A-hus Villa Vinga
Villa Vinga är hustillverkaren A-hus mest sålda hus. Vad får du för pengarna om du köper Vinga? Vi går igenom huset med hjälp av byggnadsingenjör Charlotte Andersson.
I artikelserien Månadens prefab tittar vi närmare på Sveriges mest sålda hus med en byggnadsingenjörs ögon och turen har kommit till A-hus Villa Vinga.
Fakta om Villa Vinga
1-planshus
5 rum och kök
Boyta 140,2 kvm
Pris: 2 399 000 kr (17 111 kr/kvm) inklusive moms på totalentreprenad, exklusive tomt och anslutningsavgifter. Prisexemplet gäller i Göteborgsområdet.
Villa Vingas konstruktion
Ytterväggen i A-hus Vinga är uppbyggd med tre isolerskikt enligt följande utifrån och in: grundmålad panel, spikläkt, fasadskiva/isolering 50 mm, vindduk, regelstomme med isolering 170 mm, plastfolie, reglar med isolering 45 mm , OSB-skiva, gips. Ytterväggens U-värde är 0,15.
– Vår yttervägg är totalt 339 mm tjock och vi har ett installationsskikt där plastfolien ligger, bakom 45x45-skiktet, så att den blir skyddad vid istallation av elrör och dosor, berättar A-hus tekniska chef Anders Carlsson.
Charlotte Andersson menar att ytterväggens konstruktion i A-hus Villa Vinga är bra.
– Den här lösningen med installationsvägg är ett bra sätt att minimera antalet genomföringar i den ångtäta plastfolien. Det blir minskad risk för fuktskador på sikt.
Yttertaket byggs upp av råspont, papp, läkt och 2-kupiga betongpannor. I vindsbjälklaget sprutas 500 mm lösullsisolering in, vilket ger taket ett U-värde på 0,08.
– Yttertaket är en traditionell lösning som har fungerat i många år. Lösullen sluter tätt intill takstolar och rör, vilket ger minskad risk för värmeläckage, säger Charlotte.
Grunden är en betongplatta med 300 mm isolering.
Fönstren är av trä med 3-glas isolerruta och ett U-värde på 1.0. Fönsterbänkar av vitmålad MDF.
– De här fönstren är av traditionell sort. Fönsterbänken kräver mer skötsel och varsamhet än en fönstervänk av natursten, målad MDF är ju ett billigare utförande, menar Charlotte.
Den invändiga takhöjden i A-hus Villa Vinga är 2,50 meter, dvs 10 cm högre än standard.
– Den extra decimetern ger mer känsla av rymd mot de vanliga 2,40 m. Dock får man vara uppmärksam så att husvalet följer detaljplanen för det område där man ska bygga. Ibland har inte kommunerna några marginaler för en högre byggnadshöjd, säger Charlotte.
Innerväggarna byggs med regelstomme 45x70 mm, gips 13 mm och ljudisolering 45 mm.
Planlösningen i enplanshuset Villa Vinga. Grafik: A-hus
Värme och energi i Villa Vinga
Villa Vinga är alltså ett enplanshus där värmen distribueras via golvvärme. I totalpriset vi anger här i artikeln finns en frånluftsvärmepump med.
– Första valet som vi lotsar in kund på är golvvärme och frånluftvärmepump typ NIBE 750, säger Anders Carlsson
Exempel på energiförbrukning i Villa Vinga från A-hus med den frånluftsvärmepumpen är:
- 40 kWh/kvm/år i Stockholm
- 54 kWh/kvm/år i Umeå
- 36 kWh/kvm/år i Malmö
I köket sitter Marbodals lucka Arkitekt vit och bänkskivor av laminat. Vill man ha en annan av Marbodals kökluckor går det, men mot ett pristillägg.
– Vill kunden t ex välja Form vit eller Arkitekt plus vit är pristillägget 7 200 kr efter rabatter, berättar Garbriella Eriksson på A-hus.
Vitvarorna kommer från Siemens. Standard är glaskeramikhäll och rostfri fälkt, inbyggnadsugn, kyl, frys och diskmaskin (vita). Det går att byta upp sig till rostfira vitvaror och induktionshäll, mot pristillägg.
I badrummet sitter blandare från Mora och inredning från Noro. Duschvägg ingår inte i grundpriset, utan kan fås mot pristillägg.
Är A-hus Villa Vinga prisvärt?
Vi bad Charlotte Andersson att uttala sig kort om hon tycker att A-hus Villa Vinga är prisvärt.
– Villa Vinga är ett relativt typiskt hus bland standardhusen. Vissa detaljer är lite lyxigare och andra är lite enklare. Som de flesta 1-planshus har det ett högre kvm pris än ett 1,5 plans hus. Hus i 1 plan har dock fördelen att de upplevs som tystare eftersom man slipper stegljud från ovanvåningen. Ett annat plus är att man kan ha en städrobot som når alla rummen, avslutar Charlotte.
Frågor till A-hus
1. Vad är det som skiljer er från de andra hustillverkarna?
A-hus: Vi ingår i den starka Deromegruppen, Sveriges största familjeägda träindustri. Vi har kontroll på kvalitén i alla led - från granplanta till färdigt hus. Detta ger kunden trygghet i hela affären.
2. Ingår uppskattning av alla byggherrekostnader i kalkylen som lämnas till kund? (tillstånd för bergvärme, bygglov, kostnad för KA och besiktning)
A-hus: Vår ambition är alltid att få med de kostnader som uppstår för kunden i våra produktionskostnadskalkyler. Vi säljer som regel aldrig med bergvärme, men i de fall där det skulle vara aktuellt lägger vi givetvis till det i kalkylen. I produktionskostnadskalkylen som vi lämnar till kunden lägger vi in en schablonkostnad för bygglov samt kostnad för KA (då det inte i förväg går att säga exakt vad dessa kostnader blir). Slutbesiktning ingår alltid.
3. Är säljarna anställda på A-hus eller är de egna företagare?
A-hus: Vi har både anställda säljare och egna företagare.
4. Hur ser säljutbildningen ut för era säljare, vad görs för att ni ska säkerställa att alla husköpare i hela landet får samma information i samband med köpet?
A-hus: Alla våra säljare genomgår utbildningen Auktoriserad Trähussäljare som hålls av TMF. De får även en gedigen introduktionsutbildning både på huvudkontoret, i vår husfabrik, ute på byggplats, i våra visningshus samt på våra säljkontor. Detta kompletteras med kontinuerlig fortbildning, både i samband med konferenser och separata utbildningstillfällen. För att säkerställa att alla husköpare får samma information vid köpet får alla våra säljare samma verktyg, både i form av löpande information samt gemensamma arbetssätt och trycksaker.
5. Till vilken grad är huset fabriksbyggt, vad är det ni bygger färdigt på plats?
A-hus: Vi levererar prefabricerade väggelement och gavelspetsar komplett med fönster och fönsterdörrar från fabrik. Väggblocken skarvas sedan ihop på byggplats. Även bjälklagskasetterna till våra 1,5- och 2-planshus prefabriceras och monteras sedan ihop på byggplats. Yttertaken platsbyggs med råspont, läkt och papp och tegel. Huset blir tätt på 1-2 dagar.
Kommentarer
15