindre flexibilitet i planlösningen eftersom det måste fungera med modulstorlekarna. 

*Prisuppskattningen 450 000 kr är ett exempel från artikeln Inreda övervåning.