Det du inte fick veta om huset i växthuset i Husdrömmar

Vi pratade med Johan och Bettan som byggt ett hus i ett växthus i Skurup för att få reda på allt det som inte framkom i avsnitt 5 av SVT:s Husdrömmar 2017.

Johan och Bettan byggde ett växthus utanpå huset

Johan och Bettan byggde ett växthus utanpå huset Foto: Bettan Timius

I avsnitt 5 av Husdrömmar 2017 fick vi följa Johan och Bettan Timius som byggde ett hus i ett växthus i Skurup i Skåne. I tv-programmet framkom inte mycket fakta om själva huset, och frågorna hopade sig i kommentarsfältet på vår blogg om tv-programmet: Bor i ett växthus. 

Från början skulle det ha blivit ett hus med ett växthus till, men drömväxthuset växte snabbare än bambu och blev till slut 420 kvadratmeter stort. Så stenhuset placerades helt sonika på insidan.

Hus i växthus

Johan och Bettan tittar ut från sitt sovrum.

I programmet får vi reda på några detaljer:

  • Storlek: 420 kvm växthus och 150 kvm hus
  • Rum: 2 sovrum, 1 gästrum, 1 kök, 1 tvättstuga, 1 badrum, 1 vardagsrum, 1 atrium
  • Material huvudbyggnad: Stenhus
  • Uppvärmning: Jordvärme, vattenburen golvvärme och braskamin.

Vi kontaktade dem för att få veta mer om bygget av deras stenhus i ett växthus.

Uteplats inuti växthuset

Johan och Bettan vid sin "uteplats" inuti växthuset.

- Hej Johan och Bettan, vilket drömbygge! Hur går det för er?
- Det är trädgården kvar, och vi har en prioriteringsordning för hur vi ska lägga upp det. Jag ansvarar för södra trädgården. Där är gångarna färdiga och det är uppmurat i olika nivåer. Prioriteringen nu är att snygga till murarna, de ska putsas och målas, sedan ska rabatterna fyllas med jord. Sedan är det äntligen dags för det bästa av allt, planteringen. Jag har en del träd jag ska sätta därute. Bland annat granatäppleträd och silverpäron. Vi försöker även tänka på att nyttja höjden, man kan till exempel spänna upp vajrar i växthuset som klätterväxter kan klättra i för att få höjd i planteringen. Fokus är också att skapa mysiga rum, så det blir lite av en upptäcktsfärd, säger Bettan.

Hus i växthus

Taket av huset inuti huset är ett rum åt äldsta sonen.

- Huset inuti växthuset är ju ett stenhus. Men vilket material har ni valt?
- Det är lättbetongblock av fabrikat Aeroc. Anledningen till det är att ingen annan leverantör kunde klara nödvändig belastning på takbjälklaget. Endast Aeroc kunde leverera vad som behövdes i det avseendet, och därför fick de leverera till hela bygget. Vi är mycket nöjda med valet, säger Johan.

- Vad är det för fönster på huvudbyggnaden?
- Det är tvåglasfönster på de fönster som vetter mot växthuset, och treglasfönster i sovrummet. Märket är SAPA artline, säger Johan. 

Växthus

Johans och Bettans växthus.

- Med tanke på att huset står i ett växthus undrar man ju givetvis hur det ligger till med energiförbrukningen?
- Huset uppfyller BBR:s krav, men vi behöver längre tid på oss för att se hur förbrukningen ser ut över tid. Vi får återkomma om det, säger Johan.

- Men kan ni kanske säga något litet om det redan nu?
- Vi har märkt att det är betydligt lägre än energibalansberäkningen - där de inte använde växthuset som en faktor. Men vi vet inte riktigt hur mycket det kommer att gå åt. Det verkar i alla fall inte bli dyrt att bo här, säger Johan.

Atrium
I huset finns ett atrium.

- På tal om BBR. Var det lätt/svårt att få bygglov? Hur reagerade kommunen?
- Skurups kommun var mycket hjälpsamma. Men vi bor utanför detaljplanerat område, och jag är inte säker på att det skulle vara lika lätt i tätort. Men å andra sidan - vem vill bo i ett sådant här hus inne i stan? Det ska ligga i naturen så klart, säger Johan och fortsätter:
- Kommuner på andra orter kan ju såklart ha en helt annan inställning. Våra vänner i Landskrona ska genomföra ett liknande projekt och där ville kommunen exempelvis ha automatiska rökluckor i växthuset, och de vill att stålkonstruktionen i växthuset ska vara brandskyddad.

- I programmet nämner de att ni valt jordvärme. Hur kommer det sig att ni valde just jordvärme och inte exempelvis luft/luft när huset ändå står i ett växthus?
- Konsulterna hade ingen "huset står i ett växthus-knapp”, därför tvingades vi dimensionera alla system som om växthuset inte fanns för att de skulle kunna garantera att alla regler följs. Detta gäller isolering i väggar tak och fönster, men även dimensionering av hela värmesystemet. Tyvärr kunde ingen ta hänsyn till växthuset, så allt dimensioneras som om växthuset inte fanns.

Köket

Johans och Bettans kök.

- Många undrar angående värmen därinne under sommarhalvåret. I programmet nämner ni till exempel att det var väldigt varmt över midsommar. Hur löser ni sådana situationer?
- Haha, ja det var en speciell situation och lite olyckligt kanske att bara den lyftes fram. Min fru hade planerat att ha Midsommarfesten på taket i den 30-gradiga värmen och hon ville heller inte ventilera ordentligt då hon var rädd om dekorationen på matbordet. Därför blev det varmt på midsommar. Vi säger också i programmet att det är cirka 6 grader varmare därinne men det är under förutsättningen att enbart automatiken sköter temperaturhållningen (dvs inga portar öppna). När man kommer hem kan man öppna en eller ett par portar så tar skorstenseffekten hand om värmen på kort tid. Jämför man med vårt gamla uterum är det stor skillnad. Där kunde vara 50 grader om solen stod på och samtidigt svårt att ventilera ut värmen, säger Johan.

– Hur har ni löst solskydd och ventilation i huset?
- Växthuset har bra solskydd och bra ventilation. Den varma luften håller sig ovanför bostadshusets tak. Lägre ned är mycket trögare att bli varmt då husets massa också måste värmas. Därför blir temperaturen vid marknivå generellt svalare än på taket. Det är också väldigt enkelt att ventilera både i växthuset och inne i huset då skorstenseffekten blir stor om man öppnar för drag igenom huset och upp genom växthusets tak. Det finns fyra portar som är 2.6 ggr 3.6 meter och stora automatiska takluckor längs hela nocken. Dessutom solskydd som täcker hela taket säger Bettan.

Lättbetong

Huset inuti växthuset är byggt av lättbetongblock från Aeroc.

- Funderade ni något kring AC och solceller?
- Vi kör inte någon AC, det behövs inte. Det går att bo i detta hus utan att få värmeslag även utan AC. Vi funderade däremot på solceller, men den låga elförbrukningen medger i princip inga som helst investeringar.

- Så vilken temperatur har ni inne i huset en varm sommardag?
- Det blir den temperaturen som är på utsidan. Systemet är inställt på 25 grader. Blir det varmare än det så dras gardinerna igen och ventilationsluckorna öppnas. Så det är i princip 25 grader från mars-september förutsatt att det är soligt ute. Är det mer än 25 grader varmt ute så brukar vi dra för gardinerna och öppna luckorna och åka till havet och bada, säger Johan.

Kondens

När filmteamet var där fanns kondens på fönsterrutorna i sovrummet.

- Vi har även märkt att de varma dagarna är det nästan svalare att sitta på taket för där kan vi öppna för tvärdrag, och det svalkar skönt. Så det kan nästan vara mer behagligt där en varm dag än utomhus, säger Bettan.

- Hur är det med fuktighetsnivån därinne?
- Hittills är det snarare väldigt torrt i växthuset. Odlingsväxthus upplevs fuktiga främst för att man försöker åstadkomma ett klimat som det man odlar ska trivas i. Man vattnar mycket i dem och de växter som normalt odlas i växthus avger mycket fukt till omgivningen. Vårt växthus är en bostad så vi kommer att sträva efter ett klimat som vi själva trivs i. Här får växterna anpassa sig till vårt behov av luftfuktighet istället. Vi kommer att välja växter som också kan trivas med en lite lägre luftfuktighet som motsvarar vad människor trivs i och vill ha, säger Johan. 

- Flera av våra läsare anmärker dock på att man kan se fukt på er sovrumsruta i ett av klippen. Blir det fuktigt i själva huset?
- Nej det blir det inte, vi har ett bra FTX aggregat som har kanaler ut utanför växthuset, med spjäll så vi kan välja att ta luften från växthuset om vi vill. Det man ser i programmet beror på att sovrumsrutan var kall på kvällskvisten när det klippet togs. Vi ombads öppna och stänga sovrumsdörren flera gånger och dörren skulle stå öppen ett tag, då kommer det kalla glaset in i det varma sovrummet och kondens bildas. För övrigt är ju detta fönster inte i anslutning till växthuset utan ett fönster direkt ut - Hade det varit i växthuset hade det inte bildats kondens där. Vi har aldrig haft ett uns av kondens på de fönster som vetter in i växthuset. Dock får vi kondens på insidan av växthuset.

Kondens växthus

Kan det bildas frost i växthuset?

- En annan fråga vi fick från våra medlemmar var om det kan bildas frost därinne?
- Det är inte frostfritt i växthuset. Växthuset skyddar främst från vind och regn, inte så mycket från kyla. En mulen och kall dag är det också kallt men vindstilla inuti växthuset. I vintras dog tyvärr känsliga växter, säger Johan.

- I programmet tar programledaren Pernilla upp hur ni kommer att rengöra alla fönster. Bettan svarar att det kommer att ske en gång om året ungefär som när man underhåller ett vanligt hus. Men det framgår inte riktigt hur det ska gå till?
- Vi spolar helt enkelt av dem med högtryckstvätten. När trädgården är uppvuxen kommer man knappt se växthusets fönster, vår utsikt är vad som syns inuti växthuset. De stora glaspartierna inne i huset är inte utsatta för väder och vind och måste inte putsas speciellt ofta - om det inte vore för katterna som krafsar på dem med sina skitiga tassar, säger Johan och skrattar. 

- Hur är det med övrigt underhåll?
- Jag hoppas att det inte blir så mycket underhåll utöver tvätten av växthuset. Men troligen någon gång långt in i framtiden ska gummitätningarna på taket bytas. Jag är osäker på hur ofta det behöver göras, säger Johan.

- En annan fråga vi fick var om glaset tål en redig hagelskur (tennis/handbollsstora)? Läsaren hade funderingar kring detta med tanke på framtida klimatförändringar.
- Det finns ganska gott om växthus i Sverige redan. Det är en beprövad och mogen teknik. Men det är klart att om det kommer hagel stora som handbollar blir det troligen problem, säger Johan.

- Vem var arkitekten?
- Det var en gammal kursare till mig som heter Andreas Norrman, säger Johan.

- Hur känns det nu när ni bott in er?
- Det känns bara bra. Vi jobbar vidare trädgården för att skapa den lummiga grönskan som ju egentligen är den husdröm som vi har, men som ingen har sett ännu. Vänta bara tills återbesöket! Och vill ni inte vänta så kan ni gå in på Facebook och gilla Timius Trädgård, så får ni de senaste uppdateringarna först, säger Johan.

Läs mer

Bor i ett växthus
Bor ekologiskt i naturhus
Johans och Bettans facebooksida