Ett halvår från kontrakt till tillverkning
Helena och Johan Fintling hade bestämt sig för vilken hustillverkare de skulle bygga med. Efter att de prutat och skrivit kontrakt började den halvårslånga resan med att få bygglov och göra alla tillval.
Trivselhus som de valt sa sig ”varken pruta på pris eller kvalitet”. Ändå var priset de fått konkurrenskraftigt tyckte de, efter att ha jämfört med andra.
– Vi hade fått ett erbjudande om att välja tillval på köpet värda 65 000 kr, vilket de tyckte var vår rabatt, säger Helena.
Helena och Johan
När de kommit så långt att det var dags att signera kontraktet lyckades de ändå runda ner summan i offerten med några tio tusen till närmaste hundra tusen. De fick också en större yta klinker mot vad som ingick enligt offerten. Förutsättningen för prutningen var att huset skulle få användas som visningshus under en helg.
– Det kände vi oss nöjda med och signerade kontraket, säger Helena.
Det signerade kontraktet var ett kontrakt om totalentreprenad, något som var en förutsättning från Johan och Helenas sida.
– Vi valde egentligen husleverantör med det som ett huvudkrav; vi ska bygga med ett kontrakt, berättar Johan.
Johan och Helena hade läst massor av skräckhistorier på nätet och vissa historier hade de hört av bekanta. Många av problemen som kunde uppstå vid ett husbygge verkade ha med det delade ansvaret man har i andra entreprenadformer att göra. Det ville de undvika. Det verkade också enklare att bygga i en totalentreprenad eftersom det egna ansvaret minimerades.
– Efter att ha renoverat själva i tio års tid på det gamla huset, kändes det helt enkelt skönt att kunna lämna över allt ansvar på någon annan, säger Helena.
– Fast nu när vi är mitt uppe i bygget känns det kanske inte fullt så tillbakalutat, men det är en annan historia …
Resan efter kontraktet är påskrivet
När kontraktet väl var påskrivet i mitten av februari 2012, följde en resa på dryga halvåret med att göra alla tillval – utforma huset i detalj så att det kunde börja tillverkas.
Hustillverkaren började direkt med att ta fram ritningar inför ansökan om bygglov.
– Vi började fundera på vilka val och tillval vi skulle göra, utifrån det som Trivselhus erbjuder, berättar Helena.
Köket skulle planeras i detalj innan huset kunde börja tillverkas.
Två månader senare, i april, fick de granskningshandlingar för el, tele och data. Det kändes svårt att börja tänka på det här så tidigt.
– Huset var ju bara en pappersprodukt och här skulle vi tänka igenom sådana detaljer kring hur vi ville ha det när det var klart, säger Johan.
En månad senare, i maj, hittade de en kvalitetsansvarig som de knöt till sig. Sedan kunde bygglovet lämnas in till kommunen.
– I maj fick vi också åka till Linköping för att träffa en köksplanerare och utforma vårt kök, berättar Helena.
Det gamla huset monterade de ner och skickade till återvinningscentralen. Foto: Fintling
Parallellt med detta började de riva huset på tomten och gjorde förberedande markarbeten inför grundläggningen. Bland annat behövde tomten fyllas upp med en hel del massor.
I slutet av maj fick de göra en resa till husfabriken. Alla kunder till den här hustillverkaren får en inbjudan till ”drömfabriken” som de kallar det. Det uppskattade Johan och Helena eftersom det kändes lärorikt att se hur husen konstrueras; vilken flexibilitet och vilka begränsningar som finns.
Besöket i husfabriken var lärorikt. Foto: Fintling
Så i slutet av juni, nu fyra och en halv månad efter kontraktsskrivningen, gjorde de sin slutbeställning. Tre timmar tog det att sitta ner tillsammans med säljaren och fatta massor av beslut, stora som små.
– Det hade hunnit bli början av juli innan vi lyckades få klart våra önskemål om el som vi hade skjutit framför oss, säger Johan.
I början av juli blev bygglovet beviljat.
– Sedan i slutet av augusti kunde vi sammanställa alla våra val, inklusive huvudritningarna, tillsammans med vår säljare.
Det resulterade i en underskriven tillverknings- och leveransorder, vilket i sin tur resulterade i att huset kunde börja tillverkas. Sex och en halv månad hade processen att bestämma hur huset skulle se ut tagit.
Helena och Johan har svårt att uppskatta hur mycket tid det tog för dem att specificera hur huset skulle utformas i detalj.
– Helt omöjligt att svara på den frågan, men det känns som att all ledig tid och lite till går åt till att fundera på saker som rör husbygget, säger Helena.
Från början gick tiden till egna tankar och önskemål, sedan blev det frågor och krav från Trivselhus, saker som skulle bestämmas för att leverans skulle kunna ske. De funderade på olika detaljer och hela tiden dök det upp nya saker. Lagom till att en sak var avklarad var det dags att ta tag i i nästa.
– Det var allt från konstruktion och färg till materialval det handlade om, säger Johan.
Helena och Johan tänker att det är först när huset är besiktigat och klart som de kan pusta ut, fast då blir det väl dags att fundera på trädgård, inredning, utvändigmålning och hur värmepannan fungerar ….
I nästa avsnitt berättar vi hur Helena och Johans bygge har gått så här långt.
Läs också
Del 1: Helena och Johan bygger prefab
Kommentarer
8