Det vi inte fick veta om det runda passivhuset i Husdrömmar
Det var ett mycket intressant avsnitt av Husdrömmar i måndags. Två riktiga passivhusproffs byggde ett eget passivhus.
Både Simone Kreutzer och Tommy Wesslund brinner för passivhus och jobbar till vardags med att konsulta och utbilda i ämnet i sitt företag IG Passivhus. Simone är byggnadsingenjör och arkitekt och Tommy VVS-ingenjör.
Jobbet är också deras hobby. När de bestämmer sig för att bygga hus tillsammans vill de bygga det perfekta superpassivhuset och vi hade nu turen att få följa bygget i Husdrömmar.
De börjar bygga med ambitionen att göra huset mer passivt än man egentligen behöver för att få certifiera det som passivhus. De gör ett runt hus – den mest energieffektiva formen ett hus kan ha. Inne i huset bygger de upp en tung kärna av tegel som lagrar energi, inte heller standard eller nödvändigt på ett passivhus. Grunden och isoleringen är ekologisk.
Nedan ser du förebilden de hade. Ett runt hus som en kompis till Tommy byggt i Österrike. När han såg bilden av huset fanns ett litet partytält i förgrunden. Tommy tyckte då att det skulle vara coolt att bygga tältet ovanpå huset, som en vinterträdgård. Tommy berättade sedan om huset för Simone som tog en kopia av bilden och började teckna. Efter två timmar hade de utkastet och designen på huset klar. De tittade på varandra försiktigt och sa, ”– Vi bygger det här”.
Som vanligt var det mycket man inte fick veta om husbygget. Jag tycker att det är synd att man i Husdrömmar inte kan ta med mer värdefull information om konstruktionen och materialvalen, även om det väl har bättrat sig nu jämfört med säsong 1. Det känns lite fördummande, som om vi tittare inte skulle klara av att få reda på det. Men, men.
Jag skrev ner 14 frågor jag hade efter att ha sett programmet och Simone svarade:
1. Bygger man inte ett runt hus för att det är den mest energieffektiva formen på ett hus? Varför nämns det inte i programmet i så fall?
– Jo. De har filmat 50 timmar och det blir drygt en timme efter klippningen, så det är mycket som inte är med.
2. Har ni räknat på hur mycket energi ni sparar på att bygga ett runt hus istället för ett fyrkantigt?
– Nej, men det man vet är att runda hus får mindre vindtryck och att isoleringen blir mer genomgående utan hörn. Vi klarade ju passivhuskraven precis på marginalen och vi hade inte klarat det om vi byggt huset som ett fyrkantigt enplanshus. Ett fyrkantigt hus hade vi fått bygga i två plan för att klara kraven.
3. Samarbetar ni med Passivhuscentrum?
Nej, vi anser att de svenska kraven på passivhus är feltolkade och alldeles för lagom och utgår därför istället från den internationella standarden. Till exempel gjordes det en feltolkning av kraven från början att man inte skulle få ha en värmekälla i ett passivhus. Det stämmer inte.
4. Är det också ett ekologiskt hus ni har byggt?
Huset är rakt igenom ekologiskt, så när som på Ikeaköket. Återvunnet glas i grunden, plattan av foamglas, återvunnet papper i väggarna, träfiberskiva på insidan, lertegel, puts med halm och lera. Sedum på taket. Alla apparater är A+ eller bättre och blandarna är sensorstyrda.
Fasaden är alkoholbehandlad furu från Norge (Kenoby) som inte behöver laseras. Trallen vi ska lägga är fossilerad, dvs dödad och kan inte ruttna (Organowood).
5. Ni hade satt en budget på 4 miljoner. Vad blev utfallet i verkligheten?
– 4.25 miljoner kr, fast mitt hemliga mål var 3,5.
6. Vad var det som gjorde husbygget dyrare?
– Markarbeten, plåtarbeten, väderskyddet, arkitekturen (den runda formen- mer arbetstid för att mäta skivorna exempelvis...) allmänt byggnadstrassel.
7. Vilka lertegelblock bygger ni den inre kärnan av?
– Wienerberger.
8. Hur var det med väderskyddet. Regnade det under byggets gång eller var det pengar i sjön? Hade ni det i tankarna själva, eller var det Gert Wingårdh som övertalade er till det?
– Det regnade hela juni. Gert hade inget med det att göra. Vi hade valt att bygga fuktsäkert i alla fall.
9. Har ni någon typ av värmesystem i ert passivhus?
– Ja, vi har vattenburen golvvärme i badrummet och vid köksön och en handdukstork på lilla toan. Vi värmer med en värmepump.
10. Vad heter isoleringen och hur tjock är den? Har ni något mått på hur välisolerade ytterväggarna är?
– 400mm Cellulosa mellan lättreglarna på utsidan- Isocell och 120mm träfiberskivor av Pavatex på insidan. Däremellan en diffusionsöppen duk, ingen plast.
11. Kan du beskriva hur grunden är uppbyggd?
– Först lade man makadam, trots att det egentligen inte hade behövts. Sedan har vi geoduk, Hasopor som har packats. Sedan har grundelementen av foamglas lagts ovanpå. De fästs i varandra och ligger bara ovanpå Hasopor. De hålls på plats av husets tyngd.
12. Hur tycker ni att det är att leva i passivhuset nu när ni har bott i det en vinter. Klarade ni er helt utan tillskottsvärme, eller har ni någon värmekälla alls?
– Helt underbart. Bra luft, 22 grader inomhustemperatur och mycket ljust.
De första tre månader har vi blivit av med 1200 kwh för värme, varmvatten och fläktel. Solcellerna är inte installerade ännu.
13. Vad hade ni gjort annorlunda om ni byggt huset en gång till?
– Inte upphandlat entreprenören på löpande timmar och kanske valt ett större byggbolag.
14. Kan vi få se ritningarna på huset?
– Här är en länk till bygglovsritningarna och här konstruktionsritningarna. Allt finns på husets hemsida – Villa Circuitus.
Klicka här för att se avsnittet av Husdrömmar med Simones och Tommys runda passivhus.
Bild på huset från septemer 2015, hämtad från deras hemsida.
Kommentarer
33